Ihmiset & kulttuuri

Pikkujouluja lähinnä perutaan – etätyöaikana ei uskalleta välttämättä tavata edes pienessä porukassa

Varauksia on peruttu jo vuoden 2021 syksyltäkin.
Riitta Mustonen
Pikkujoulujen järjestämiseen on koronavuonna vaihtelevia käytäntöjä. Yritykset ovat saattanet kieltää työntekijöiltään myös omakustanteiset pikkujoulut.

Normaalisti tähän aikaan vuodesta elettäisiin kiivainta pikkujouluaikaa, mutta yritysten suhtautuminen pikkujoulujen ja muiden tapahtumien järjestämiseen on ollut koronavuonna hyvin vaihtelevaa, kertoo Jämsässä sijaitsevan Kievari Rantapirtin yrittäjä Timo Niinimäki.

"Eräänkin yrityksen työntekijät olisivat halunneet omalla kustannuksellaan järjestää saunaillan, mutta yritys kielsi sen, ja he joutuivat perumaan."

Varauskirjat elävät omaa elämäänsä. Yhtäältä ensi kesälle on varattu jo häätilaisuuksia, toisaalta joitain tapahtumia on peruttu jo ensi vuoden syksyltäkin.

Vaikka koronavuosi on ollut yrittäjälle hankala, joitain valopilkkujakin vuoteen mahtuu. Toukokuusta kesäkuuhun kievarin Rantapirtillä kävi ennätysmäärä melojia, sillä viereinen Wanhan Witosen melontareitti sai keväällä matkailualan lehdeltä Suomen parhaan melontareitin tittelin.

Vaikka pienten tapahtumien järjestämistä ei ole kielletty, ihmiset saattavat pelätä toisiaan myös oman ryhmän sisällä, kertoo toimitusjohtaja Asko Merilä utajärveläisestä Merilän Kartanosta.

"Vaikka meillä on voisi olla neljä kymmenen hengen ryhmää täysin erillään toisistaan, ryhmän sisällä pidetään toisia ihmisiä tartuntariskinä, sillä he ovat eri talouksien jäseniä."

Normaalina vuonna Merilän Kartanossa on paisteltu 50–60 joulukinkkua, mutta Asko Merilä arvioi, että tänä vuonna määrä jää pariinkymmeneen.

Majoitustoiminta on pyörinyt kartanossa suhteellisen normaalisti koronasta huolimatta.

"Kun majoitutaan ihan omalla porukalla, on oma sisäänkäynti ja avaimen saa ilman ihmisen tapaamista, se koetaan turvalliseksi", Merilä kertoo.

Lue lisää

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

Millainen yritys on vastuullinen kesätyön tarjoaja? Oikotie listasi nuorille viisi vinkkiä koronan hankaloittamaan hakuun

Pörssivuosi 2020 oli poikkeuksellinen – "Riskillä mennään ja jossain vaiheessa kupla puhkeaa"

Hoitohenkilöstöä aletaan rokottaa Keski-Suomessa ensi viikolla