Hevoset

Vielä ehtii: Varsojen syntymätodistukset lunastettava viimeistään uudenvuodenaattona

Tämän vuoden varsat tulee tunnistaa ja siruttaa maaliskuun loppuun mennessä.
Sanne Katainen
Tämän vuoden varsojen syntymätodistukset tulee lunastaa vuoden lopussa ja tunnistusten pitää olla tehty maaliskuun aikana.

Varsan syntymätodistus tulee lunastaa oriinpitäjältä vuoden loppuun mennessä eli viimeistään huomenna perjantaina kuittina siitä, että varsamaksu on maksettu. Oriinpitäjä merkitsee todistuksen lunastetuksi Suomen Hippoksen sähköiseen Heppa-järjestelmään. Tällöin ravurivarsa saa aikanaan kilpailuoikeuden.

Vielä kiireempi kasvattajalle tulee, jos Suomen rekisterin ja kilpailuoikeudet haluaa ulkomailla tänä vuonna syntyneelle varsalle. Se pitää tuoda Suomeen viimeistään uudenvuodenaattona.

Varsojen syntymäilmoitukset tehdään sähköisesti Oma talli -järjestelmään. Kun varsa ilmoitetaan heti syntymän jälkeen rekisteriin, samalla anotaan kantakirjaan merkitsemistä ja mahdollista ravikilpailuoikeutta. Varsan kasvattaja sitoutuu samalla myös rekisteröintiä, tunnistamista, kantakirjaamista ja ravikilpailuja koskeviin lain sääntöihin, joita on kirjattu niin lakiin kuin Suomen Hippoksen antamiin sääntöihin.

Jos varsa on jo myyty, sen omistajanvaihdosilmoitus tulee toimittaa Suomen Hippokseen pikaisesti ja viimeistään varsan rekisteröinnin yhteydessä. Muutoin siitä peritään erillinen maksu. Vaikka rekisteröinnin eri vaiheet sujuvat nykyisin muutoin sähköisesti, omistajanvaihdos pitää toimittaa paperilla niin kauan, kun varsaa ei ole vielä rekisteröity.

Viimeistään vuodenvaihteessa on myös hyvä aika tilata keskusjärjestön valtuuttama tunnistaja hevosjalostusliitosta. Hän käy paikan päällä kirjaamassa varsan värin ja muut merkit. Samalla otetaan DNA-näyte polveutumismääritystä varten ja varsa saa sen yksilöllisen mikrosirun.

Tunnistamisen on tapahduttava maaliskuun loppuun mennessä ja varsan dokumentit pitää toimittaa 10 kuukauden kuluessa varsan syntymästä Hippokseen, jotta varsa saa hevospassinsa ennen lainmukaista vuoden ikää.

Tunnistuksen ja rekisteröinnin laskuttaa yhtä aikaa Ruokavirasto.

Tarkemmat tiedot Suomen Hippoksen tiedotteesta

MT Hevoset
Lue lisää

EU uudistaa tunnistamissäännöstön kesken varsomiskauden – kotimaassa syntyvien ja rekisteröitävien osalta ei tule muutoksia

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvää – tunnistussotku tuotti edistystä sähköisiin palveluihin

Viikon ratsastaja: Janni Martikaisen olympiahevoshaave on turpakarvan päässä toteutumisesta

HU: Hevosten ja koirien laitonta maahantuontia vuodenvaihteessa yrittäneille langetetaan todennäköisesti rangaistusmaksut

MT Hevoset