Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen"

Sipilän, Rehnin, Pekkarisen ja Vanhasen taustalla työskennellyt Mikko Alkio lukee itse ennemmin uutisia lehdistä kuin viettää aikaa somessa.
Jarkko Sirkiä
"Sain varoituksen. Hyvinvoinnista pitää huolehtia. Olen kiitollinen, että sain apua", pohtii Mikko Alkio aamulenkillä Kirkkonummella.

Asioihin perehtyminen on Mikko Alkiolle tärkeää. Mies kertoo lukevansa sanomalehtiä sen sijaan, että viettäisi aikaa sosiaalisessa mediassa.

"En halua käyttää aikaani somessa. Ennemmin luen kotimaisen lehdistön ohella New York Timesia, Financial Timesia ja El Paisia. Twitterissä käyn vain joskus anonyymisti."

Alkio on edustanut muun muassa Medialiittoa taistelussa Ylen online-tekstiuutisointia vastaan.

"Meiltä on häviämässä yhteiskunnallinen kyky pohtia ja tehdä tiedon perusteella arvovalintoja. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi yksityisen sektoriin suuntautuneessa hoivaraivossa. Hoivaraivon sijaan pitäisi arvioida terveyskeskusten toimimattomuutta, eikä kritisoida yksityisen sektorin roolia terveydenhuollossa. Keskustelu on täysin epäloogista."

"Nykyinen sote-esitys johtaa dramaattiseen terveydenhuollon epätasa-arvon kasvuun. Hoitoonpääsyä pestataan STM:n ohjauksessa rajoittamaan virkalääkärit. Miten joku voi kutsua tätä 2020-luvulla uudistukseksi?"

Sote-asiat kiinnostavat Mikko Alkiota paitsi ammatillisesti niin myös yksityishenkilönä.

"Sairastuin itse vuonna 2007 pahaan sydänlihastulehdukseen ja sain siihen hoitoa. Kuuluin onnekkaisiin. Paranin. Siitä syntyi kiinnostus terveydenhuoltoa kohtaan."

Mies toimii nykyään muun muassa syöpätautien hoitoon erikoistuneen Docrateksen hallituksen neuvonantajana.

"Kiinnostava ilmiö on se, että ihmiset ottavat nykyään kasvavassa määrin syöpävakuutuksia. Vakuutuksella halutaan turvata pääsy hoitoon ja valinnan mahdollisuus, jos hoitoon pääsy takkuaa."

"Tulemme näkemään lähivuosina yhä enemmän sitä, että yritykset ottavat henkilöstölleen syöpävakuutuksia. Yritykset ovat tajunneet, että isoin kustannus piilee siinä, ettei ihmistä saada nopeasti takaisin työelämään."

Alkio muistuttaa, että Suomi on ollut jo viisi vuotta komission tutkinnan alla potilasdirektiivin vuoksi. Kun direktiivin mukaan kansalaisilla on oikeus hakea hoitoa mistä tahansa EU-maasta, suomalaisille tämä ei ole mahdollista.

"Doctrateksen yksi suurin asiakaskunta ovat ruotsalaiset, jotka tulevat tänne hoitoon. Heillä on valinnanvapaus ilman, että odottavat hoitojonossa, ja laskun maksavat heidän maakuntansa Ruotsin julkisen hoidon tason mukaisesti. Suomalaisillakin on oikeus hakeutua hoitoon mihin tahansa EU-maahan, sitä ei voida enää kauaa kiertää."

Lue myös:

Mikko Alkio erosi keskustasta, kun puolue käänsi selkänsä Juha Sipilälle – "Tekeillä oleva soteuudistus olisi karmea virhe"

Lue lisää

Annika Saarikko kommentoi rajua keskustelua yrittäjien yhteiskuntavastuusta – "Tuntemani yrittäjät ovat ylpeitä siitä hyvästä, mitä heidän veroeuroillaan Suomi tarjoaa kansalaisille"

Kiurun sote-sosialismia syytä vahtia

Tutkimus: lapsista tulee älykkäämpiä, jos heidän asuinympäristössään on luontoa

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia