Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

”Reipas irtiotto kohti 2030-lukua ja profiili korkealle” – Tom Gordin kannustaa kehittämään Hevosopistoa

Ratsastusurheilun pitkäaikaisen vaikuttajan mukaan Suomessa kannattaisi hevospiireissä ylipäätään panostaa ammattijohtajuuden kehittämiseen.
Sanne Katainen
”Ich bin ein ypäjäläinen”, toteaa Tom Gordin John F. Kennedyä mukaillen. Hän toteaa, että Ypäjän Hevosopisto tarvitsee kansanliikkeen henkiseksi tuekseen. Kuva on otettu Helsinki Horse Show´n uudessa toimistossa, joka sijaitsee Olympiastadionilla.

Kun Suomen ainoan kansainvälisen ratsastuskilpailun, Helsinki Horse Show´n, perustaja Tom Gordin kehottaa Hevosopistoa rohkeaan profiilinnostoon, hän tietää, mistä puhuu.

Kun ensi viikon maanantaina 70 täyttävää Gordinia haastatellaan, tulee tieto Ypäjän Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtorin irtisanoutumisesta. Haastattelussa on juuri keskusteltu koulutusyhtiön ahdingosta, joka on pahentunut pitkään kertyneen korjausvelan ja organisaation edelleen jatkuvan kankeuden vuoksi.

Gordinin mukaan Ypäjän asemaa ovat osaltaan horjuttaneet uudet palveluntarjoajat, joiden toiminta on ketterää ja puitteet tapahtumien järjestämiseen rouheita.

”Ratsastusurheilumme ykköspaikka. Sitä Ypäjä on ja sitä sen tulee olla, sillä puitteet ovat mittasuhteiltaan ainutlaatuiset. Ratsastajainliiton Kannatusyhdistys ry omistaa Hevosopistosta neljänneksen ja olisi luonnotonta jättää niin sanotusti oma paikka heitteille."

Ratsastajainliitossa monessa roolissa vuosikymmenien ajan vastuuta kantanut Gordin vaikutti 70–80 -luvuilla vahvasti siihen, että liiton koulutukset ja valmennukset keskitettiin Ypäjälle. Hän kertoo seuranneensa huolestuneena opiston tilannetta ja käynnistikin aiheesta keskustelun kannatusyhdistyksen viime kevätkokouksessa.

”Pro Ypäjä -hanke pitäisi saada aikaan. En osoita vallitsevasta tilanteesta sormella mihinkään suuntaan, mutta tie ulos vaikeuksista on löydettävä. Asettaisin kunnianhimoisesti tavoitteeksi, että Ypäjä nousee Euroopassa merkittäväksi ratsastusurheilun toimijaksi. Eli reipas irtiotto kohti 2030-lukua, profiili ja tavoitteet korkealle”, Gordin kannustaa.

Johtajuuden merkitys on yrittäjänä ja tapahtumajohtajana toimivalle Gordinille tärkeä asia. Hän huomauttaa, että länsinaapurissamme on pätevien urheilujohtajien kulttuuri.

”Flyinge, Strömsholma, maajoukkue”, viittaa Gordin Ruotsin keskeisiin ratsastuksen instituutioihin.

”Niiden urheilupomot johtavat joukkojaan taitavasti ja saavat porukkansa mukaan toimimaan yhteisten päämäärien eteen. Ruotsissa on ymmärretty, että johtajuus ei ole sisäänrakennettu ja synnynnäinen asia, vaan siihen pitää kouluttautua.”

Gordinin mukaan meilläkin kannattaisi hevospiireissä panostaa ammattijohtajuuden kehittämiseen, sillä laadukasta koulutusta on saatavilla.

”On helppoa olla Ankkalinnan paras, eli pärjätä Suomessa, mutta tavoitteet kannattaa asettaa korkeammalle.”

Korkealle Gordin on aina tähdännyt. Kun 12-vuotias helsinkiläispoika aloitti ratsastuksen Ruskeasuon Keskustallilla 1963, pyöri ikätovereiden joukossa Kyra Kyrklund ja tallia johti persoonallisella otteellaan Maire Andersson-Blondyx. Teini-iän juuri ylittänyt Christopher Wegelius kuului tallin kilparatsastajaidoleihin.

Vuoden kuluttua satulaan noususta Gordin aloitti kilpauransa. Ajan tapaan esteitä hypättiin lippalakki päässä.

”Olin etuoikeutettu. Sain juniorina alleni Keskustallin legendaarisen Asta II:n ja myöhemmin Monday Morning -ruunan, jonka vein kolmen kauden aikana 130-tasolta kansainväliselle 160-tasolle. Sitten hevonen lähtikin Wegeliuksen kanssa olympialaisiin.”

Kesä 1971 Irlannissa Iris Kellettin valmennustallilla tulevien huippuratsastajien Eddie Mackenin ja Paul Darraghin kanssa antoi Gordinille kipinän suuntautua valmentajaksi. Paljon teoriaa opiskeltuaan hän kehitti oman valmennusjärjestelmänsä.

”Todennäköisesti olin parempi valmentaja kuin ratsastaja. Silti palasin vielä vuosikymmeneksi ratsaille 2000-luvulla ja tein kakkoskarriäärin alun perin perhehevoseksi hankitun Odolon eli Oton kanssa.”

Liiton miehiä Tom Gordin on ollut yli puolen vuosisadan ajan. 1995–2000 puheenjohtajana Gordin vei jäsenmäärän kasvu-uralle, jolla se pysyikin vuoteen 2013 asti.

Liiton toiminnassa hän on aina halunnut osallistua ja vaikuttaa kilparatsastuksen kehittymiseen Suomessa.

”Vallanhimoiseksi saattavat jotkut minua sanoa. Olen ollut kärkeväkin ja arvostellut monia asioita, mutta olen aina ollut valmis tekemään osani ja kantamaan vastuuni. Pikemminkin vaikutusvaltaa kuin valtaa”, Gordin kuvaa suhdettaan ratsastusurheiluun.

Helsinki International Horse Show (HIHS) on yksi arvostetuista maailmancup-kilpailusta. Lokakuun lopulla pidettävä viisipäiväinen kilpailu on myös suurin Suomessa vuosittain sisäareenalla järjestettävistä tapahtumista.

Historia alkoi 36 vuotta sitten kahden miehen kunnianhimoisesta tavoitteesta.

”Kävimme Patrik Laguksen kanssa Göteborg Horse Show´ssa vuodesta 1977 alkaen ja aina kotimatkalla puimme ajatusta, että tällainen tapahtuma pitää Suomeenkin saada”, kertoo Tom Gordin.

Parivaljakko Gordin–Lagus lähti rohkealla rytinällä toteuttamaan visiotaan. ”Maailman parhaat hallikisat” -tavoitteella tapahtuman pääyhteistyökumppaneiksi saatiin sen ajan suurimmat finanssitalot SKOP ja Pohjola.

Gordinin kontakteilla ensimmäiseen tapahtumaan vuonna 1985 saapui kilpailemaan esteratsastuksen kermaa Hugo Simonista David Broomeen.

Jo ensimmäisen vuoden näytöillä kilpailulle herui maailmancup-status heti seuraavana vuonna. Sen jälkeen maailman huipuista ei Helsingissä ole ollut pulaa.

”Vain budjetti ei ensimmäisenä vuonna pitänyt. Teimme niin reippaan tappion, että oli pakko jatkaa tapahtuman järjestämistä senkin vuoksi, että tappiot saatiin paikattua”, Gordin kertoo.

Monipäiväinen, ratsastuskansan yhteen kokoava tapahtuma on kestänyt aikaa ja suhdannevaihteluja.

Ajan hermolla pysymisestä kertoo muun muassa se, että HIHS:llä on nykyään tarkat ympäristötavoitteet ”Jumps Green” -ohjelmassaan. Ratsastuksen kattojärjestö FEI:n esityksestä HIHS:n ympäristöohjelma palkittiin maailmanlaajuisessa Sports Business Silver Awards -palkinnolla 2020 ja HIHS:n kestävän kehityksen toimet noteerattiin laajasti kansainvälisiä talouslehtiä myöten.

Viime vuonna koronapandemia aiheutti HIHS:lle muiden kansainvälisten ratsastuskisojen tavoin välivuoden. Ensi lokakuun 20.–24. päivien tapahtuman järjestelyt Helsingin jäähalliin ovat jo hyvässä vaiheessa.

”Ratkaisevaa on, onko lokakuussa päällä rajoituksia. Tällainen tapahtuma, jossa kävijät viihtyvät koko päivän, liikkuvat, tapaavat, syövät, shoppailevat ja nauttivat katsomossa, sopii huonosti yhteen liikkumisrajoitusten kanssa”, Gordin sanoo.

Hän toteaa, että järjestäjät tähyävät paljon pidemmälle kuin yhden–kahden vuoden haasteisiin. Tapahtuman perusta on vahva, koska sillä on takana monia hyviä vuosia ja voimassa pitkäaikaisia sopimuksia YLE:n ja Suomen Ratsastajainliiton kanssa sekä monivuotinen ja tiivis yhteys kansainvälisen ratsastajainliitto FEI:n suuntaan.

”Haluamme varmistaa, että olosuhteissamme erilainen ja ainutlaatuinen tapahtuma nimeltä Helsinki Horse Show elää ja voi hyvin kohti ja ylikin 2030-luvun.”

Sanne Katainen
70 ensi viikolla täyttävä Gordin jatkaa Helsinki International Horse Show`n tapahtumajohtajana. Kisa on maailman johtava ratsastustapahtuma ympäristövastuussa.

Tom Gordin

  • Syntynyt 17.5.1951 Helsingissä, oikeustieteen kandidaatti
  • Helsinki International Horse Show´n toinen perustaja ja tapahtumajohtaja
  • Esteratsastuksessa kolme seniorien suomenmestaruutta, yhteensä 14 SM-mitalia
  • Maailman ranking-listan 109. sija esteratsastuksessa 1978
  • Suomen Ratsastajainliiton (SRL) puheenjohtaja 1995–2000
  • SRL:n valmennuspäällikkönä ja päävalmentajana 1981–1994 valmennettavilla kymmeniä PM-, EM- ja SM-mitaleita sekä Huippu-urheilun estevastaava 2012–2016
  • Ammattivalmentaja 1975 alkaen
  • Kansainvälisten järjestöissä Jumping Organizersin varapuheenjohtaja ja World Cup Organizersin puheenjohtaja vuodesta 2006 alkaen
  • Harrastuksia: 60-luvun musiikki, kitara ja piano, veneily lähisaaristossa, politiikan seuraaminen

MT Hevoset
Lue lisää

Esteratsastaja Erika Hanhisuanto pääsi toteuttamaan unelmaansa Espanjassa – perusti rohkeasti koronan keskellä oman yrityksen

Nuorten hevosten kanssa tärkeintä ovat rentous, rauhallisuus ja luottamus – Riikka Harjula ei tarvitse opettamiseen rakettitiedettä

”Stadionillinen ihmisiä, mikki kädessä keskellä. Nyt tiedän, miltä rokkitähdistä tuntuu"

Raskauden mittainen kisatauko ei huoleta Anna-Julia Kontiota – "voin oppia ratsastajana tästäkin ajasta"

MT Hevoset