Ihmiset & kulttuuri

Viime kesän sateet säikäyttivät monet kesäteatterit tauolle – ensi-iltoja noin sata vähemmän kuin normaalisti

Asiakkaat kaipaavat kesäteattereilta luonnon tuntua, mutta karttavat helposti sateita ja kylmyyttä.
Kuusamon näyttämössä sekä yleisö että näyttelijät ovat säiden armoilla. Viime kesänä kahdessa Jäniksen vuosi -näytelmässä satoi koko ajan. Tänä hetkellä työryhmä harjoittelee heinäkuun alussa ensi-iltaan tulevaa Vuokravaimo-näytelmää. Kuvassa Elias Tuuliainen, Elina Latva-Kurikka ja Esa Tikkanen.

Kesäteattereissa ympäri maata nähdään tänä kesänä arviolta 300 ensi-iltaa, mikä on selvästi tavallista vähemmän. Viime vuosina ensi-iltojen määrä on vaihdellut 380:n ja 435:n välillä, kertoo Teatterin tiedotuskeskus (Tinfo).

"Voi olla, että viime kesä on säikyttänyt osan tekijöistä. Isolle osalle kesäteatterin tekeminen on kuitenkin harrastus", tiedottaja Sari Havukainen tiedotuskeskuksesta sanoo.

Tinfo teki kesäteattereille kyselyn vuoden 2017 kävijämääristä, ja joka toinen vastanneista mainitsi sään. Suurimmassa osassa vastauksista sateiden ei kuitenkaan mainittu vaikuttaneen kauteen merkittävästi.

Yleisiä kommentteja olivat, että "säästä huolimatta meni mainiosti" tai "ehkä ei ihan edellisen kesän määriin päästy, mutta yleisö tykkäsi".

Katetusta katsomosta on tullut kesäteattereiden myyntivaltti. Esimerkiksi Hämeenlinnan uusi kesäteatteri mainostaa sateelta suojattuja penkkirivejään.

Kaikkialla katokset eivät ole kuitenkaan mahdollisia ainakaan ilman suuria ponnisteluja.

Kyminlinnan kesäteatteri Kotkassa kärsi viime vuoden sateista, sillä historialliseen linnoitukseen ei saa rakentaa katosta, ellei se täytä Museoviraston vaatimuksia.

Viime vuoden näytelmän tuottaja Risto Kunelius kertoo, että ensi vuodeksi on tarkoitus pystyttää pysyvä katos. Joka kesä pystytettävä ja purettava telttakatos olisi liian työläs.

Vaikka viime kesän sää vaikutti Kotkassa teatterin kävijämääriin, ei yhtään esitystä jouduttu peruuttamaan.

"Joskus alkoi sataa kaatamalla viisitoista minuuttia esityksen alkamisen jälkeen. Väliajalla näyttelijät kysyivät, voimmeko lopettaa, mutta sitä emme halunneet tehdä, sillä ryhmiä oli tullut kauempaakin", Kunelius muistelee.

Kaarinan nuorisoteatteri esitti viime kesänä Seitsemän koiraveljestä -näytelmää Kaarina-teatterissa. Näytelmän ohjaaja Heini Vahtera muistelee, että 22 esityksestä ainakin kolme jouduttiin perumaan kaatosateen takia, sillä langattomat mikrofonit eivät olisi kestäneet.

Kaarina-teatterissa järjestetään kesäisin esityksiä vain satunnaisesti, eikä paikkaa ole katettu. Säätietoja seurattiin viime hetkeen saakka, mutta peruutuksia ei pystytty välttämään.

Huono sää vaikutti katsojamääriin laajemminkin sateisen kesän luomien mielikuvien takia.

"Jos aamulla satoi, ei iltapäivällä tultu esitykseen, vaikka silloin olisi ollut taukoa sateesta", Vahtera sanoo.

Viime kesän jälkeen Vahtera päätti, ettei enää ohjaa näytelmiä kesäteatterissa, jossa ei ole katettua katsomoa. Huonot katsojaluvut olivat myös yksi syy siihen, miksi nuorisoteatterilla ei ole esitystä tänä kesänä.

"Jos lähimenneisyydestä on muistikuva sateisesta kesästä tai tappioista, ei sitä tehdä innolla seuraavana vuonna. Teatteri ei voinut ottaa uudelleen samanlaista riskiä."

Teatteri Soittorasia Porvoossa odotti viime kesänä hyviä katsoja­lukuja, sillä ohjelmistoon oli valittu Peppi Pitkätossu. Tunnetut hahmot houkuttelevat usein suuria massoja esityksiin.

Teatterinjohtaja Pentti Kinosmaan mukaan huono sää oli yksi syy, miksi kävijämäärät eivät olleet niin korkeita kuin haluttiin. Monet lykkäsivät lippujen ostamista aivan esityskauden loppuun, niin että viimeisissä esityksissä ei ollut enää tilaa kaikille halukkaille.

"Syntyi pullonkaula."

Kinosmaan mukaan yleisön keskuudessa on myös tapahtunut muutos suhtautumisessa kesäteatteria kohtaan.

"Odotukset ovat, että kesäteatterissa oltaisiin sisätiloja vastaavissa tiloissa, niin että olisi lämmintä, pehmeät penkit ja katto. Mikään sääolosuhde ei saisi vaikuttaa kokemukseen, mutta silti halutaan olla luonnon keskellä."

Kinosmaan mukaan jotkut ovat jopa kyselleet, saako lipusta rahat takaisin, jos joutuu lähtemään kesken esityksen pois esimerkiksi kylmän takia.

Tänä kesänä Soittorasian väki viettää kunnon kesäloman ja alkaa valmistautua syksyn ohjelmistoon. Heinäkuussa teatterin alueella on yhteistyöesitys, mutta tällä kertaa sisätiloissa.

"Uskon, että vuoden päästä jatkamme kesäteatteria ulkoilmassa. Koen itsekin, ettei kesäteatteri ole kesäteatteria ilman ulkoilmaa, sateen vaaraa, aurinkoa ja kärpäsiä", Kinosmaa sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hulvattomat karvialaiset tempaisivat taas: Rakensivat linnakkeen keskelle kylää

Talviteatteri tuo eloa maalaiskylään

Kesä talven keskellä – ulkoilmateatteri onnistuu myös hankien keskellä