Hevoset

Tue lasta kertomaan seksuaalisesta häirinnästä – lapsen on tärkeä kuulla, että "on hyvä, kun hän kertoi asiasta ja että kyseessä on rikos"

Aikuisen on tärkeää uskoa lasta ja luoda hänelle varmuus siitä, että asia selvitetään. Pahinta on vaieta tai olla puuttumatta.
Heta-Linnea Kovanen
Marie Rautava muistuttaa, että seksuaalista häirintää kokeneen lapsen turvallisuuden tunteen vahvistaminen on ensisijaista. "Kerro lapselle, että tapahtuneesta voi selvitä ja yhdessä siitä selvitään. Apua antavien palveluiden yhteystietoja löytyy jutun lopusta.

Lapsen tai nuoren kynnys kertoa hyväksikäytöstä on usein korkea, sillä hän voi pelätä vanhemman reaktiota. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava korostaa, että tilanteessa lapsen kertomusta ei saa kyseenalaistaa, eikä kokemusta vähätellä.

”Vanhempi voi sanoa lapselleen, että on hyvä, että lapsi kertoi asiasta ja että kyseessä on rikos. Kenelläkään aikuisella ei ole oikeutta rikkoa lapsen tai nuoren koskemattomuutta”, Rautava sanoo.

Hän neuvoo tekemään asiasta rikosilmoituksen poliisille. Mikäli hyväksikäyttö on tapahtunut harrastustoiminnassa, pitää siitä ilmoittaa toiminnasta vastaavalle taholle.

Urheiluharrastuksissa väärinkäytöksistä voi ilmoittaa myös nimettömästi Väestöliiton ja urheilujärjestöjen Etoleyksin -palveluun tai Suomen urheilun eettisen keskuksen Ilmo-palveluun.

Rautava neuvoo vanhempia pysymään järkytyksestään huolimatta tilanteessa rauhallisena.

”On hyvä antaa lapsen purkaa asiaan liittyviä ajatuksia ja tunteita. Omien voimakkaiden tunnetilojen ei pitäisi kuormittaa lasta entisestään. On myös hyvä ymmärtää, ettei lapsi välttämättä ole vielä valmis keskustelemaan enempää asiasta, vaan se vaatii aikaa.”

Oleellista Rautavan mukaan on viestiä, että lapsi on nyt turvassa ja läheiset ovat hänen tukenaan.

”Lapsen turvallisuuden tunteen vahvistaminen on ensisijaista. Kerro lapselle, että tapahtuneesta voi selvitä ja yhdessä siitä selvitään.”

Hevosalalla on noussut viime viikkoina esiin kolme tapausta. Yhdessä poliisi vasta tutkii Naantalissa ilmoituksia lasten pakkotyöstä ja myös seksuaalisesta häirinnästä. Toisesta tapauksesta ravitallilla Pirkanmaan käräjäoikeus antoi eilen ratkaisunsa.

Kolmannessa tapauksessa hevosia omistanut nainen tuomittiin Ilta-Sanomien mukaan toukokuussa 3,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen lapseen kohdistuneesta törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Hevosurheilun järjestöt Suomen Ratsastajainliitto ja Suomen Hippos muistuttavat, että kysymys on rikoksista tai niiden epäilyistä. Lajien puitteissa – oli se ammattimaista tai harrastustoimintaa – on vastaavaan epäeettiseen toimintaan nollatoleranssi.

Naantalin poliisitutkinnassa oleva talli ei ole SRL:n jäsentalli. Sitä koskien on silti tullut yhteydenottoja myös liittoon, kertoo SRL:n puheenjohtaja Marjukka Manninen.

Hänen mukaansa SRL:ssa tehdään muutoinkin töitä erilaisten ristiriitatilanteiden ratkomiseksi puhelimitse. "Kun yhteydenottoja tulee, niihin reagoidaan ja useimmiten ne ratkeavat keskustelemalla."

Tallien ja seurojen toimintaa valvotaan ja esimerkiksi tallineuvojat vierailevat jäsentalleilla säännöllisesti. Liiton jäsentalleilta edellytetään, että koulutettu henkilökunta vastaa hevosten hoitoon liittyvistä töistä – ne eivät siis ole vapaaehtoisten varassa.

Jos joku jäsentalli ei saa havaittuja epäkohtia kuntoon, se voidaan äärimmillään erottaa SRL:n jäsenyydestä.

Suomen Hippos taas voi puuttua valmentajan tai kilpailijan lisenssiin, mikäli järjestö katsoo riittävän painavien perusteiden sitä edellyttävän.

"Nämä asiat sinänsä voivat nousta esiin millä tahansa yhteiskunnan alueella. Naantalin tapauksessa vaikuttaa siltä, että tutkinnan alaisena olevat henkilöt ovat hyödyntäneet lasten ja nuorten rakkautta eläimiin ja vastuuntuntoa niiden hyvinvoinnista", pahoittelee Manninen.

Suomen Hippoksen puheenjohtajan Kari Erikssonin mukaan pelkästään sääntöjä luomalla ja niitä valvomalla ongelmat eivät kuitenkaan poistu. "Sellainen valvonta, jolla tällaiset tapaukset voitaisiin kokonaan estää, ei ole mahdollista", ammatiltaan asianajaja tähdentää.

"Sen sijaan kaikkien hevosihmisten tulisi kantaa vastuuta. Jos itse havaitsee sopimatonta puhetta tai käytöstä lapsia ja nuoria kohtaan, siihen tulisi puuttua eikä vain antaa asian mennä ohi. Ikävistä tapauksista voi ilmoittaa myös nimettömänä."

Jos Naantalin tapaus johtaa aikanaan syytteisiin ja tuomioihin, hän toteaa, että syytä peiliin katsomiseen on.

"Siinä tapauksessa aika monen on pitänyt katsoa sitä toimintaa läpi sormien. Kyllä se täytyy jotenkin näkyä", hän sanoo.

Naantalin tapauksessa kymmenien lasten arvioidaan joutuneen useamman vuoden jatkuneessa vyyhdissä sekä pakotettuun työhön että seksuaaliseen häirintään ja muuhun epäasialliseen kohteluun. Lisäksi tallinpitäjien epäillään hoitaneen hevosia huonosti. Epäilyn kohteena oleva pariskunta on tehnyt yhteistyötä Turun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.

Tapauksen nosti esiin toukokuun viimeisellä viikolla Turun Sanomat.

Se, mitä hevosjärjestöissä toivotaan, on hevosharrastuksen jatkuminen. Hevostaitoja oppii vain tekemällä ja viettämällä hevosten kanssa aikaa.

"Toiminnan tulee kuitenkin aina perustua vapaaehtoisuuteen ja ohjattuun, valvottuun toimintaan. Harrastajista osa suuntaa hevosalalle, hankkii oman hevosen tai kilpailee, joten on kaikkien etu, että näitä alan kädentaitoja voi opetella turvallisessa ympäristössä", Marjukka Manninen painottaa.

Hevosalalla tunnetaan ne hyvät vaikutukset, jotka hevosen kanssa toimimisesta on. Se opettaa vastuuta mutta myös herkkyyttä.

"Jos hevosen hoitaa hyvin, se palkitsee äärimmäisen viisaana eläimenä kanssaan toimivan, olipa ihminen minkä kokoinen, näköinen tai värinen. Lapset ja nuoret huomaavat hevosen herkkyyden yleensä vielä meitä aikuisia paremmin ", Kari Eriksson toteaa.

Hän toivoo, että yksittäiset huonot tapaukset eivät leimaisi niitä lähes sataa prosenttia toimijoista, jotka tekevät työnsä niin hevosten kuin myös nuorten suuntaan vastuullisesti ja eettisesti hyvin.

Molemmat puheenjohtajat korostavat, että suhde omaan lapseen on avainasemassa. Lapsen tulisi kokea olonsa turvalliseksi kertoa kaikista havainnoistaan ja epäilyistään luotettavalle aikuiselle.

"On tärkeää keskustella nuorten kanssa siitä, mikä on aikuisilta sallittavaa ja eettistä käytöstä ja mikä ei. Miten tunnistaa epätoivottavaa käytöstä ja miten reagoida siihen ja puolustautua siltä", kuvaa Manninen.

Hevosjärjestöt toimivatkin yhdessä ja muun urheilukentän kanssa sen eteen, että tietoa ja välineet kaikenlaisista epäkohdista ilmoittamiseen ovat olemassa.

MLL:n Marie Rautava sanoo, että tilanne on vanhemmallekin vaativa ja siksi hänkin voi tarvita tukea siihen, miten auttaa lasta. On myös tärkeää, että lapsi saa harrastustoiminnasta vastaavalta johdolta anteeksipyynnön.

”Jos lapsi ei halua puhua omille vanhemmilleen asiasta tai jää vaille riittävää tukea, niin hän voi hakea apua kouluterveydenhoitajalta, koulukuraattorilta tai koulupsykologilta”, Rautava kertoo.

Lasten ja nuorten kanssa kannattaa yleensäkin keskustella harrastuksesta ja siihen liittyvistä asioista.

”Minkälaisia harrastuksessa olevat aikuiset ovat? Miten he valmentavat, opettavat, juttelevat lapsille ja nuorille? Joskus arkisista keskusteluista voi ilmetä, että tässä kyseisessä asiassa on nyt jotain erikoista. Lapsen muuttunut käytös voi olla vanhemmalle yksi merkki siitä, että jotain saattaa olla pielessä”, Rautava toteaa.

Aiheeseen liittyvää:

Tunnettu ravivalmentaja vankilaan neljäksi ja puoleksi vuodeksi – lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö

Iso osa 11–17-vuotiaista saa netissä aikuisilta seksuaalissävytteisiä viestejä, osalle "groomaus" on viikoittaista – lapsia myös lahjotaan seksuaalisiin tekoihin, kertoo Pelastakaa Lapset

Lapsia Instagramissa saalistanut mies tuomittiin vankeuteen yhteensä 36:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kyselyn karu tulos: Puhelimessa vaaniva seksuaalinen häirintä on tuttu ilmiö lapsille ja nuorille

Älä jää yksin! Näistä lähteistä saat apua

 • Mannerheimin lastensuojeluliiton maksuton lasten ja nuorten puhelin, puh. 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20
 • Chattipalveluun voi varata ajan ja nettikirjepalveluun kirjoittaa milloin tahansa.
 • Nuortennetistä löytyy selkeät ohjeet siihen, miten tunnistaa seksuaalinen häirintä ja miten toimia, jos jotain epämiellyttävää tapahtuu itselle tai toisille.
 • Väestöliitolla on samoin tietoa seksuaalisen väkivallan ja häirinnän tunnistamiseen.
 • Poikien puhelin päivystää Väestöliitossa arkisin klo 13–18 numerossa 0800 94884
 • Väestöliiton ja urheilujärjestöjen Et ole yksin -palvelun kautta voi ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä tai häirinnästä, muustakin kuin seksuaalisesta.
 • Yhteyttä voivat ottaa nuorten lisäksi urheilijan vanhemmat, huoltajat ja valmentajat sekä seuroissa toimivat.
 • etoleyksin.fi -palveluun voi jättää soittopyynnön ja siinäkin toimii chat.
 • Kaikki palvelut toimivat luottamuksellisesti, soittaa voi myös nimettömänä.
 • Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:in ILMO-palveluun voi tehdä nimellä tai nimettomästi ilmoituksen epäeettisestä tai häiriökäyttäytymisestä kaikkien urheilulajien harjoittelussa tai kipailuissa.
 • Hevosjärjestöillä on vastuullisuustyöstä tietoa ja niiden sivuilta on myös linkit näihin palveluihin:
 • Suomen Hippos
 • Suomen Ratsastajainliitto
 • Rikosuhripäivystyksen maksuton numero on 116 006 ma–pe klo 9–20
 • Rikosuhripäivtyksen sivuilla on lisää tietoa uhreille, yhteydenottopyyntö ja chat-palvelu.
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut raportin Väkivallaton lapsuus - toimenpidesuunnitelman lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä.
 • Se sisältää myös tietoa ja toimintamalleja urheilussa ja harrastustoiminnassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.
MT Hevoset
Lue lisää

Ongelmat pöytään – kähmintä rikkoo aina

Ira Lahti vaihtoi parturikampaajan työt hevosiin

”Aina naurattaa, kun ratsastaa!” – Lajin vaihto ja tavoitteellinen valmentautuminen muuttivat Susanna ja Aava Porrin hevoselämän

Juha Keskimaunu raottaa MT Hevosten jaksossa ovea Vermon ratamestarin arkeen

MT Hevoset