Hevoset

Hevosopisto aikoo luopua Vermon ravikoulusta – Vermo: tarkoitus oli syksyn tilanteen mukaan neuvotella

Suomen Hippoksen hyväksymiä ravikouluja on seitsemän. Vermo ja juuri aloittanut Teivo tarjoavat niistä säännöllisimmin myös aikuisten kursseja.
Carolina Husu
Poniravitoimintaa on useilla radoilla, mutta ravikouluja, joissa myös aikuiset voivat käydä säännöllisesti opettelemassa ohjastamista, ei ole kuin Vermossa ja Teivossa. Nyt Vermon toiminta on vaakalaudalla.

Hevosopisto on pitänyt vuodesta 2017 Vermossa ravikoulua. Koronan vuoksi toiminta on ollut tauolla viime talvesta. Talousvaikeuksien kanssa pitkään kamppaillut Hevosopisto suunnittelee luopuvansa koko ravikoulun toiminnasta.

"Toimintaa ei näillä näkymin käynnistetä Hevosopiston toimesta uudelleen, koska sopimuksen loppumiseen on aikaa muutama kuukausi ja koronatilanne on yhä epävarma", kertoo vt. toimitusjohtaja Juha Lyyski.

Ravikoulun henkilöstö on ollut lomautettuna tauon aikana ja nyt he ovat vuosilomalla. Henkilöstö työllistyy Lyyskin mukaan jatkossa Ypäjällä.

"Toivomme, että Vermo ottaa toiminnallisen ja taloudellisen vastuun Vermon ravikoulusta ja nuorisotyöstä samalla tavalla kuin muutkin raviradat. Muutosvaiheessa Hevosopisto on Vermon apuna. Neuvottelut ovat vielä kesken ja niiden päätyttyä tiedotamme henkilökuntaa ja asiakkaita", Lyyski kaavailee.

Vermon toimitusjohtaja Heikki Häyhä totesi torstaina illansuussa kuulleensa Hevosopiston aikeista, mutta lopettamisesta ei ole hänen mukaansa sovittu.

"Meillä on sopimus vuoden loppuun asti. Rata kunnioittaa sitä ja odotamme myös toisen osapuolen kunnioittavan sitä, ellei sopimusta muuteta yhdessä sopien", hän sanoo.

Häyhän mukaan ravikoulun toimintaa oli tarkoitus aloittaa elokuun kuluessa koronarajoitteiden antamissa puitteissa.

"Syksyllä oli sitten tarkoitus arvioida, kuinka toimintaa jatketaan vuodenvaihteesta eteenpäin."

Vermon ravikoulu oli tähän vuoteen asti ainoa ravikoulu, jossa aikuisten ohjastuskurssit olivat merkittävässä osassa. Teivon ravikoulu aloitti toimintansa tämän vuoden kesäkuussa.

Suomen Hippoksen hyväksymiä ravikouluja on yhteensä seitsemän. Niistä suurin osa keskittyy poneilla lapsille ja nuorille annettavaan koulutukseen. Vanhinta yhtäjaksoista toiminta on Seinäjoella ja Kouvolassa.

Kaikilla maakuntaradoilla ja myös 14 kesäradalla on nuorisoravikerho. Korona on aiheuttanut kaikkien toimintaan muutoksia, keskeytyksiäkin.

"Ainakin kolmella paikkakunnalla on tulossa hakuun tai on jo pidempään edenneitä suunnitelmia Hippoksen alaisesta ravikoulusta", kertoo Suomen Hippoksen koulutustoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää.

"Seinäjoella ja Kouvolassa nuorisovastaavien johdolla tehty työ ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten ravikoulujen kurssilaisista ja ravinuorista on tullut raviradoille toimihenkilöitä ja toimijoita erilaisiin hevosalan työtehtäviin."

Hän painottaa, että ravikoulut ja nuorisoravikerhot tarjoavat molemmat hyvän väylän raviurheiluun myös niille lapsille ja nuorille, jotka eivät tähtää kilpailemiseen.

Ypäjällä on pidetty muutaman aiemman kesän tavoin ravileiri, josta on tullut Lyyskin mukaan pelkästään myönteistä palautetta.

"Ainut toivomus oli, kuten ratsastusleirienkin kohdalla, että leiri olisi voinut olla kestoltaan pidempi", hän sanoo.

Ravileirien lisäksi Forssan raviradan kanssa on päätetty tehdä monipuolista yhteistyötä.

"Esimerkiksi viime viikolla järjestimme paikallisravit, joissa Forssan radan ammattitaitoinen tekninen henkilöstö ja tuomarit olivat apunamme."

Uutista on täydennetty kello 14:54 maakunta- ja kesäratojen nuorisotoiminnan laajuudella sekä korjattu Helena Hyvämäki-Mäenpään titteli.

Lue myös:

Kolumni: Hevosurheilussa on huipulle erityisen pitkä matka – ihminen ei riitä, tarvitaan myös hevonen

Blogi: Poniraviurheilu on raviurheilun tärkein rekrytointiväylä - vai onko?

Viikon vieras Eeva Karvonen: ”Tästä eteenpäin ei enää millään riitä, että järjestetään vain raveja”

Suomalainen poniraviurheilu kestää vertailun Ruotsiin – mutta toiminnan alkuun hankalampi päästä mukaan

Ruotsissa panostettu raviurheilun nuorisotoimintaan jo useita vuosia: "Raviurheilu kuihtuu ilman nuoria ja harrastajavalmentajia sekä ilman uusia katsojia"

Suomen suurimman hevosalan koulutusyhtiön ja urheilukeskuksen tulos koronan vuoksi tappiolla – uusi johto koettaa selvittää tilannetta

MT Hevoset
Lue lisää

Esteratsastajien ulkokilpailukausi huipentuu viikonloppuna Pohjola Grand Prix -finaaleihin Hevosopistolla

Hevosopistolle kritiikkiä huutokauppavarsan myöhäisestä poisjäännistä: "Kysymys ei ole myyntiprovision menetyksestä, vaan asiakkaiden ja toisten myyjien arvostuksesta"

Hevosopistolla ylimääräinen kokous: Forssa palasi hallitukseen, valtiokin tekemässä saman

Vermo hakee vetäjää ravikoululle – toimintaa tullaan pyörittämään raviradan alaisuudessa

MT Hevoset