Ihmiset & kulttuuri

Aku Ankan levikki on pudonnut kolmannekseen huippu­vuosista, mutta merkkejä paremmasta näkyy, kertoo päätoimittaja Aki Hyyppä – 70 vuotta täyttävä klassikko halutaan kotiin paperisena

Aku Ankka on yhä Suomen suurin viikkolehti ja aikakauslehti. Sarjakuvaa luetaan suhteessa enemmän maaseudulla ja pienissä ­kaupungeissa.
Jarno Mela
Päätoimittaja Aki Hyypän mukaan Aku Ankkaa halutaan edelleen tilata paperiversiona kotiin. Hän tietää perheitä, joihin Akkari on tullut koko 70-vuotisen historian ajan.

”Koti, uskonto, isänmaa, Aku Ankka ja Carl Barks”, sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen kiteytti vuonna 1994 julkaistuun Aku Ankka -lehden näköispainokseen 1951–1952 sen, mikä on suomalaisille tärkeää.

Sodanjälkeisestä Suomesta ei voi puhua ilman Aku Ankkaa. Merimiesasuun pukeutunut räpyläjalka ystävineen on opettanut lukuisat sukupolvet lukemaan, ja esimerkiksi televisio tuli suomalaisille tutuksi nimenomaan Aku Ankan välityksellä. Vuonna 1975 lehden levikki oli jopa Helsingin Sanomien arkipainosta suurempi.

Voi kääk, Aku Ankka -lehti eli tuttavallisemmin Akkari täyttää joulukuussa jo 70 vuotta. Miksi suomalaiset ovat olleet vuosikymmenestä toiseen niin ankkahullua kansaa ja miten sarjakuva menestyy digiaikana? Lähdimme kävelylle juttelemaan aiheesta kymmenen vuotta Aku Ankkaa päätoimittaneen Aki Hyypän kanssa.

Hyyppä tutustui 1970-luvulla Disney-sarjakuviin ensimmäistä kertaa enonsa luona Peräseinäjoella, jossa kirjahyllyssä komeilivat jättikirjat Minä Aku Ankka, Minä Roope-setä ja Minä Mikki Hiiri. Kovakantiset sisälsivät Carl Barksin klassisia Ankka-tarinoita ja Floyd Gottfredsonin parhaita Mikkejä.

”Suosikkisarjakuvani löytyvät edelleen siitä joukosta, joita luin 4- ja 5-vuotiaana. 1970-luvulla ilmestyi paljon Barks-klassikoita, kuten Jäyhä Jököttäjä. Ne ovat minulle sitä pyhää Aku Ankkaa”, Hyyppä kertoo.

Lehti tuli pikkupoikana Hyypälle omalla nimellä vain muutaman vuoden kunnes tilaus siirtyi hänen veljensä nimiin. ”Tätä lapsuuden traumaa paikkaillen edelleen.”

Suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskellut Hyyppä päätyi töihin Aku Ankan toimitukseen vuonna 1999. Sanoma oli juuri aloittamassa uutta Aku Ankka kuukauden sarjisekstra -julkaisua, johon tuli aineisto Hollannista.

Hyyppä erottui isosta hakijajoukosta hollannin osaamisellaan. Harvinainen kieli oli tarttunut päähän Erasmus-vaihdossa Belgiassa.

Aku Ankan ensimmäinen näytenumero ilmestyi joulukuussa 1951. Ministeri ja Sanoman toimitusjohtaja Eljas Erkko kutsui uuden sarjakuvalehden päätoimittajaksi Sirkka Ruotsalaisen, joka oli ansioitunut muun muassa Valittujen Palojen vetäjänä.

Aku Ankalle asetettiin Suomessa heti suuri painoarvo. Erkko kirjoitti vuonna 1956 Walt Disneylle: ”Teidän luomanne sarjakuvahahmot ovat olleet suureksi siunaukseksi maallemme”.

Ruotsalaisen ajoista lähtien lehdessä on vaalittu monipuolista ja oivaltavaa suomen kieltä. Tämä on Hyypän mielestä pääsyy, miksi myös aikuiset innostuivat Suomessa Akkarista. Esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa Kalle Anka -lehden kääntäjä valitsi Akun puhumaan alkuun slangia.

”Tiedämme toimituksessa tarkasti, ketkä hahmot sinuttelevat ja ketkä teitittelevät toisiaan. Päätimme esimerkiksi, että Pelle Peloton voi sinutella Roopea, koska hän on niin pitkäaikainen yhteistyökumppani.”

Suomessa Aku Ankan toimituksella on varsin vapaat kädet aineiston kokoamisessa. Osassa Euroopan maista lehdessä julkaistaan sellaisenaan tanskalaisen Egmontin lähettämät sarjakuvat. ”Voimme reagoida nopeasti ajankohtaisiin ilmiöihin. Esimerkiksi kesällä Aku Ankassa ilmestyy Teemu Pukin tekemä sarjakuva jalkapallon EM-kisojen kunniaksi.”

Pääsyynä Aku Ankan menestykseen ovat laatusarjakuvat. 1950-luvulla käytännössä kaikki lehden johtosarjat olivat sarjakuvien Shakespearen Carl Barksin tekemiä. Ilman Barksia tuskin olisi koko Ankka-universumia, Hyyppä muistuttaa. Barks keksi ison osan keskeisistä hahmoista, kuten Roope Ankan, Hannu Hanhen, Pelle Pelottoman, Karhukoplan, Milla Magian ja loi Ankkalinnan.

1990-luvulla Barks sai manttelinperijän Don Rosasta. Viimeistään 1999 julkaistu Suomeen ja kalevalaisiin maisemiin sijoittunut Sammon salaisuus räjäytti Rosan suosion taivaisiin.

Rosa lopetti sarjakuvien piirtämisen pysyvästi 2008 terveyssyihin vedoten ja erimielisyyksiin Walt Disney -yhtiön kanssa. Päätoimittaja Aki Hyyppä ymmärtää syyt Rosan lopettamiseen, sillä hänen mielestään piirtäjä jäi loppuvaiheessa maineensa ja tarinoidensa vangiksi.

”Don Rosalle tuli suosion myötä jonkinlainen Väinö ­Linna -­­efekti.”

Jaana Kankaanpää
Aku Ankalle asetettiin Suomessa heti suuri painoarvo. Eljas Erkko kirjoitti vuonna 1956 Walt Disneylle: ”Teidän luomanne sarjakuvahahmot ovat olleet suureksi siunaukseksi maallemme”.

Painetun Aku Ankan tilaajamäärät ovat laskeneet huippuvuosista 2000-luvun lopulta, jolloin levikki oli yli 320 000. Tällä hetkellä lehden levikki pyörii noin 100 000 tilaajan kieppeillä, Hyyppä sanoo.

Aku Ankka on silti edelleen Suomen luetuin viikkolehti ja myös tilatuin aikakauslehti.

”Aku Ankka toimii nykyään kännyköiden, pelaamisen, Youtube-kanavien ja nopean digiviihteen puristuksessa. Akkarilla on iso rooli siinä, että lapset ja nuoret saadaan aloittamaan lukuharrastus.”

Lehden ennätyslevikki saavutettiin niinkin myöhään kuin vuonna 2008. Samaan ajankohtaan osuivat älypuhelinten ja somen nousu sekä finanssikriisi, päätoimittaja muistuttaa.

”Aku Ankkaa luetaan edelleen mutta ei samalla intensiteetillä kuin aikaisemmin.”

Hyypän mukaan vaikuttaa siltä, että pahin lukemisen aallonpohja olisi saavutettu. Myös lehden tilaajamäärät ovat jonkin verran elpyneet heikoimmista vuosista.

Peräti 16 prosenttia yläkoulun päättävistä yhdeksäsluokkalaisista on käytännössä lukutaidottomia, Hyyppä sanoo.

”Samaan aikaan on kasvanut niiden nuorten osuus, joilla on erinomainen lukutaito. Tämä lukemisen luokkajako heijastuu vahvasti elämässä pärjäämiseen.”

Jarkko Sirkiä
Painetun Aku Ankan tilaajamäärät ovat laskeneet huippuvuosista 2000-luvun lopulta, jolloin levikki oli yli 320 000. Tällä hetkellä lehden levikki pyörii noin 100 000 tilaajan kieppeillä

Hyypän päätoimittajakaudella lanseerattiin Aku Ankka Lataamo -sovellus, jossa kaikki julkaistut Aku Ankka -lehdet ja Aku Ankan taskukirjat ovat luettavissa puhelimelta tai verkkoselaimelta.

Toimituksessa ajateltiin, että digipalvelu kiinnostaisi aikuislukijoita, jotka haluavat lukea netistä vanhoja suosikkisarjakuviaan. Lataamoa kuitenkin käyttävät lähinnä lapset. Digipalvelun viikoittainen lukijamäärä on 10 000 paikkeilla kun yhteensä Aku Ankalla on viikoittaisia lukijoita 560 000.

”Uskoimme, että Lataamosta olisi tullut suositumpi. Aku Ankka halutaan edelleen nimenomaan paperisena kotiin.”

Kirjojen myynti on kääntynyt Suomessa nousuun erityisesti äänikirjabuumin ansiosta. Hyypän mukaan myös Aku Ankassa harkitaan äänen yhdistämistä sarjakuvalehteen. Yksi henkilö lukee sarjakuvan ja samalla tarinan etenemistä voi seurata ruutu kerrallaan.

Suomalaiset ovat vaativia Aku Ankan lukijoita, ja varsinkin liian modernit tarinat aiheuttavat purnausta. Lehden historian ehkä kiukkuisin palautevyöry tuli 2000-luvun Nettisakki-sarjoista, joissa Tupu, Hupu ja Lupu kavereineen perustivat internet-kerhon.

”Nettisakki jäi kokeiluksi, mutta esimerkiksi uudempi tarina, jossa Aku jäi somekoukkuun, aiheutti ihmisissä suunnatonta hilpeyttä.”

Joitakin vanhoja sarjoja Hyyppä ei enää kelpuuta nykylehteen. Näihin kuuluvat esimerkiksi sarjakuvat, joissa Mikki joutuu mustien alkuperäisasukkaiden pataan.

”Kyllä me taas äsken julkaisimme lehdessä Carl Barksin vanhan tarinan, missä Aku ottaa koivuvitsan ja lähtee jahtaamaan lapsia. Liioitellut tunteet kuuluvat Akkariin, eikä lehteä voi toimittaa ihan kieli keskellä suuta.”

Jarno Mela
Aki Hyypän mukaan naishahmojen käyttö on kasvanut lehdessä. Nykyään tehdään aiempaa enemmän sarjakuvia, joissa esimerkiksi Milla Magia ja Mummo Ankka ovat pääosassa.

Maaseudulla asuvat poikamiehet ovat Aku Ankan yksi iso lukijaryhmä, näin kirjoitettiin lehden Omassa nurkassa 1980-luvulla. Hyypän mukaan fakta pitää edelleen paikkansa. Aku Ankan levikistä noin puolet tulee lapsiperheistä, mutta seuraavaksi suurin tilaajaryhmä on 30–40-vuotiaat miehet.

Akkari on suhteessa vielä vahvempi maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, koska esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kilpailu vapaa-ajasta on ankaraa.

Pojat lukevat Akkaria hieman enemmän verrattuna tyttöihin suhdeluvulla 60 ja 40 prosenttia. Aku Ankan dominanssi on silti pitänyt Hyypän mielestä suomalaisen sarjakuvaharrastuksen monipuolisempana verrattuna maihin, joissa luetaan lähinnä supersankari-sarjakuvia.

”Tämä näkyy suomalaisissa sarjakuvantekijöissä. Siellä on tosi paljon naisia, ja he kaikki ovat Aku Ankkansa lukeneet.”

Teini-iässä monelle tulee vastareaktio lapsuuden suosikkiaan Aku Ankkaa kohtaan. ”Paluu Akkarin pariin tapahtuu usein myöhemmässä iässä. Aku Ankka on monen isän ensimmäinen hankinta, kun perheeseen syntyy lapsi.”

Aku Ankka -lehti

  • Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta ensimmäisen Aku Ankka -lehden julkaisemisesta Suomessa.
  • Aku Ankan suosio kasvoi ­nopeasti.­ Vuoden 1952 levikki oli noin 45 000 kappaletta, mutta jo vuonna 1960 viikoittaisen Ankka-annoksen halusi 145 600 suomalaista.
  • Aku Ankan kaikkien aikojen levikki­ennätys tehtiin vuonna 2008, jolloin lehteä tilattiin 320 514 kappaletta. Tällä hetkellä Akkarin levikki on noin 100 000.
  • Suomessa Aku Ankkaa julkaisee ­Sanoma Media Finland. Lehti ilmestyy virallisesti keskiviikkona ja painetaan Puolassa.
  • 70-vuotisjuhlan kunniaksi alkaa murrematkakilpailu. Kisassa käännetään vuoden ensimmäisessä lehdessä julkaistu Carl Barksin sarjakuvasivu omalle puhekielelle, murteelle tai slangille.
  • Koko juhlavuoden on käynnissä Ankkatietäjä 2021 -visa, jonka pääpalkintona on 5 000 euroa. Lisäksi toimitus on aloittanut sarjiskoulun Akkarissa 3/2021.
  • Varsinainen Aku Ankan 70-vuotisjuhlanumero ilmestyy joulukuussa.
Lue lisää

Sain viime viikolla MTK:n ansiomerkin – Mieleen tulivat sekä syntymäpäiväsankari että Aku Ankka, mutta myös klassinen lause non sum dignus, en ole sen arvoinen

Ankka-piirtäjä Kari Korhonen: ”En olisi koskaan uskonut, että työkseen voi pistää sanoja metrin mittaisen legendaarisen vesilinnun suuhun”

Kirja-arvio: Nuorille suunnattu sarjakuva hurmaa piirroksillaan ja suloisella tarinallaan

Kirja-arvio: Yuval Noah Hararin suosittu Sapiens-teos taipuu viiden tähden sarjakuvaksi, jonka jatko-osaa odottaa mieli kihisten