Ihmiset & kulttuuri

Isoäidin kemiantaidoille on kysyntää, kun siivouksessa halutaan välttää liiallista kemikaalien käyttöä – wc-pommi on suursuosikki

Hapan etikka ja emäksinen ruokasooda olivat ennen tavallisia puhdistusaineita. Nyt ne tekevät uutta tuloaan takaisin siivouskaappeihin.
Jaana Kankaanpää
Voimakkaita puhdistusaineita voi välttää hyödyntämällä etikkaa ja ruokasoodaan siivoamisessa.

Isoäidin siivousvinkit herättävät vuosi vuodelta enemmän kiinnostusta, kertoo Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku.

Nykymarkettien hyllyillä on tarjolla jos jonkinlaista siivousainetta, mutta jos ei ole jynssäämässä kovin pinttynyttä likaa, pärjää todennäköisesti vähemmällä. Käsitiskiaine, mäntysuopa ja muutamat keittiönkaappien antimet riittävät jo pitkälle.

”Monelle on herännyt halu vaikuttaa ympäristöön arjen pienillä valinnoilla. Siksi katse on suuntautunut vuosikymmenten taakse aikaan, jolloin siivousaineita ei yksinkertaisesti ollut sellaisia määriä kuin nykyään”, Jerkku kertoo.

Suomalaisten puhdistusaineiden historiasta tuskin voi puhua mainitsematta mäntysuopaa, jota on valmistettu sellunkeiton sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä vuodesta 1913 alkaen. Mäntysuovalla on yli vuosisadan aikana pesty niin mattoja, lattioita kuin astioitakin.

Jos vuosikymmeniä sitten tarvitsi puhdistukseen tehokkaampaa ainetta, apua kannatti hakea keittiöstä. Keittiönkaappien timanttisen siivouskaksikon muodostivat hapan etikka ja emäksinen ruokasooda, eli natriumvetykarbonaatti. Samat aineet ovat löytäneet tiensä takaisin kotisiivoojien käsiin.

Marttaliiton mukaan etikka tehoaa esimerkiksi veden- ja kahvinkeittimen kalkkisaostumiin ja sillä voi kirkastaa teräspintoja, kuten hanoja. Etikan käyttäjän kannattaa muistaa, että liian kuumaan veteen laimennettuna etikka menettää tehoaan ja ärsyttää hengitysteitä.

Ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä emäksisellä tahnalla irtoaa esimerkiksi rasvalika tai kattiloihin kiinni palanut ruoka, kertoo Marttaliitto. Myös termospullot kirkastuvat ruokasoodalla.

”Kuten kaupan puhdistusaineet eivät sovi joka pinnalle, myöskään etikkaa ja ruokasoodaa ei pidä käyttää mielin määrin. Esimerkiksi silikonisaumat ja kaakelien välit pitää huuhdella etikkaputsauksen jälkeen, jotta etikka ei jää syövyttämään niitä”, Jerkku muistuttaa.

Marttaliitto koosti isoäidin siivousvinkeistä pienen vihkosen vuonna 2013, ja siitä on otettu sen jälkeen jatkuvasti uusintapainoksia.

”Kyllähän joissain perheissä ja suvuissa on aina putsattu isoäidiltä perityillä nikseillä, mutta ei vielä vuosituhannen alussa olisi voinut kuvitella, että parinkymmenen vuoden päästä netti on pullollaan näitä vanhoja kikkoja”, Jerkku kertoo.

Marttaliiton julkaisemista isoäidin siivousvinkeistä ylivoimaisesti eniten kiinnostusta viime aikoina on herättänyt erityisesti wc-pommiksi ristitty puhdistuspallero, jollaisia voi valmistaa itse ruokasoodasta, sitruunahaposta ja vedestä.

Wc-pommin suosion syytä voi vain arvailla, ja Jerkun arvaus on, että siinä yhdistyvät itse tekeminen, edulliset raaka-aineet, hyödyllisyys ja se, että valmiita tuotteita voi vaikka antaa lahjaksi.

Jerkku painottaa, että vaikka keittiönkaappien antimet ovatkin hyödyllisiä, kodin ainoiksi siivousaineiksi niitä ei kannata jättää. Erityisesti näin korona-aikaan on tärkeää huolehtia kosketeltavien pintojen ja wc-tilojen tarkasta hygieniasta.

”Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on tarjolla myös kaupan siivous- ja puhdistusaineissa. Niissäkin pitää toki muistaa lukea käyttöohjeet ja välttää yliannostelua.”

Vanhat keinot käyttöön

  • Marttaliitto on koonnut isoäidin siivousvinkeiksi nimettyjä ohjeita, joissa puhdistusaineena käytetään keittiönkaapeista löytyviä aineksia, kuten etikkaa, ruokasoodaa, suolaa ja sokeria.
  • ”Saat kirkkaat ikkunat, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan (1 rkl) etikkaa ja muutaman tipan käsiastianpesuainetta.”
  • ”Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa.”
  • ”Hankaa kostutetulla sokeripalalla pohjaan palanutta kattilaa ja pinttynyttä liettä.”
  • ”Laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan, foliolla vuorattuun astiaan tai teräskattilaan, jossa on foliosta rypistetty pallo. Kaada päälle lämmintä tai kiehuvaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät. Sekoita joukkoon kourallinen ruokasuolaa. Anna vaikuttaa vähän aikaa ja huuhtele.”
  • Lähde ja lisätietoa: Isoäidin siivousvinkit (martat.fi)

Lue lisää

Kriisi ajaa suomalaiset säästämään, mutta sijoittaminen on edelleen suositumpaa länsinaapurissa

Juuriaan voi vaalia myös huonekasvien muodossa – huonekasviharrastajan kaktuksen esi-isä lähti isoisoäidin matkaan ja selvisi jopa evakkomatkasta

Kansallispukujen valmistaminen pitää yllä työtapoja, jotka olisivat muuten painuneet unholaan – "Kansallispukujen avulla saa aavistuksen siitä, miten taitavia ihmiset olivat vuosisatoja sitten"

Kestosuosikkien suosio säilyy ja vanhat konstit nousevat uudelleen suosioon – lue tästä, mitkä vanhat ilmiöt pitävät pintansa nykyajan myllerryksessä