Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Mikko Alkio erosi keskustasta, kun puolue käänsi selkänsä Juha Sipilälle – "Tekeillä oleva soteuudistus olisi karmea virhe"

Keskustavaikuttajana tunnetun Mikko Alkion mukaan maakuntavaalien pitäminen olisi täysi farssi ja demokratian halventamista.
Jarkko Sirkiä
Mikko Alkio ihmettelee eikö kukaan keskustan ykkösvitjan poliitikoista ole lukenut sote-esitystä. "Jos keskusta luulee nyt saavansa maakuntahallinnon vastapalveluksi siitä, että hallitus pysyy kasassa, kannattaisi lukea paperit vähän tarkemmin."

Hallituksen valmistelema soteuudistus ei ole uudistus, vaan paluu menneisyyteen. Ainakin keskustavaikuttajana tunnetun juristin Mikko Alkion mukaan.

"Tekeillä oleva soteuudistus olisi karmea virhe. Maakuntien itsehallinto jää toteutumatta. Sosiaali- ja terveysministeriö käytännössä ottaa maakunnat haltuunsa. Maakunta-sanaa ei edes pitäisi käyttää tässä yhteydessä. Ei ole kyse mistään itsehallinnosta."

"Jos keskusta luulee nyt saavansa maakuntahallinnon vastapalveluksi siitä, että hallitus pysyy kasassa, kannattaisi lukea paperit vähän tarkemmin. Mitään itsenäisyyttä ei maakunnilla ole. Maakuntavaalien pitäminen olisi täysi farssi ja demokratian halventamista."

Valmistelussa olevan sotemallin mukaan maakuntien roolina olisi järjestää palvelut valtion rahoituksella. Hallituksen esityksessä maakuntien itsenäisyyttä päättää palveluiden järjestämistapoja rajoitetaan. Lisäksi maakuntien toimintaa ohjattaisiin ministeriöistä käsin.

"Maakunnat, joita nyt ollaan synnyttämässä, olisivat hallinnollisesti lähempänä elykeskuksia, joita ohjattaisiin etänä sosiaali- ja terveysministeriöstä. Suomi ei tarvitse tällaista valtiojohtoista viranomaissotea. Krista Kiuru pyyhkii nyt sinnikkyydellään ja osaamisellaan kaikkia muita pitkin pöytää."

Alkion mielestä keskusta ei voi Krista Kiurun vetämää sote-uudistusta hyväksyä.

"Eikö sieltä löydy yhtään eturivin poliitikkoa, joka viitsisi asiaan perehtyä ja tajuaisi, että nyt keskustaa viedään ja kovaa? Keskustaeliitti voisi jättää twitterin vähemmälle, keskittyä perehtymään sote-esitykseen ja hoitaa sitä äänestäjien valtuuttamaa tehtävää."

Kaiken kaikkiaan Mikko Alkion mielestä keskustan pitäisi tehdä pian ratkaisunsa koko hallitusyhteistyön suhteen.

"Saarikon tehtävä on tuoda keskusta pois hallituksesta, jos se tekee kaikkien keskustaperiaatteiden vastaisen soten. Toivon myös RKP:n ja Vihreiden miettivän mihin he ovat ryhtymässä. Tarvitsemme soten, joka parantaa potilaiden asemaa, ei heikennä sitä."

Mikko Alkio on valmistunut vuonna 1998 oikeustieteellisestä ja työskennellyt asianajajana vajaat 15 vuotta työurastaan kilpailuoikeuden parissa. Alkio tunnetaan julkisuudessa keskustavaikuttajana, joka on toiminut viiden vuoden ajan muun muassa Olli Rehnin, Mauri Pekkarisen ja Matti Vanhasen avustajana.

Keskustavaikuttajaksi hän ei enää tunne itseään.

"En ole enää keskustan jäsen. Erosin viime talvena puolueesta. Suurelta osin erosin sen takia, miten näin Juha Sipilää puolueessa kohdeltavan. Mutta en minä pitänyt siitäkään tavasta, jolla poliittinen eliitti kallistui vasemmalle."

Alkio muistuttaa, että Sipilä teki mitä lupasi.

"Se keskustan eliitti, joka juuri viikko sitten itki, että Katri Kulmunia ei tuettu, ei itse tukenut Sipilää, kun hän kovan urakan jälkeen sitä eniten tarvitsi. Se oli raukkamaisinta mitä olen politiikassa nähnyt. Tämän takia minä erosin keskustasta."

Alkio oli 29 vuotta keskustan jäsen.

"Sipilä ei vienyt keskustaa oikealle, vaan pani Suomen yhteisesti sovitusti kuntoon. Nyt tämä eliitti on vienyt keskustan vasemmistoon, vaikka me keskustalaiset olemme edelleen tukevasti täällä keskellä."

Alkio ihmettelee miksi keskustassa ei nähdä minkä vuoksi kannattajakunta hupenee.

"Äänestäjät katsovat isoa kuvaa. Millaista politiikkaa hallitus tekee. Keskustan vanhat kannattajat eivät hyväksy liian vihervasemmistolaista sosialistista politiikkaa. Sote on tästä hyvä esimerkki. En ihmettele, että laidat vuotavat joka suuntaan."

"Keskustan puolueena pitäisi tehdä johtopäätökset ja tultava pois sieltä vasemmalta laidalta. Jos puolueen kannatus kyntää kaiken aikaa, jonkun pitäisi hoksata, ettei se sieltä nouse ilman linjan selkeää muutosta, paluuta keskelle."

Sanna Marinia Mikko Alkio pitää terävänä poliitikkona. Sen sijaan hallituksen tapa elvyttää saa Alkiolta jyrkän tuomion.

"Eihän tässä nyt montaa turhaa miljardia ole vielä poltettu. Jollekin on varmasti ollut tarvettakin. Mutta muistan vielä Sipilän hallituksen budjettiriihet, missä pohdittiin hartaasti miljoonan euron lisäyksiä. Nyt kymmenen miljoona ei ole mitään."

Alkion mielestä hallituksen pitäisi miettiä jo kuumaisesti miten taloutta ryhdytään tasapainottamaan.

"Nyöriä ei ehkä voida kiristää liikaa vielä 2021, mutta suunnitelma pitää olla kuinka se tehdään 2022–2023."

Marinin hallituksen tapa elvyttää julkisen sektorin kautta on Mikko Alkion mielestä lyhytnäköinen. Hän itse olisi heti tehnyt kohdennettuja verokevennyksiä ja esimerkiksi kasvattanut kotitalousvähennystä, jotta perheet voisivat palkata apua koteihin ja samalla olisi syntynyt aitoja työpaikkoja.

"Hallitus ei nyt tajua kuinka vaikea on sitten karsia julkisen sektorin menolisäyksiä. Sitten tarvitaan seuraava Sipilä tekemään likainen työ. Ellei nyt Marin uskalla aloittaa sitä Saarikon ja Vanhasen tuella."

Alkio miettii miten nykyinen hallitus pystyisi avaamaan hallitusohjelmaa miltään osin.

"Jos avaat sitä mistä tahansa, se räjähtää käsiin. Kannatan uusia vaaleja. Suomi ei tarvitse poliittista vakautta, joka kriisiyttää talouden. Sitten Elina Lepomäki käy kampanjan nimeltä Suomi kuntoon ja voittaa vaalit, koska me suomalaiset olemme vastuuntuntoista kansaa."

Lue myös:

Yksityinen ala arvostelee sote-uudistuksen sisältöä ja aikataulua – "Otsallaankin näkee, että tämä on päinvastainen kuin Sipilän kauden yritys"

Juha Rehula varoittaa keskustaa "sössimästä" tilaisuuttaan: "Ajassa olevien ilmiöiden pitäisi sataa suoraan keskustan laariin"

Lue lisää

Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen"

Kiurun sote-sosialismia syytä vahtia

Oulusta osattava myös kotiin

Keskustan kerrottava, mikä on puolueen rooli