Ihmiset & kulttuuri

Kenttäpiispa Särkiön asenteelliselle kirjoitukselle ei löytynyt ymmärrystä Puolustusvoimien tai kirkon johdossa – "Se on hyvä se", kirjoittaa pappi Jaakko Heinimäki

"Viattomimmillaan Särkiö syytti kommunistista kulttuurieliittiä ja vapaata seksiä suomalaislasten ylipainosta. Roiseimmillaan kyseinen kenraalismies osoitti naisille paikkaa synnyttäjinä, lastenhoitajina, ruoanlaittajina ja ompelijoina."
Markku Vuorikari

Eilen koettiin lyhyt somekohu, jonka aiheutti Puolustusvoimien kirkollista työtä johtava kenraali, eli kenttäpiispa Pekka Särkiö. Hänen sunnuntaina Kotimaa24-sivustolla julkaisema blogiteksti ehti herättää melko laajan keskustelun sosiaalisessa mediassa.

Viattomimmillaan Särkiö syytti kommunistista kulttuurieliittiä ja vapaata seksiä suomalaislasten ylipainosta. Roiseimmillaan kyseinen kenraalismies osoitti naisille paikkaa synnyttäjinä, lastenhoitajina, ruoanlaittajina ja ompelijoina, kuvailee Särkiön tekstiä Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja ja pappi Jaakko Heinimäki lehden verkkosivulla julkaistussa kommentissa.

"Osansa saivat myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt. Tämä kaikki maustettuna ripauksella kansallisromanttista ulkomaalaisvastaisuutta."

”Enpä ole pitkään aikaan tuntenut itseäni niin esineellistetyksi kuin tämänpäiväisten kenttäpiispan aatosten äärellä”, tviittasi piispa Kaisamari Hintikka. Myös arkkipiispa Tapio Luoma irtisanoutui Särkiön aatemaailmasta Twitterissä.

Puolustusvoimat twiittasi, että Puolustusvoimien tavoite on turvata tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset toimintatavat kaikille.

Särkiön blogiteksti poistui Kotimaa24:n sivuilta ja vaihtui pahoitteluun, jossa Särkiö pyysi anteeksi kirjoituksensa sävyä.

Kenraalikuntaan kuuluvaa Puolustusvoimien kirkollisen työn johtajaa kutsutaan kenttäpiispaksi. Kirkollisessa mielessä kenttäpiispa on piispa samassa mielessä kuin moottoripyöräjengin presidentti on presidentti valtiollisessa mielessä – eli ei ollenkaan, kirjoittaa Heinimäki.

"Kun piispa Hintikka kritisoi julkisesti kenttäpiispaa, Hintikka mursi hiippa-omertan, piispallisen vaikenemisen lain. Sen mukaan piispat eivät asetu julkisesti vastakkain, ei edes kenttäpiispan kanssa, vaikka hän ei kollegioon kuulukaan. Tämä tulee muuttamaan kirkollista keskustelukulttuuria terveemmäksi. Pisteet siitä Hintikalle", kirjoittaa Heinimäki.

"Toiseksi Puolustusvoimien johdossa punnitaan nyt tarkasti sitä, kuinka iso mainehaitta koituu Särkiön jatkamisesta virassaan. Nykyajan kenraalit ovat sivistynyttä väkeä eivätkä mitään öyhöttäjiä. Pekka Särkiön blogikirjoituksessaan esittämälle arvomaailmalle ei ole sijaa Pääesikunnassa."

Heinimäen mukaan Särkiön ulostulo saattaa asettaa koko kenttäpiispan viran tarkoituksenmukaisuuden kyseenalaiseksi.

Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson kertoi STT:lle, että hän oli keskustellut kenttäpiispa Särkiön blogin julkaisun jälkeen tämän kanssa sen sisällöstä.

"Särkiö totesi, että kirjoitus ei ollut ihan onnistunut. Hän teki itse ratkaisun poistaa blogi ja pyytää sen sisältöä anteeksi. Puolustusvoimat ei tätä edellyttänyt", Mattsson kertoi.

Mattssonin mukaan kenttäpiispan blogi ei ollut Puolustusvoimien tasa-arvosuunnitelman tai arvojen mukainen.

"Olemme sitoutuneet ehdottomaan tasa-arvoon, ole kyse sitten sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai etnisyyteen liittyvistä asioista."

Mattssonin mukaan blogin sisältöä voi luonnehtia harmilliseksi Puolustusvoimille. "Kun on päällä virkapuku ja kenraalin arvomerkit, kommentit otetaan instituution kantoina."

Kirkko ja kaupunki -lehden kommentti

Lue lisää

"Reserviläisten rooli uudistuksessa on merkittävä" – Suomi valmistautuu tehostamaan paikallisjoukkojen toimintaa 2025 alkaen

Suomalainen suojausjoukko on palannut Afganistanista, Puolustusvoimain komentaja kiittää operaatioon osallistuneita ja siinä auttaneita

Suomessa vain noin kolmasosa uutisissa näkyvistä ja kuuluvista ihmisistä on naisia

EU:n päästötaakanjako kohtuuton Suomelle