Ihmiset & kulttuuri

Innostus lähimatkailuun sataa tulevaisuudessa entistä enemmän maaseudun laariin – asiantuntija: ”Nyt pitäisi rehellisesti ja ylpeästi kertoa kaikesta hienosta, mitä on tarjolla”

Aiemmin lähimatkailu oli yleensä ainoa vaihtoehto, nyt se on tapa rakentaa omaa identiteettiä.
Kari Salonen
Kuvassa on yksi lähimatkailukohde Nuuksion kansallispuisto. Sea & Mountain Adventures järjestää Nuuksiossa aktiviteetteja ja lisäksi heillä on siellä poroja. Kenttäpäällikkö Ulpu Haverinen ruokkii tarhattuja poroja jäkälällä päremajan ikkunasta.

Nyt luodaan pohja sille, haluavatko ihmiset lähimatkailuelämyksiä myös koronan jälkeen, kertoo tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta.

Jos matkailun historiaa pohditaan, voidaan yksinkertaistetusti sanoa, että lähimatkailu oli pitkään monille ainoa matkailuvaihtoehto, mutta nykyään se on tapa rakentaa omaa identiteettiä.

Koska liikkuminen oli vielä pitkälti 1900-luvulla aikavievää ja kallista, matkoilla käytiin naapurimaakunnan kylpylässä ja muissa paikoissa, joita nykyään kutsuttaisiin lähimatkakohteiksi. Pesonen huomauttaa, että nykyinen lähimatkailu on osa postmodernia kuluttajakäyttäytymistä: omilla kulutusvalinnoilla, kuten lentämisen välttelyllä, osoitetaan kuuluminen tiettyyn heimoon.

Lähimatkailu ei ole tarkkarajainen käsite, vaan eri asiayhteyksissä se voi tarkoittaa esimerkiksi omassa kylässä tapahtuvaa matkailua tai jopa oman maanosan laajuista matkailua, jos liikkuminen tapahtuu esimerkiksi pelkästään junalla ja bussilla.

”Mutta määritelläänpä lähimatkailu miten hyvänsä, määritelmiä yhdistää ajatus siitä, että matkailun ei tarvitse tuottaa hirveitä päästöjä. Matkailussa liikkuminen kohteeseen on yleensä se suurin kasvihuonekaasujen tuottaja”, Pesonen kertoo.

Lähimatkailu oli kasvava trendi jo ennen koronaa, mutta koronaviruspandemian aiheuttama rajojen sulkeminen ajoi lähimatkailijoiksi myös ihmisiä, joita oma lähialue ei aiemmin ollut kiinnostanut matkakohteena.

Kuluvana vuonna suomalaiset ovat saaneet lukea muun muassa kansallispuistojen kävijäennätyksistä ja kotimaanmatkailun ennätyskesästä.

Juho Pesosen mukaan koronan vilkastuttama lähimatkailu on satanut osittain maaseudun laariin. Hän antaa esimerkin: jotta kiinalainen tai japanilainen matkailija on saatu suomalaiselle maaseudulle, tarjolla on pitänyt olla melkoisen vetävä elämyspaketti.

Koronavuosi on kuitenkin aiheuttanut kääntänyt katseet lähelle. Avainasemassa ovat ainutlaatuiset, pienet ja paikalliset elämykset.

”Vähitellen Suomessakin on alettu ymmärtää lähimarkkinoiden tärkeys. Jos ihmisillä on rahaa käytössä, sitä kulutetaan kasvavassa määrin immateriaalisiin asioihin, kuten niihin elämyksiin, ja niiden takia voidaan tehdä useita pikku reissuja.”

Kaupungistuminen on megatrendi, joka tekee maaseudusta lähitulevaisuudessa entistä eksoottisemman ja houkuttelevamman, Pesonen huomauttaa.

Mitä enemmän väestö keskittyy kaupunkeihin, sitä enemmän siteitä maaseutuun katkeaa ja sitä enemmän katoaa tietoa ja ymmärrystä maaseudusta. Tämä kaikki lisää maaseutukohteiden kiinnostavuutta.

Pesosen mukaan Suomessa on jo nyt paljon ainutlaatuisia kohteita ja elämyksiä, joista olisi syytä pitää meteliä, jotta muutkin ihmiset löytäisivät niiden ääreen.

”Nyt pitäisi rehellisesti ja ylpeästi kertoa kaikesta hienosta, mitä on tarjolla, sillä parhaillaan luodaan pohja sille, millainen tilanne vallitsee tulevaisuudessa koronan jälkeen. Jos nyt luodaan onnistuneita elämyksiä, ihmiset osaavat etsiä niitä myös jatkossa.”

Juttua muokattu 9.11.2020 klo 9.59: korjattu kirjoitusvirhe Pesosen nimestä.

Matkailu ja lähimatkailu

  • Matkailu voidaan määritellä esimerkiksi toiminnaksi, jossa ihmiset matkustavat tavanomaisen elinpiirinsä ulkopuolella olevaan paikkaan ja oleskelevat siellä yhtäjaksoisesti vähintään yhden yön ja korkeintaan yhden vuoden ajan vapaa-ajanvieton tai liikematkan vuoksi tai muussa tarkoituksessa.
  • Joissain matkailun määritelmissä otetaan huomioon myös vähintään 50 kilometrin etäisyys asuinpaikkaan. Yhden päivän pistäytyminen saatetaan määritellä matkailun sijaan vierailuksi.
  • Matkailun ja lähimatkailun raja on häilyvä, sillä ihmisillä on hyvin erilaiset elinpiirit ja lähimatkailulla voidaan tarkoittaa myös erittäin lähellä tapahtuvaa matkailua, kuten patikointia lähimetsässä tai yöpymistä asuinpaikkakunnan hotellissa. Toisaalta lähimatkailulla voidaan tarkoittaa esimerkiksi omassa maanosassa matkailua, jos liikkumiseen ei käytetä lentokonetta.
  • Lähteet: Edelheim & Ilola: Matkailututkimuksen avainkäsitteet (2017), Juho Pesosen haastattelu
Lue lisää

Työmatkaliikenne sallitaan EU- tai Schengen-maista maanantaista alkaen

"Bileet pystyyn" – rovaniemeläinen ravintola toivoo ennätyskesää, ala vaatii rajoituksien pikaista purkua toipuakseen

Espanja avautuu rokotetuille matkailijoille

VR varautuu matkailukesään lisäämällä jälleen junavuoroja