Ihmiset & kulttuuri

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä

Esityksiä on teattereissa edelleen tavallista vähemmän. Seinäjoella näytöksissä käydään innokkaasti, hämäläiset ovat varovaisempia.
Jukka Kontkanen
Törnävän kesäteatterissa pyörivä Something Rotten on itseironiaa tihkuva komedia siitä, miten musikaalia tehdään Shakespearen aikaisessa maailmassa. Musikaali sisältää runsaasti viittauksia muihin musikaaleihin.

Kesäteattereiden suosio vaihtelee sen mukaan, missä päin Suomea liikutaan.

Seinäjoen Törnävän kesäteatterissa kävijämäärät ovat olleet kesän aikana todella hyviä. Katsojia on ollut tähän mennessä yli 9 000, kertoo Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtaja Milla Hautala.

”Vielä keväällä pelkäsimme romahdusta kävijämääriin, koska tiukemmat koronarajoitukset uhkasivat kesäteattereita. Nyt olemme tyytyväisiä tähän pöhinään, mitä meillä on esityksissä ollut. Eteläpohjalaisten lisäksi katsojia on ollut myös muista maakunnista.”

Koronan neljäs aalto ei ole vaikuttanut Hautalan mukaan Törnävän kesäteatteriin, sillä Etelä-Pohjanmaalla tartunnat ovat laskussa.

Sairaalahoidossa olevia potilaita ei ole, ja tartuntoja on raportoitu 33 kahden viime viikon aikana maanantaihin mennessä, selviää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuilta.

Törnävän kesäteatteri on ehtinyt pyöriä vasta kaksi vuotta. Tänä kesänä Törnävällä pyörii musikaalikomedia Something Rotten!, jota esitetään 21. elokuuta asti.

”Something Rotten on Suomen kantaesitys suoraan New Yorkin Broadwaylta. Ehdimme esittämään sen jopa ennen Englantia, koska korona sotki heidän suunnitelmansa.”

Elokuussa tulossa on myös stand up -ilta, joka kiertää eri kokoonpanoilla ympäri Suomen kesäteattereita.

Hämeenlinnan kesäteatteri herätettiin tänä kesänä vuoden kestäneestä Ruususen unesta. Kaupunginpuiston kahvila-alue siistittiin ja katsomoon tehtiin uudet penkit.

Korona vei yhden kesä, mutta toista vuotta ei haluttu jättää väliin. Näytöksiä on yhä puolet vähemmän kuin normaalikesänä.

Hämeenlinnassa on tyypillisesti nähty kesällä iso musikaalituotanto. Siihen ei kuitenkaan nyt ryhdytty.

”Jos meillä olisi tullut yksikin peruutusasia koronan takia tai yksikin työryhmästä olisi sairastanut, riski olisi ollut liian iso”, kertoo Hämeenlinnan kesäteatterin johtaja Otto Kanerva. ”Olemme myös yksityisenä kesäteatterina eri asemassa kuin valtionosuuksia nauttivat teatterit.”

Tänä kesänä päätettiin ison musikaalituotannon sijaan tuoda ohjelmistoon enemmän näytelmiä.

Kanerva toimii Rauman kesäteatterin taiteellisena johtajana ja on saanut tuntumaa myös muun muassa Itä-Suomen tilanteeseen.

Hän on huomannut, että Hämeessä yleisö on hieman varovaisempaa kuin muualla.

Jukka Kontkanen
Something Rotten -esityksessä lavalla Antti LJ Pääkkönen, Jani Karvinen ja Irina Isberg.

Esimerkiksi Raumalla myydään 70 prosenttia katsomokapasiteetista, ja tuo kapasiteetti on käytännössä loppuunmyyty, hän toteaa.

Kun tavallisena vuonna Hämeenlinnan kesäteatteri yltää 20 000 katsojaan, nyt asetettu 8 000 katsojan tavoitekin voi jäädä saavuttamatta.

”Joku vähän pidättää hitaita hämäläisiä. He ovat varovaisia, mutta lämpenevät kyllä.”

Liikkeellä ollaan kuitenkin kiitollisella ja myönteisellä asenteella, Kanerva summaa. Loppukesän tapauksia on keskiviikkona ensi-iltansa saava Hajuvettä ja lihapullia.

Viihdeteatteriesityksen pääosissa nähdään Maria Lund ja Päivi Pylvänäinen.

Hämeenlinnan kesäteatteri
Päivi Pylvänäinen ja Maria Lund tähdittävät Hajuvettä ja lihapullia -viihdeteatteriesitystä Hämeenlinnan kesäteatterissa.

Kiuruveden maalaiskaupunginteatterissa pyörii tänä kesänä todellinen maaseutuklassikko: Heikki Turusen romaaniin perustuva Simpauttaja.

Näytelmä lupaa vievänsä aikaan, jolloin ”töitä piti tehdä niska limassa elannon saamiseksi”.

Järven rannassa sijaitsevassa katsomossa on ollut tavallista hiljaisempaa.

Kesä on ollut vaihteleva, tiivistää Kiuruveden maalaiskaupunginteatterin tuottaja Seija Suhonen. ”Jotkut esitykset ovat nihkeämpiä. Eilen porukkata oli mukavasti – ihmiset ovat varovaisia.”

Kaipuu teattereihin on kuitenkin aistittavissa. Esityksestä on tullut Suhosen mukaan paljon hyvää palautetta.

Yleisömäärää ei toistaiseksi ole rajattu, sillä teatteri on iso ja mahdollistaa esitysten seuraamisen väljästi, Suhonen kertoo.

Kiuruvedellä nautittiin kesäteatterista myös viime kesänä. Tuolloin yleisöä oli kesän aikana kaikkiaan noin 1 700. Loven kävijämääriin teki isompien ryhmien puuttuminen. ”En usko, että tänäkään kesänä päästään normaalivuoteen.”

Yhden asian suhteen tämä kesä on kuitenkin ollut varsin ihmeellinen: yhdenkään esityksen aikana ei ole satanut vettä!

Takana on sellaisiakin kesiä, jolloin näytöksiin ei ole osunut yhtään poutapäivää.

Eräässä näytelmässä lavasteena oli kiikkustuoli. Näyttelijä totesi, että aina kun hän istahti siihen, oli kuin pesuvatiin olisi istunut.

Simpauttaja on vaatinut omanlaistaan urheilumieltä: kun lämpöä on 30 astetta, näytelmän ajankuvaan kuuluvissa sarkahousuissa tarkenee jo varsin hyvin.

Kiuruveden kesäteatteri
Kiuruveden kesäteatterissa luotetaan klassikon voimaan. Simpauttajana nähdään Arto Saharinen ja esitykset jatkuvat 8. elokuuta saakka
Lue lisää

STT:n selvitys: Leviämisvaiheen alueilla ei ole valmisteilla uusia koronarajoituksia

Kärsinyt ravintola-ala toivoo helpotusta erittäin hyväksi ennakoidusta pikkujoulukaudesta – MaRa vaatii rajoitusten purkamista viivytyksettä

Gourmet-aterioita asunnottomille ja hotellihuoneet illalliskäyttöön – Henri Alén oppi ravintoloiden koronakriisissä, että pitää olla kekseliäs ja toimia heti

Yle uutiset: Koronarajoitusten purkamisen tiedotus on ollut osin ristiriitaista – infektioylilääkäri: "Aika duurivoittoista se on ollut"