Kuusi sirkustaiteilijaa kieppuu ja temppuilee hevosmaneesiin rakennetulla estradilla – "Rakastamme ilon tuomista katsojille" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kuusi sirkustaiteilijaa kieppuu ja temppuilee hevosmaneesiin rakennetulla estradilla – "Rakastamme ilon tuomista katsojille"

Arctic ­Ensemble -sirkusryhmän taival on kulkenut Sirkus ­Finlandiasta aina Japaniin ­saakka. Tänä kesänä he esiintyvät Orimattilassa.
Carolina Husu
Kesäsirkus-esityksessä kaveriporukan reissusuunnitelmat menevät uusiksi, kun auto hajoaa keskelle maaseutua. Minna Pulsa ja Orfeo Llewellyn (vas.), Ada Forsberg ja Anselmi Kaisanlahti sekä Linnea Purontaus ja Armas Lintusaari muodostavat Arctic Ensemble -sirkusryhmän.

Auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta lämpötila maneesissa jatkaa nousuaan. Voimakkaat valot naksautetaan päälle, ohimolle kohoaa uusi hikikarpalo. Kun ovi suljetaan harjoituksia varten, ilmakaan ei vaihdu.

Kesäkuussa Suomen yllä velloneet 30 asteen helteet pitivät huolen siitä, että sirkusryhmä Arctic Ensemblen harjoituksissa ei päästy turhan helpolla.

"Olemme me ennenkin tehneet töitä vaikeissa olosuhteissa ja polttavassa helteessä. Pitää vaan käyttää magnesiumia, jota ote pysyy paremmin kiinni", kertoo sirkusryhmän jäsen Minna Pulsa.

Monen metrin korkeudessa kieppuessa sitä totisesti toivoo, että oma ja työtoverin ote varmasti pitää. Mutta sirkusalan ammattilaisia eivät hikoavia kämmeniä säikähdä: heistä on ihanaa päästä vihdoin takaisin töihin.

Keväällä sirkusryhmän kalenteri tyhjeni yllättäen. Esiintymiset peruuntuivat, samoin harjoitukset.

Arctic Ensemblen Instagramiin ladattiin lyhyt video, jossa ryhmän jäsen Armas Lintusaari pyörii valtavan vanteen avulla olohuoneessa välttäen taitavasti kirjahyllyyn törmäämisen.

Sellaista tämä kevät oli sirkusalan ammattilaisille. Harjoiteltiin siellä missä voitiin sitä mitä pystyttiin. Ihan aina ei harjoitustilaa sentään tarvinnut raivata omaan kotiin, vaan esimerkiksi Minna Pulsa pääsi harjoittelemaan tyhjilleen jääneeseen sirkustilaan.

"Osa on treenannut takapihalla ja tehnyt myös muita fyysisiä harjoitteluja sekä asioita, joita ei ole aiemmin ehtinyt tehdä. Myös taiteellinen työskentely on ollut mahdollista", Pulsa sanoo.

Kesäkuun alussa Arctic Ensemble -ryhmää pyydettiin esiintymään Orimattilaan Kyrön hevosmaneesille. Hiljaisen kevään jälkeen kuusihenkinen tiimi alkoi innolla suunnitella kevyttä, koko perheelle sopivaa esitystä.

"Olemme kaikki todella innoissamme, olemme odottaneet kovasti, koska pääsemme esiintymään. Rakastamme ilon tuomista katsojille", Pulsa sanoo.

Kyrön hevosmaneesissa myös yleisön turvallisuudesta pidetään huolta. Paikkoja varataan joka esitykseen noin viidellekymmenelle katsojalle, mikä on puolet tavallista vähemmän.

Turvaväleistä ja erikoisjärjestelyistä huolimatta sirkusryhmän olo on toiveikas.

"Nyt kaikki alkaa näyttää valoisammalta. Orimattilan jälkeen kaikki on vielä hirveän epävarmaa, mutta meille on tarjottu monenlaisia mahdollisuuksia."

Carolina Husu
Etenkin helteisenä päivänä lämpötila maneesissa saattaa nousta korkealle. Orfeo Llewellyn, Linnea Purontaus ja Armas Lintusaari harjoittelevat ensi-iltaa varten.

Arctic Ensemblen sirkustaiteilijat aloittivat yhteisen matkansa Sirkus Finlandiassa kesällä 2018 opiskeltuaan ensin sirkusalaa Lahdessa.

Kesäkiertueen jälkeen ryhmällä on riittänyt töitä, he ovat käyneet esiintymässä niin Japanissa, Englannissa kuin Ranskassakin. Tänä keväänä ryhmä osallistui kansainvälisille Online Circus Festivaleille ja sijoittui 30 parhaan joukkoon.

Arctic Ensemblen bravuuri on korealainen kehto, jossa ryhmän jäsenet linkoavat toisiaan ilmaan kevyesti kuin keinussa ikään.

"Se on hyvin dynaaminen ja vaatii aika paljon ihmisiä ja ison rakennelman. Sitä ei yksin tai kahdestaan pysty tekemään", Pulsa kertoo.

Ulkomailla esiintyminen on opettanut suomalaisille sirkusalan ammattilaisille miten erilaiset yleisöt reagoivat henkeäsalpaaviin esityksiin.

"Japanilaiset ovat innostuneita ja elävät mukana esityksessä enemmän kuin suomalaiset. Englantilaiset ja ranskalaiset ovat äänekkäämpiä. Suomalaiset ovat tavallaan varautuneempia ja kohteliaampia, mutta osaavat reagoida hyvin oikeissa kohdissa."

Arctic Ensemblen Kesäsirkus Kyrön maneesilla Orimattilassa 5.–12.7. Lippuvaraukset arctic.liput@gmail.com.

Carolina Husu
Ada Forsberg ja Anselmi Kaisanlahti ovat osa kuusihenkistä Arctic Ensemblea.

Lue lisää

Hevosmaneesi muuttuu sirkusareenaksi – videolla sirkustaiteilija kertoo, mitkä ovat erikoisen esiintymispaikan haasteet

Markku Aulangon kellarissa piileskelee suomalaisen sirkuksen historia – 50 vuoden sirkusuraan mahtuu vertahyytävä kohtaaminen tiikerin kanssa

Sirkusmeno valtaa eduskunnan

Yli 200 esitystä metsuriksi pukeutuneena – akrobaatin puolen vuoden kesätyörupeama päättyi eilen