Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Esteratsastaja Erika Hanhisuanto pääsi toteuttamaan unelmaansa Espanjassa – perusti rohkeasti koronan keskellä oman yrityksen

Hanhisuanto vuokraa tiloja Soila ja Niilo Neuvolta, jotka ostivat hevostilan läheltä Andalucian pääkaupunkia Malagaa.
Erika Hanhisuannon albumi
Erika Hanhisuanto kilpaili vuonna 2019 Espanjassa ja Portugalissa kahden tähden kilpailuissa Alfredo Jose Herdandez Ortegan hevosilla. Tässä ratsuna on oma Carambola.

”On uskottava omaan tekemiseensä, ilman sitä on lähes mahdotonta päästä tavoitteisiinsa”, toteaa Erika Hanhisuanto, joka on käynnistänyt oman ratsastusalan yrityksen Espanjassa.

Hän ei ole kulkenut ratsastusalan yrittäjäksi perinteistä polkua. Ratsastusharrastus vei Erikan mennessään jo kouluaikana, mutta peruskoulun jälkeen ei tie vienyt heti hevosalan kouluun vaan lukioon. Ylioppilastutkinnon jälkeen Erika luki markkinointia ja työskenteli useamman vuoden muotialalla toimivalla Andiatalla.

Toki hevoset olivat koko ajan keskeisessä osassa Erikan elämää. Ratsastuspiireissä hänet tunnetaan myös lempinimellä Pikkis.

Peik Andersin oli ensimmäinen opetusmestarini. Olin hänellä töissä Espoossa koulun ohella, olen lisäksi kiertänyt useamman suomalaisen ratsastajan kisahoitajana Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Niclas Aromaalla olin pitemmän pätkän töissä Saksassa. Ulkomaan työkeikoilla saa arvokasta oppia sekä työnteosta että uusista kulttuureista”, Hanhisuanto pohtii uraansa.

Saadaksemme selvyyden, kuinka Erika päätyi Espanjaan, on peruutettava vajaat neljä vuotta takaisinpäin.

”Siihen aikaan kävin töissä vielä Andiatalla. Ennen töihin lähtöä ratsastin hevosia ja iltaisin valmensin, vuorokauden tunnit alkoivat loppua kesken."

Oli aika kokeilla työskennellä kokopäiväisesti hevosten parissa. Ensimmäiseksi työpaikaksi valikoitui Helasuon Oriasema Karjalohjalla. Yritys käsittää siittolan, oriaseman ja nuorten hevosten kilpatallin.

”Täyspäiväisenä hevosalan ammattilaisena toimiminen oli todella antoisaa. Nuorten hevosten sisäänratsastaminen on ollut aina lähellä sydäntäni, ja sainkin keskittyä siihen Helasoilla,” Hanhisuo kertaa tyytyväisenä.

Espanjaan Erika lähti kilpailemaan Helasoiden hevosella Mijaksessa Spring Tourilla 2019. Tourin järjestelyissä tuli kuitenkin ongelmia, ja kilpailut peruttiin. Suomalaisryhmä jäi kuitenkin harjoittelemaan Espanjaan ja tietyllä tapaa sattuma puuttui peliin.

”Meksikolainen, silloin kansainvälisellä huipputasolla kilpaillut Alfredo Jose Herdandez Ortega näki minun ratsastavan Helasuon nuorilla hevosilla. Ratsastustyylini miellytti häntä, ja sain mielenkiintoisen työtarjouksen.”

Työpaikan vaihto ei tuntunut siinä vaiheessa ajankohtaiselle. Kotiinpaluun jälkeen alkoi ajatus paluusta Espanjaan houkutella kuitenkin yhä enemmän.

”Helasoiden kanssa tuumimme yhteistuumin, ettei tällaista työtarjousta kannata jättää käyttämättä. Niinpä suuntasin takaisin Espanjaan Ortegan palvelukseen. Paras päätös ikinä oman kisaurani suhteen”, toteaa Erika.

Elämä Ortegan tallin ratsuttajana sujui mallikkaasti. Hänellä oli ratsastettavanaan viisi-kuusi tasokasta ratsua, joiden kanssa hän kilpaili kahden tähden luokissa hyvällä menestyksellä.

Ikävä tapahtuma muutti kuitenkin Erikan elämän suunnan vuoden 2019 lopulla.

”Ortega joutui vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen. Tätä nykyä hän pystyy kävelemään kepin ja jalkatuen kanssa. Mutta ratsastaminen on poissuljettua”, Erika kertoo.

Hän auttoi myymään osan työnantajansa hevosista, ja parhaimmat ratsut siirtyivät Jerome Gueryn ratsastettavaksi.

Erika Hanhisuanto oli näin ollen ilman työpaikkaa Espanjassa samoihin aikoihin, kun koronaepidemia alkoi levitä maailmalla. Espanja kuului maihin, joita ensimmäinen korona-aalto kuritti pahiten Euroopassa.

”Koronarajoitukset ulkonaliikkumisen suhteen olivat todella tiukat. Ratsastaa ei saanut lainkaan mahdollisten ratsastusonnettomuuksien takia. Viranomaiset varasivat kaikki sairaalapaikat koronapotilaille”, ratsuttaja kertaa.

Hän palasi jälleen Suomeen ja takaisin Helasoille töihin. Erika viihtyi hyvin uusvanhassa työpaikassaan mutta kaipasi silti takaisin Etelä-Eurooppaan.

”Espanjasta oli tullut minulle toinen kotimaa. Kaipasin takaisin ja mietin erilaisia työkuvioita mahdollistaakseni paluun. Ollessani Helasoilla myin Espanjassa minulla olleita hevosia ja ostin joitakin nuoria samanaikaisesti tilalle.”

Kate Vasilkova
Hanhisuannon yritys Relax & Ride tarjoaa ratsastusleirejä sekä yksityisopetusta asiakkaiden liikkumisen kannalta sopivasti Malagan ja Marbellan läheisyydessä.

Erikalla oli jo aiemmin ollut hevosiin liittyvää yhteistyötä Soila ja Niilo Neuvon kanssa. Heidän kauttaan avautui mahdollisuus.

”Neuvot olivat etsineet jo jonkin aikaa loma-asuntoa Espanjasta. Päädyimme todella onnistuneeseen ratkaisuun, jossa he ostivat maapaikan Espanjasta. Minä vuokraisin tilalla olevan tallin sekä kaksi asuintaloa” kertoo Erika Hanhisuanto.

Näin hän pääsi toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa omasta ratsastusalan yrityksestään.

Erikan Relax & Ride yritys on toiminut tämän vuoden alusta, ja liikeideana on tarjota ratsastusleirejä sekä yksityistunteja kysynnän mukaan.

Maantieteellisesti Relax & Ride sijaitsee mukavasti: Malagan lentokentälle on puolen tunnin matka ja Marbellaan on saman pituinen ajomatka. Alueella sijaitsee paljon muitakin hevosalan yrityksiä.

"Kilpailuetunani on, että pystyn tarjoamaan korkeatasoista opetusta huippuolosuhteissa. Kaikki hevoseni pystyvät hyppäämään vähintään 90 sentin esteitä ja menevät helppoa B:tä. Kohderyhmänäni ovatn etelän lämpöön kaipaavat ratsastuksen harrastajat, jotka haluavat saada enemmän irti ratsastuslomastaan”, kertoo Erika lyhyesti.

Leirit sisältävät muutakin kuin hevosia ja ratsastamista. Tarkoituksena on tarjota kokonaisvaltainen elämys, jossa paikallisella ruokakulttuurilla on keskeinen osa.

Yrittäjähenkisyys tulee väkisin Erika Hanhisuannon kanssa keskustellessa mieleen. Ihan jokainen reilu kolmekymppinen ei uskaltaisi perustaa yritystä vieraaseen maahan.

”Äitini on aina kannustanut kokeilemaan rohkeasti siipien kantavuutta elämässä. Mutten olisi ryhtynyt tähän projektiin, jos en olisi saanut apua Neuvoilta niin paikan kuin taloudellisen suunnittelun osalta. Pitää osata ottaa apua vastaan tarvittaessa", uusi yrittäjä kiittää.

Yrityksen perustamisessa hän käytti paikallisen asianajajan apua, vaikka espanjan kieli taittuukin jo muuten hyvin.

Mutta miten käy oman kisauran?

”Olen suunnitellut leirikalenterin sillä tavoin, että minulle jää mahdollisuus kiertää kisoissa. Haluan kehittyä edelleen ratsastajana.”

Leiritoiminnan on tarkoitus käynnistyä toden teolla koronarajoitusten hellittäessä. Parhaimmat kelit lämmön suhteen ovat yrittäjän mukaan maalis–huhtikuussa sekä syys–lokakuussa.

Kuvien tekstejä on täydennetty kello 18:24 hevosten nimillä. Jutun alussa oleva nimivirhe on korjattu kello 19:51: Oikea muoto on myöhemmin tekstissä näkyvä Soila Neuvo.

Moises Basallote Fotografia
Erika Hanhisuanto haluaa edelleen kehittyä ratsastajana ja kaavailee kiertävänsä kisoja yrittämisen ohessa. Tässä hän kilpaili neljän tähden kisassa Carla Columnalla.

MT Hevoset
Lue lisää

Emilia Putkisen tie Joutsasta Uuteen Seelantiin – ravureista laukkaurheiluun

"Rakkaudesta hevosiinhan tätä fyysisesti suhteellisen rankkaa työtä jaksaa tehdä päivästä toiseen."

Piia Heikkinen viihtyy Italiassa huippuhevosten hoitajana – Bleff Dipa toi toisen Derby-voiton

Rekkakuskista apuvalmentajaksi Jenkkeihin – oma talli haaveena, muttei vielä

MT Hevoset