Korona laittoi työväentalot ahtaalle – avustuksia jaetaan yli 1,5 miljoonaa euroa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Korona laittoi työväentalot ahtaalle – avustuksia jaetaan yli 1,5 miljoonaa euroa

Maaliskuussa vuokraustoiminta loppui, mutta juoksevat kulut jäivät.
Ilmajoen Työväenyhdistys
Ilmajoen työväentalolle on suunnitteilla esteettömän wc-tilan rakentaminen. Ilman tukea se ei kuitenkaan onnistu.

Koronaviruksen takia työväen- ja seurantalot eri puolilla Suomea jouduttiin maaliskuussa sulkemaan. Lähes kaikkialla normaaliin tapaan juosseet ylläpitokustannukset muodostuivat ongelmaksi.

Suomen Kotiseutuliiton mukaan hallituksen tekemään neljänteen lisätalousarvioesitykseen sisältyy rahaa työväen- ja seurantalojen tukemiseen. Summasta enintään 1,5 miljoonaa euroa on tarkoitus myöntää korona-avustuksina seurantalojen ylläpitokustannuksiin. Loppuraha on varattu lisätueksi vuoden 2021 korjauksiin.

Rahan on tarkoitus auttaa turvaamaan työväen- ja seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen toiminnan jatkuvuutta.

Avustusta voivat hakea sellaiset työväen- ja seurantaloa ylläpitävät yhteisöt, joilla on koronarajoitusten takia vaikeuksia selvitä talon pakollisista ylläpitokustannuksista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julistaa avustukset haettavaksi loppukesästä. Avustusten haku tapahtuu opetus- ja kulttuuriministeriön sähköisen asiointipalvelun kautta.

Esimerkiksi Ilmajoen Työväenyhdistykselle monen kuukauden kiinniolo on aiheuttanut vaikeuksia.

"Nyt näyttää siltä, että tulot vähenevät tänä vuonna kuuden kuukauden kiinniolon vuoksi lähes 10 000 euroa. Menot voivat vähentyä, mutta ei samassa suhteessa, koska työväentalo seisoo lämmöt päällä ja monet muut menot juoksevat", yhdistyksestä kerrotaan.

Työväentaloa ylläpidetään muidenkin kuin oman yhdistyksen käyttöön. Tilaa on vuokrattu aktiivisesti eri yhdistysten tapahtumiin ja esimerkiksi perhejuhliin.

Lue lisää

Salaojayhdistys: Suunnittelijan pätevyys pitäisi saada investointituen ehdoksi

Peltosalaojituksen suunnittelijoita tarvitaan tulevaisuudessakin – vain yhdessä paikassa voi kouluttautua alan ammattilaiseksi

Tässä ovat Suomen possuisimmat pitäjät – Mikä voittaa? Se riippuu tilastosta

Liekit veivät Ilmajoen maatalousrakennuspalossa omaisuutta puolen miljoonan euron edestä