Ihmiset & kulttuuri

Museot ovat avanneet oviaan tiukoin kävijärajoituksin – viime vuonna kävijämäärät putosivat kolmella miljoonalla, vaikka joitain kävijäennätyksiäkin tehtiin

Vuosi 2019 oli ammatillisesti hoidetuissa museoissa ennätysvilkas. Siihen verrattuna viime vuoden koronasulut aiheuttivat valtavan loven kävijämääriin.
Sanne Katainen
Osa museoista on kiinni, osa on auki rajoitetusti. Poliisimuseossa Tampereella voi tällä hetkellä vierailla enintään kymmenen henkilöä kerrallaan, joten turvaväleistä pystytään pitämään hyvin huoli, sanoo tutkija Juha Vitikainen.

Suomalaisten museokäynnit romahtivat viime vuonna. Ammatillisesti hoidetuissa museoissa kävi noin 4,5 miljoonaa vierailijaa, kun vuonna 2019 tilastoitiin ennätykselliset 7,6 miljoonaa vierailua. Käyntimäärät vähenivät siis kolmella miljoonalla.

Museoviraston alustavien tilastojen mukaan käynnit vähenivät suhteellisen tasaisesti ympäri maata, mutta muutamia poikkeuksiakin mahtui mukaan. Esimerkiksi Didrichsenin taidemuseo Helsingissä teki kaikkien aikojen ennätyksen 75 000 kävijällä.

"Äkkiseltään on vaikea löytää mitään tiettyä trendiä siitä, millaiset museot ovat pärjänneet parhaiten", sanoo erikoisasiantuntija Anu Niemelä Museovirastosta.

Museoviraston tilastossa on mukana yli 300 museokohdetta ympäri Suomen.

Tampereella sijaitseva Poliisimuseo olisi viime vuoden ensimmäisten kuukausien perusteella päässyt helposti reiluun 30 000 kävijään kuten edellisenäkin vuonna, mutta museon ovet suljettiin maaliskuussa. Sulku kesti kesäkuun alkuun saakka.

Yhteensä ilmaisessa museossa vierailtiin viime vuonna 20 000 kertaa. Heinäkuussa museossa tehtiin jopa kaikkien aikojen kävijäennätys, yli 6 500 vierasta kuukauden aikana.

"Olen ymmärtänyt, että ihmiset kävivät kesällä vähemmän pääkaupunkiseudulla ja surffasivat ympäri Suomea. Luulen, että se on kävijäennätyksemme syy", kertoo museonjohtaja Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Viime kevään sulku sattui itse asiassa Poliisimuseon kohdalla varsin hyvään aikaan. Museossa valmisteltiin täyttä päätä maaliskuussa 2021 avautuvaa taideväärennösnäyttelyä, joten töitä riitti koko henkilökunnalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kerää parhaillaan tietoa koronan vaikutuksista taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimintaan. Anu Niemelä Museovirastosta ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon museoissa on jouduttu lomauttamaan työntekijöitä.

"Lomautuksia on ollut jonkin verran, mutta museoissa tehdään paljon muutakin kuin pidetään näyttelyitä auki. Vaikka rakennuksiin ei ole päässyt vierailemaan, on yleisöä pystytty palvelemaan digitaalisesti", Niemelä sanoo.

Museot ovat voineet hakea OKM:ltä korona-avustusta. Niemelän mukaan kävijämäärien romahduksesta huolimatta museoiden tila ei ole katastrofaalinen.

"Museoiden oma rahoitus on usein suhteessa aika pieni, ja iso osa rahoista tulee julkisista varoista. Suoranaisa akuuttia hätää ei siis ole. Mutta toki esimerkiksi pääsylipputulojen tuntuva vähentyminen vaikuttaa."

Ammatillisesti hoidettujen museoiden lisäksi Suomessa on arvioilta tuhat lähinnä vapaaehtoisvoimin ylläpidettävää paikallismuseota. Näiden museoiden tulot ovat usein hyvin pienet, eivätkä ne saa suoraa tukea toimintaansa valtiolta.

Tulojen menetykset koettelevat erityisesti paikallismuseokenttää, joille pienetkin tulojen heilahdukset voivat olla merkittäviä toiminnan jatkumisen kannalta.

Sanne Katainen
Nina Rauta oli tullut Tampereen Poliisimuseoon kolmevuotiaan poikansa Paavon kanssa Turusta. He ovat käyneet museossa kerran ennen koronaa. Vähäisen kävijämäärän ansiosta poliisiautoon ei tarvinnut jonottaa, toisin kuin viime käynnillä.

Poliisimuseo on tällä hetkellä auki, mutta rakennukseen saa tulla enintään kymmenen kävijää kerrallaan.

Kaikilta vähintään 12-vuotiailta vierailijoilta edellytetään maskin käyttöä. Kesästä saakka museossa on tarjottu käsidesiä ja tiloja on siivottu entistä ahkerammin.

Poliisimuseossa on käynyt arkipäivisin kymmenkunta ihmistä ja lauantaisin jopa 50 vierailijaa. He ovat kuitenkin saapuneet niin tasaisesti pitkin päivää, että ulos ei ole kertynyt jonoja.

"Ihmiset ovat hyvin tyytyväisiä, että edes jokin paikka on auki ja on jotain tekemistä", Tuulasvaara-Kaleva sanoo.

Lue lisää

"Vuoden tulos jää saamatta", huokaa Tahkon ravintoloitsija – hiihtolomien kävijämäärät hiipuneet jo ilman sulkua

Metsämuseo Lusto oli aikanaan jo päätetty perustaa Jämsänkoskelle, mutta päätös pyörrettiin – Luston paikasta käytiin kisaa kuten nyt erämuseosta

Korona sulkee Suomen taas

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa