Jari Lindström pohtii, miksi hän ei hankkinut omia lapsia – yhtenä syynä ovat isältä saadut ankarat selkäsaunat - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Jari Lindström pohtii, miksi hän ei hankkinut omia lapsia – yhtenä syynä ovat isältä saadut ankarat selkäsaunat

Kuusankoskella kasvanutta Lindströmiä kiusattiin raa'asti koulussa. Painajainen alkoi vanhempien erottua ja äidin muutettua kolmen pojan kanssa Voikkaalle.
Jarno Mela
Urheilussa pärjääminen kasvatti nuorukaisena Jari Lindströmin itseluottamusta. Jalkapallon tilalle tuli voimailuharrastus, eivätkä kiusaajat uskaltaneet enää ryppyillä koulussa vahvalle jässikälle.

Entinen ministeri Jari Lindström kertoo keskiviikkona ilmestyneissä Syvään päähän -muistelmissaan lapsuutensa kipeistä kokemuksista.

Häntä kiusattiin raa'asti koulussa. Painajainen alkoi vanhempien erottua ja Raili-äidin muutettua kolmen pojan kanssa Voikkaalle.

Lindströmiä vaivasi ala-asteella ja osin ylä-asteellakin kiusallinen ongelma, yökastelu. Kotona ei ollut suihkua ja Jaria kiusattiin hajusta. Poika yritti puolustaa itseään, mutta sai aina turpaansa.

"Minulla ei ollut ketään miestä, jolta olisin pyytänyt apua. Isä oli jo uusissa naimisissa. Kerran pakenin kotiin minua jahtaavaa joukkoa. Huusin sisältä matalalla äänellä: `mitä helvettiä`. Kiusaajat pelästyivät, että siellä on joku mies."

Urheilussa pärjääminen kasvatti itseluottamusta. Jalkapallon tilalle tuli voimailuharrastus, eivätkä kiusaajat uskaltaneet enää ryppyillä vahvalle jässikälle.

"Myöhemmässä elämässä olen selvinnyt provosoivista tilanteista puhumalla tai poistumalla."

Koulukiusaamisen jäljet eivät katoa. Lindströmiä kiehuttaa yhä raukkamainen toiminta, jossa iso porukka hyökkää yksittäisen ihmisen kimppuun.

Lindström jätti muistelmista pois perhe-elämänsä. Sivulauseessa hän paljastaa, että rakas vaimo Outi löytyi kuntosalilta.

Jarin isä Kaino oli ankara kasvattaja. Pahanteosta oli seurauksena usein selkäsauna ja Jari sai myös nokkosista kintuille. Vanhemmat ottivat yhteen kasvatuskeinoista, sillä äitiä hirvitti fyysinen väkivalta.

Välit isään ovat nykyään neutraalit, mutta selkäsaunoista jäi traumoja. Eräs syy siihen, miksi Lindström ei hankkinut omia lapsia, on lapsena saatu ruumiillinen kuritus.

"Ratkaisu ei ollut täysin tietoinen, mutta se on kummitellut taustalla. Ajokortin saadakseen on käytävä autokoulu, mutta lapsia voi tehdä kuka vaan, kunhan löytää sopivan kumppanin. Siihen ei tarvita mitään osaamista."

Lue lisää: Jari Lindström leimattiin duunarien pahimmaksi viholliseksi – irtisanottu paperimies nousi valtakunnan huipulle mutta ei ikävöi ministerikaudesta "yhtäkään päivää"

Lue lisää

Sydämen sivistystä tarvitaan

Jari Lindström leimattiin duunarien pahimmaksi viholliseksi – irtisanottu paperimies nousi valtakunnan huipulle mutta ei ikävöi ministerikaudesta "yhtäkään päivää"

Poptähti Evelina on kyllästynyt päättäjien saamattomuuteen ilmastonmuutoksessa: ”Tämä ei ole mikään läppä. Kun maapallo on pilattu, niin se on siinä”

Oppilas haavoitti toista teräaseella tamperelaisessa koulussa – teon motiivina oli oppilaiden välinen riita