Hevoset

Missä hevosalan oppilaitoksessa opiskelijat kokevat saavansa parasta opetusta? Pudasjärvellä paras keskiarvo, Hevosopistolla heikoin

Hevosopiston kaikilta valmistuneilta saamat arvosanat olivat viime vuonna kaikista ammatillisista oppilaitoksista maan toiseksi alimmat.

Maan suurin hevosalan kouluttaja, Hevosopisto, on saanut kahtena viime lukuvuotena hevostalouden perustutkinnon suorittaneilta selvästi heikomman arvosanan kuin muissa hevosalan oppilaitoksissa opiskelleet ovat antaneet opinahjolleen.

Grafiikka kertoo vuonna 2019–2020 valmistuneiden opiskelijoiden antamat arvosanat. Keskiarvot on laskettu noin 30 kysymyksen kyselystä.

Oulun seudulla ja Koillismaalla toimiva koulutuskuntayhtymä OSAO tuotti viime vuonna tyytyväisimmät perustutkintolaiset, vastausten keskiarvo oli 4,5. Tosin Pudasjärveltä valmistuneiden määrä kuului pienempien hevosoppilaitosten joukkoon, eikä oppilaitoksessa ei enää anneta hevosalan perusopetusta.

Viime vuonna Hevosopiston kanssa yhtä heikon arvosanan, 3,4, antoivat myös Axxellista Kemiönsaarelta perustutkintoon valmistuneet opiskelijat, joita oli saman verran kuin Pudasjärveltä valmistuneita. Toissa vuonna Axxellista ei valmistunut perustutkintolaisia.

Kuten Opetushallituksen tilasto kertoo, Hevosopisto on valmistujamäärällä suurin.

Hevosalan perustutkinnon opiskelijoita valmistui runsaasti myös Ylä-Savon koulutuskuntayhtymästä Kiuruvedeltä, Harjun oppimiskeskuksesta ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä Kaustiselta ja Perhosta. Myös Raahen koulutuskuntayhtymästä Ruukista valmistui viime vuonna yli 20 perustutkintolaista.

Tilastossa eivät näy Koulutuskeskus Salpauksen ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian opiskelijoiden antamat arvosanat. Kummastakin valmistui viime vuonna hevostalouden perustutkintolaisia, mutta vastaajia oli vähemmän kuin viisi.

Gradia eli Jämsän oppilaitos on Pudasjärven tavoin luopunut perustutkintoon johtavasta opetuksesta.

Lukuvuonna 2018–19 kyselyyn vastaajien määrät olivat kaikissa oppilaitoksissa alle kymmentä opiskelijaa. Silloinkin Hevosopiston lukema oli alan oppilaitosten matalin.

Opetushallitus kerää samoilla kysymyksillä opiskelijakyselyn kaikista maan ammatillisista oppilaitoksista valmistuneilta. Mukana ovat paitsi perus- myös ammattitutkintojen suorittajat.

Kun tarkastellaan kaikkia opiskelijavastauksia, Hevosopisto oli viime vuonna kaikkien valmistuneiden opiskelijoiden keskiarvolla 3,6 toiseksi heikoin oppilaitos koko maassa.

Parhaat oppilaitokset ylsivät oppilasarvioinneissa 4,6:en.

Arviointeja ei ole koottu Opetushallituksen tietokantaan aiemmilta vuosilta.

Lue suurimman hevosalan oppilaitoksen ongelmista:

Osaomistaja Ypäjä haluaa Hevosopiston toiminnan rehellisille raiteille – "Tulevaa ei voi rakentaa näin suuren epäluottamuksen päälle"

Uutistausta: Kuinka syvälle myrskyn silmään Hevosopiston annetaan ajaa?

Hevosopistolla henkilöstön kahtiajako – HU väittää: Koulutusyhtiötä johdetaan pelolla, Opiston johto: enemmistö ei koe ongelmia

Lue lisää

Hevostalouden tutkinto ja arviointi uudistuvat – "Ei ole reilua opiskelijallekaan, jos kolmen vuoden opintojen jälkeen valmistuu osaamisella, jolla häntä ei kannata palkata"

Hevosopiston omistajista osa haluaa ylimääräisen yhtiökokouksen – ei selvää, halutaanko vaihtaa koko hallitus

Hevosopiston yt:t nopeasti päätökseen – koko henkilökunta lomautetaan, ei irtisanomisia

Hevosopisto olisi joutunut konkurssiin kolmessa vuodessa – ongelmien taustalta paljastuu heikkoa hallintoa ja erikoista toimintakulttuuria