Hevoset

Estä hevosten herpes-viruksen leviäminen! Tuontihevosille kahden viikon karanteeni, suosittaa myös SRL

Hevosten rekisteröinnistä ja ravikilpailuista vastaava Suomen Hippos tiedotti myös karanteenista perjantaina.
Jarno Mela
Hevosten karanteenin lisäksi herpesviruksen leviämisen ehkäisyssä on tärkeää, että huolehditaan hygieniasta. Virus voi levitä esimerkiksi hevosten varusteissa tai ihmisten jalkineissa.

Suomen Ratsastajainliitto SRL suosittelee ulkomailta tuleville hevosille vähintään 14 vuorokauden karanteenia, jotta katkaistaan Euroopassa kärkkäästi leviävän herpes-viruksen kulkeutuminen Suomeen hevosten mukana.

Saman suosituksen antoi perjantaina myös Suomen Hippos.

"Herkästi tarttuvan taudin leviäminen Suomeen voi pahimmillaan johtaa jopa ratsastuskilpailutoiminnan keskeytykseen, joten ratsastajien, maahantuojien ja hevostenpitäjien rooli taudin ennaltaehkäisyssä on hyvin tärkeää", SRL perustelee tiedotteessa tuontikaranteenin tarvetta.

Liitto suosittaa testaamaan maahan saapuvat hevoset. Hevosten herpesvirus voi itää jopa kaksi viikkoa. Hevonen voi siis kantaa virusta, vaikka hevonen olisikin terveystarkastettu ja oireeton talliin saapuessaan.

Herpesvirus EHV-1:stä on esiintynyt ryppäissä. Se havaittiin ensin Valenciassa ratsastuskilpailuissa Espanjassa, ja sitä on esiintynyt ainakin Ranskassa, Belgiassa, Saksassa ja Ruotsissa. Kansainvälinen Ratsastajainliitto FEI on kieltänyt kilpailutoiminnan kymmenessä Euroopan maassa.

Virus leviää erittäin helposti ja sen neurologinen versio on hevosille hyvin vaarallinen.

SRL suosittaa vähintään kahden viikon karanteenia ulkomailta palaaville, maahan tuleville sekä talliin uusina muuttaville hevosille.

"Jos on tietoa siitä, että hevoset ovat olleet kontaktissa sairastuneisiin hevosiin tai ylipäätään talleissa, jossa sairastuneita on ollut, karanteenin tulisi olla kolme viikkoa. Jos hevonen on sairastanut EHV-1:n, tulisi karanteenin olla neljä viikkoa", SRL toteaa.

Hevoseläinlääkäri Liisa Harmo neuvoo, että hevoset on hyvä rokottaa herpes-virusta vastaan. Rokote suojaa herpesviruksen hengitystiemuodolta, mutta ei abortti- tai hermostovirusta vastaan. Siitä huolimatta Harmo suosittelee rokotetta, sillä se auttaa vähentämään taudin aiheuttamaa viruskuormaa.

Hevosten karanteenin lisäksi ihmisten on syytä olla tarkkoina oman käyttäytymisensä kanssa, sillä ihminen voi siirtää virusta iholla, vaatteissa ja jalkineissa tallilta toiselle.

Lisätietoa:

Hevosten herpesvirus aiheuttanut tartuntaryppäitä Espanjassa – "Tilanne on syytä huomioida myös Suomessa"

Karanteeni

 • Karanteeni tulee järjestää erillisessä tallissa, jonka turvaetäisyys on vähintään 50 metriä muista talleista.
 • Sama etäisyys koskee tarhoja.
 • Vaatteet ja kengät täytyy vaihtaa tallien välillä, ja on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta (pesu, desinfektio) kuljettaessa talleissa.
 • Hevosten terveydentilaa tulisi seurata päivittäin, jotta mahdolliset poikkeamat terveydentilassa huomataan.
 • Tautien leviämisen ehkäisyssä aikainen sairastuneen hevosen tunnistaminen ja eristäminen ovat tärkeitä.
 • Herpesviruksen ensioireita ovat mm. kuume, sierainvuoto, ruokahaluttomuus ja apaattisuus.
 • Hevosten lämpö tulee mitata kahdesti päivässä: aikuisen hevosen normaali lämpö on noin 38 astetta, varsoilla noin 38–39 astetta.
 • Oireilevilta hevosilta tulee ottaa näyte.
 • Tavallisimmat EHV4 ja EHV1 aiheuttavat hengitystieoireita, luomisia ja hermosto-oireita, mutta tyyppejä ja oireita on useita.
 • Herpes-tartuntojen vastustamiseksi tärkeää olisi hevosten osastoiminen tallissa: tiineet tammat, vieroitetut varsat, valmennettavat nuoret ja kilpahevoset omissa osastoissaan.
 • Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana hevosten välillä.
 • Ihmiset voivat levittää virusta sitä sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä.
 • Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä.
MT Hevoset
Lue lisää

Ihmisten ja hevosten virusten puristuksissa: Anu Niskanen kertoo italialaisen Gocciadoron tallin haasteista

Euroopan herpesvirustilanne jatkaa SRL:n valmennus- ja kilpailutoiminnan keskeytystä 11.4. asti

Hevosten herpesvirus aiheuttanut tartuntaryppäitä Espanjassa – "Tilanne on syytä huomioida myös Suomessa"

Suomen Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia talliin muuttaville sekä ulkomailta palaaville hevosille

MT Hevoset