Ihmiset & kulttuuri

Loukutusta, lihtausta ja häkilöintiä: Perinnetaidot elävät uusissa elokuvissa – näin syntyy keskiaikainen kehäaura ilman sahaa

Pääsiäisestä tulee kotiseutuelokuvien täyteinen: Väinöntalon kotiseutumuseon YouTube-kanavalla julkaistaan kolme elokuvauutuutta.
Severi Peura
Jussi Försti on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut elokuvat. Kätevät talonpojat -elokuvassa hän joutui myös veistohommiin. Tässä valmistuu puinen aura.

Uudet elokuvat täydentävät teossarjan, jossa on aiemmin julkaistu ”Järviseudun ensimmäiset talonpojat” ja ”Isoisien savotat” sekä maakunta-arkeologi Janne Rantasen haastattelu.

Järviseudun ensimmäiset talonpojat on kerännyt jo yli 45 000 katselukertaa, elokuvien ohjaaja Jussi Försti kertoo.

"Täytyy olla tyytyväinen", hän sanoo katsojamäärästä.

"Elokuva on kiinnostanut, vaikka aihe on paikallinen. Suomen esihistoriaa käsitellään elokuvassa toki laajemminkin."

Pääsiäisenä julkaistavat elokuvauutuudet ovat "Pellolta langaksi", "Kätevät talonpojat" sekä "Heikki Rantatupa ja vanhat kartat".

Koko teossarja liittyy Evijärven kunnan hallinnoimaan Väinöntalo eläväksi -hankkeeseen.

Pellolta langaksi -elokuvassa tutustutaan perinteiseen pellavalangan valmistukseen. Tuo yli viisituhatta vuotta vanha taito kuului vielä 1930- ja 1940-luvuilla maaseudun naisten yleistaitoihin.

"Mummini aina tarinoi pellavan viljelystä ja käsittelystä. Se tuntui niin mystiseltä kokonaisuudelta monine työvaiheineen, että halusin selvittää, millainen se prosessi todellisuudessa on", Jussi Försti kertoo.

Hänen mumminsa oli syntynyt vuonna 1920.

"Hän kuoli hieman yli vuosi sitten 99-vuotiaana."

Severi Peura
Heidi Försti ja Sirje Turpeinen loukuttavat ja lihtaavat pellavia.

Lankaa syntyi elokuvan teossa.

Heidi Försti ja Sirje Turpeinen urakoivat pellavan parissa puolen vuoden ajan. Tutuksi tulivat kaikki työvaiheet kylvöstä kehruuseen.

Kehräämisen taidon naiset oppivat evijärveläisen Salme Tähtisen oppilaina.

"Kaikki opeteltiin alusta saakka. Selvitin kyllä asiat niin perinpohjaisesti ja monelta kantilta, että rohkenen väittää nyt aiheesta jotain tietäväni", Heidi Försti kertoo.

Johannes Tervo
Tässä tehdään kotiseutuelokuvaa viime syyskuussa Evijärvellä. Mikko Uusimäki kyntää kehäauralla, jota vetää Jarmo Korkeaniemen ohjastama ori Hotleri. Severi Peura kuvaa.

Jussi Försti on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut elokuvat. Hän päätyi lopulta myös kameran eteen. Järviseudun ensimmäiset talonpojat -elokuvassa Försti oli juontajana.

"Kätevät talonpojat -elokuvassa jouduin myös veistohommiin, kun ei muita perinnetaitajia löytynyt. Elokuvasta selviää, kestääkö tekemäni puinen aura vai ei."

Uutuuselokuva näyttää, kuinka keskiaikainen kehäaura valmistetaan kirveellä, höylillä, taltoilla ja puukolla.

"Sahaa ei käytetä, sillä ei sellaista ollut 1500-luvullakaan käytössä."

Elokuvassa voi eläytyä Järviseudun ensimmäisten talonpoikien pellonmuokkaukseen.

Halsualainen Jarmo Korkeaniemi ja kälviäläinen Mikko Uusimäki ovat mukana aurauksessa asiantuntijoina.

Johannes Tervo
Kehäauraa voi kuvata tasaisesti kulkevaksi kuokaksi, joka on maahan nähden 45 asteen kulmassa. Auraa voi kevyesti ohjailla vasemmalle ja oikealle. Kivien ohi se luovii helposti.

Perinnetaitojen osaaminen on käynyt vähiin, Jussi Försti sanoo.

"Esimerkiksi pellavankäsittely on suurimmalle osalle 70-vuotiaistakin ihan hepreaa."

Pelkkiä käsityökaluja käyttäviä puuseppiäkään ei enää ole, hän kertoo.

Severi Peura
Heikki Rantatupa vie katsojat vanhojen karttojen maailmaan.

Vanhat kartat ovat aiheena hankkeen kuudennessa ja viimeisessä julkaisussa.

Kartta-asiantuntija, filosofian tohtori Heikki Rantatupa johdattaa katsojat karttojen maailmaan. Tarkastelussa on Skandinavian yleiskarttoja 1500- ja 1600-luvuilta sekä paikalliskarttoja 1700- ja 1800-luvuilta.

"Heikki Rantatupa osoittautui todelliseksi tietopankiksi", Jussi Försti kertoo.

"Noin puolen tunnin elokuvassa tulee varmasti kaikille jotakin uutta. Itse yllätyin, kuinka tarkkoja kartat olivat jo 1800-luvulla."

Elokuvat julkaistaan yksi kerrallaan Väinöntalon YouTube-kanavalla perjantaina 2.4., lauantaina 3.4. ja sunnuntaina 4.4. kello 12.00.

www.youtube.com/Väinöntalo

Lue lisää:

Puinen kehäaura testissä, kun historiasarjaa kuvattiin Evijärvellä – sukellus muutaman sukupolven takaisiin oloihin on kiehtovaa mutta myös hieman surullista

Johannes Tervo
Vanhat työtavat tallentuvat elokuvaa varten, on perjantai 18.9.2020. Severi Peura kuvaa, Jussi Försti kertoo. Taustalla työskentelevät Jarmo Korkeaniemi, Mikko Uusimäki ja Hotleri.

Lue lisää

Sukella öljypellavapeltoon! Tämän kasvin alaa teollisuus haluaa kasvattaa, loimaalaisviljelijä vastasi haasteeseen – puinti on pellavan viljelyssä haastavin vaihe

Suomainen lyhytelokuva palkittiin kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa – "Runsas esitys Pohjois-Savon ruoka- ja viljelyperinteistä"

Katso video työhevosmestaruuksista: Väki viihtyi, vaikka veto ei raskaissa olosuhteissa kulkenut aiempien vuosien malliin

MT lähti kierrokselle kuntaan, joka on vain haamu entisestä suuruudestaan – itsetunto on yhä kohdillaan