Ihmiset & kulttuuri

Viljelijät lahjoittivat uuteen keskuskouluun leikkitraktoreita ja kotimaista ruokaa

Hankasalmen MTK-väki päätti yhdistää kouluvierailuun MTK:n valtakunnallisen, kasiluokkalaisille räätälöidyn Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin.
Petteri Kivimaki
MTK-Hankasalmen varapuheenjohtaja Annukka Makkonen, sihteeri Anna-Maija Minkkinen ja johtokunnan jäsen Markku Hatakka luovuttivat Hankasalmen päiväkotilapsille polkutraktorit.

Hankasalmella Keski-Suomessa on tänä syksynä otettu käyttöön uusi keskuskoulu.

Kompassi-nimisessä koulussa käy päivittäin 50 päiväkotilasta, 160 ala-astelaista, 160 yläastelaista sekä 80 lukiolaista.

MTK-Hankasalmi juhlisti tämän viikon tiistaina uutta koulua tuomalla päiväkoti-ikäisille lapsille ja kasiluokkalaisille lahjoja.

”Mietimme viljelijöiden kesken, millä tavoin muistaisimme pieniä lapsia. Polkutraktorit ovat sellainen konkreettinen tapa tuoda maanviljelijän arkea osaksi lasten leikkejä. Myös Valtran tehdas Suolahdessa oli asiassa aktiivinen”, MTK-Hankasalmen varapuheenjohtaja, maanviljelijä Annukka Makkonen kertoo.

Hankasalmen MTK-väki päätti yhdistää kouluvierailuun MTK:n valtakunnallisen, kasiluokkalaisille räätälöidyn Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin.

Mallin tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta ruuanvalmistukseen sekä parantaa heidän keittiötaitojaan. Samalla malli tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan ja ruuantuottajiin.

”Tämä on kuluttajatyötä parhaimmillaan. On tärkeää, että juuri tämän ikäiset saavat tietoa kotimaisesta ruuasta ja maataloudesta”, MTK-Hankasalmen johtokunnan jäsen, maanviljelijä Markku Hatakka toteaa.

Hankasalmen kasiluokkalaisten valinnaiselle kotitaloustunnille valikoitui monipuolinen kattaus kotimaisia elintarvikkeita.

”Saimme itse vaikuttaa siihen, mistä aineista laitamme ruokaa. Kävimme asian läpi oppilaiden kanssa, ja siltä pohjalta syntyi ruokalista”, kotitalousopettaja Marketta Pietiläinen sanoo.

Hankasalmen kasiluokkalaisten menuksi valikoitui porkkana-pinaattilettusia, kaurajauhiskastiketta, hasselbackan uunijuureksia sekä vadelmakääretorttua.

Kasiluokkalainen Veeti Kupari pitää kampanjaa hyvänä.

”Enemmän pitäisi suosia suomalaisia elintarvikkeita.”

Jutta Pirkkalainen on samoilla linjoilla.

”Syön mieluummin kotimaista kuin ulkomaista ruokaa.”

Luokasta löytyy myös yksi maatilan poika, Joni Närhi.

”Tällainen kampanja on ihan paikallaan.”

Johanna Malassu on sitä mieltä, että kotimainen ruoka on ekologista.

”Sitä kannattaa suosia ympäristösyistä.”

Petteri Kivimaki
Kompassi-koulun 8A-luokka sai MTK:lta kotimaista ruokaa. Upouudessa kotitalousluokassa ruoka-aineisiin tutustuivat Joni Närhi, Veeti Kupari, Tatu Jääskeläinen, Jutta Pirkkalainen, Jesperi Paasonen, Johanna Malassu, Aada Pesonen, Nella Tillikainen, Niko Lepoaho ja Aaro Lamminniemi. Taustalla opettaja Marketta Pietiläinen.
Lue lisää

Selvitys koulujen korona-ajasta: Kouluruokailuja järjestetty laittomasti jakamalla ruokarahaa ja maskit valtaosalla hankkimatta

Tuontiruuan hylkäys ei yllätä

Tuottajien lahja kouluille: kasiluokkalaiset kokkaavat kotimaisista raaka-aineista juhla-aterian

Peruna on huippukokillekin innostava raaka-aine – Näillä vinkeillä valmistat täydelliset potut myös kotona