Pienestä hirsimajasta Rovaniemellä kasvoi miljoonien matkailijoiden käyntikohde - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Pienestä hirsimajasta Rovaniemellä kasvoi miljoonien matkailijoiden käyntikohde

Mitä muuta yhteistä kuin taannoinen asema valtionpäämiehenä on USA:n presidentti Lyndon B. Johnsonilla, NKP:n pääsihteeri Leonid Brezhnevillä ja vaikkapa Jugoslavian presidentti Josip Broz Titolla?
Ilpo Kiuru
Rovaniemen Napapiirille vuonna 1950 valmistunut Rooseveltin maja oli alueen ainoa rakennus 15 vuoden ajan. Nyt paikalla on laaja matkailukohde, johon tutustuu vuosittain yli puoli miljoonaa matkailijaa.

Muutakin yhteistä miehillä voi olla, mutta ainakin se on varmaa, että kaikkien nimikirjoitus löytyy Rovaniemen Napapiirillä sijaitsevan Rooseveltin majan vieraskirjasta. Paikasta, jonka rakentaminen tasan 70 vuotta sitten oli lähtölaukaus koko matkailualueen synnylle.

Rovaniemi oli sodan jäljiltä runneltu ja poltettu. Jälleenrakennus vaati aikaa, mutta luonnollisesti myös rahaa. Kaupunki ja maakunta saivatkin apua YK:n hätäapu- ja jälleenrakennusjärjestöltä (UNRRA).

UNRRA:n lähettiläänä toimi Yhdysvaltain presidenttinä vuodet 1933-1945 vaikuttaneen Franklin D. Rooseveltin leski Eleanor Roosevelt, joka vieraili Suomessa Huolto-säätiön kutsumana vuonna 1950.

Rouva Roosevelt ilmaisi halunsa käydä myös Rovaniemellä ja ylittää pohjoinen Napapiiri. Tämä tieto saavutti vain kaksi viikkoa ennen vierailua pohjoiset isännät, joille tuli kiire.

Koska nelostien vieressä Napapiirin geofyysisellä linjalla oli tuolloin pelkkää jänkää, rovaniemeläiset päättivät rakentaa paikalle vastaanottoseremonioita varten majan. Töitä tehtiin yötä päivää ja rakennus valmistui nipin napin ajoissa – tarinan mukaan ovia vielä sovitettiin paikoilleen, kun arvovieraan lentokoneen renkaat jo koskettivat kiitorataan.

Napapiirin alueen ensimmäisen arvovieraan käynnistä tuli kuluneeksi 70 vuotta 11. kesäkuuta. Majasta tuli Napapiirin ensimmäinen nähtävyys, joka sai yhä useamman vieraan pysähtymään, ostamaan matkamuiston ja lähettämään matkatervehdyksensä kotiin Napapiirin erikoisleimalla varustetulla postikortilla.

Alueen ainoana rakennuksena Rooseveltin maja säilyi 15 vuotta. Seuraava rakennus valmistui vasta vuonna 1965.

Ensimmäisenä vuonna majalla vieraili 2 500 henkeä. Sittemmin alueella on käynyt miljoonia enemmän tai vähemmän arvokkaita vieraita. Nykyään Pajakylän vuosittainen matkailijamäärä on yli puoli miljoonaa.

Rovaniemen kaupunki remontoi majan kaksi vuotta sitten vanhaa kunnioittaen, mutta perusteellisesti.

”Arabian tiilistä muurattu takka on edelleen täysin alkuperäinen”, majan nykyinen emäntä Aija Aarrevaara kertoo.

Tänä kesänä maja avattiin taas pitkästä aikaa kaikille Joulupukin Pajakylän vierailijoille ja Lappiin suuntaaville matkailijoille, kun sitä pitkän aikaa aiemmin esiteltiin lähinnä vain kutsuvieraille ja pienille ryhmille.

Alkuviikosta majalla olivat myös Saksan Hampurista Rovaniemelle tulleet Ute Thomson-Scheer ja Ingo Scheer. Pariskunta tuntee majan historian, sillä kyseessä ei ollut ensimmäinen vierailu Rovaniemellä.

”Kävimme ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja tämä on jo seitsemäs kerta. Emmekä enää palaa Hampuriin. Ostimme nimittäin täkäläisten ystävien avustuksella rivitaloasunnon Syväsenvaarasta ja jäämme tänne”, he kertovat ja aikovat käydä Napapiirillä vastakin.

Lue lisää

Rovaniemi jatkaa etätyökäytäntöä vuoden loppuun

Epämieluisat pitkäkaulat himoitsevat rovaniemeläisen Ari Ruotsalaisen ohraa: "Mennään kilpaa kurkien kanssa"

Koronan vuoksi suljettu päiväkoti avataan ensi viikolla Rovaniemellä

Rovaniemellä todettiin koronatartunta seikkailupuistossa käyneellä lapsella – viime keskiviikkona keskipäivällä vierailleet karanteeniin