Ihmiset & kulttuuri

Lahden kotiseuturakkaudessa yhdistyvät sahat, harjut ja Pelicans

Paikallisuus, tarinat ja identiteetit ovat Marianne Valolalle inspiraation lähde. Kansallispuvuissa yhdistyvät nämä kaikki.
Sanne Katainen
Vaatesuunnittelija Marianne Valola on tehnyt suunnittelemastaan "Lahen raita" -kankaasta itselleen myös hameen.

Kankaassa on kuvattuna Lahden syvin olemus: Vesijärjen aallot, Salpausselän harjut ja ladut, kaupungin puusepänteollisuus ja tietenkin jääkiekkojoukkue Lahden Pelicans.

Näin lahtelaiset vastasivat, kun suunnittelija Marianne Valola kysyi mikä kaupungissa on parasta ja rakkainta. Lopputuloksena oli Lahen raita, lahtelaisten oma kangas.

Suomessa kansallispukuperinne juontaa jo 1800-luvun lopulta. Tuolloin kiinnostus menneisyyttä ja entisaikojen ihmisten pukeutumista kohtaan kasvoi. Historiallisten pukujen käyttö on vanhempaa kuin esimerkiksi Lahden kaupunki. Koska omaa paikallisuuteen viittaavaa perinnekangasta ei ollut, Valola tahtoi suunnitella sen.

Työssään hän ammentaa paikallisuudesta ja tunteista, joita kotiseutu ihmisissä herättää. Kansallispuvut ja niissä käytetyt kuosit ja kankaat antavat Valolalle valtavasti inspiraatiota.

”Olen viehättynyt laadusta, tarinoista ja identiteeteistä. Kansallispuvuissa ne tulevat upealla tavalla yhteen”, hän sanoo.

Valolan suunnittelemat kankaat kudotaan Suomessa. Lahen raidan lisäksi hän on tehnyt muun muassa Lahden Demarinaisille oman kansallispukukuosia muistuttavan Tasa-arvon raidan.

Kansallispukukankaista syntyy Valolan käsissä erilaisia vaatteita ja asusteita, muun muassa Karkauspäivänhameita.

”Karkauspäivänhameet ovat kansallispukukuoseista tehtyjä hameita, jotka ovat vähän kevyempiä ja eri tavalla leikattuja kuin oikeat kansallispukuhameet. Tällaisesta käytöstä on monia mielipiteitä. Itse ajattelen, että jos jokin asia nostetaan kansakunnan kaapin päälle, se unohtuu sinne helposti.”

Lue myös:

Pomminkeltaisia vaatteita ja Olympiavuoden huumaa – kansallispuvuissa näkyvät historian myllerrykset

Lue lisää

Torille sulavat jääpylväät muistuttavat, että ilmastonmuutos uhkaa myös Suomen rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan

Yle uutiset: Käsityökeskukset ohjaavat huolehtimaan vaatteista –Taito Keski-Pohjanmaa luotsaa tänään parsintaklubia verkossa

Poliisiauto ajoi 220 kilometriä tunnissa, mutta vauhti ei riittänyt – kaahari pakeni Lahden moottoritiellä

Korona-ajan neulomisbuumi ei laannu – harrastajissa on entistä enemmän nuoria aikuisia