Ihmiset & kulttuuri

Terapeutti paljastaa: Tällaisia ovat maatalousyrittäjien yleisimmät parisuhdepulmat

Maatalousyrittäjille suunnatussa parisuhdeneuvonnassa ovat nousseet esille muun muassa sukupolvien väliset vaikeudet.
Mikko Lehtimäki
Myös talous on psykoterapeutti Heli Vaarasen mukaan suuri ongelma maatalousyrittäjien näkökulmasta. Taloudelliset ongelmat heijastuvat myös parisuhteeseen.

MTK ja Väestöliitto ovat tämän vuoden helmikuusta asti tarjonneet maatalousyrittäjille parisuhdeneuvontaa.

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti Heli Vaaranen huomauttaa, että maatalousyrittäjillä kuin myös muilla yrittäjillä parisuhde on usein hankaluuksissa, koska työ vie niin paljon aikaa.

"On vaikea erotella parisuhdeaikaa ja perheaikaa ja sitten sitä työaikaa", hän valaisee.

Parisuhdeneuvonnassa ovat nousseet Vaarasen mukaan esille myös sukupolvien väliset vaikeudet. Tämä on hänen mukaansa luonnollista, sillä monta sukupolvea yrittää usein ratkaista, toimitaanko eri tilanteissa vanhalla vai uudella tavalla.

"Se, että luovutetaan vaikka nuorille päätäntävaltaa, ei ole aina helppoa vanhalle parille", Vaaranen sanoo.

Laajemmin kyse on vanhan ja uuden sukupolven suhteissa luopumisen vaikeudesta.

Neuvonnassa on tullut ilmi myös melko selkeä tiedollinen puute. Vaarasen mukaan maatalousyrittäjät eivät nimittäin ole tietoisia siitä, mitä avioliitosta eroaminen tarkoittaa lainsäädännön näkökulmasta.

"Kyse ei ole yksin maatalousyrittäjistä. Ylipäätään meillä jotenkin juridinen tieto ja ymmärrys on hyvin eriytynyt sinne ammattikuntaan", psykoterapeutti harmittelee.

Pohjimmiltaan kyse on Vaarasen mielestä siitä, että lakiteksti on vaikeaselkoista kenelle tahansa. Näin ollen sitä vaikeaa jalkauttaa ihmisten normaaliksi arkitiedoksi. Hän tarjoaa ratkaisuksi esimerkiksi lakiasioista kirjoittavia bloggareita.

"He kertoisivat omin sanoin ja elävin esimerkein, mitä se laki oikein on tavallisen ihmisen näkökulmasta", hän visioi.

Suuri ongelma maatalousyrittäjien näkökulmasta on Vaarasen mukaan myös talous. Viime vuosien satotilanteet ovat verottaneet monen yrittäjän jaksamista.

"Tämähän heijastuu sitten parisuhteen puolella, koska ei rahattomuus ole kenellekään kivaa", Vaaranen sanoo.

Toisaalta neuvonnassa ovat nousseet esille myös erilaiset riippuvuudet ja niiden mukanaan tuomat ongelmat. Esimerkkejä neuvonnassa esiin nousseista riippuvuuksista ovat vaikkapa alkoholi- ja nettiriippuvuus.

"Nyt eletään sellaista riippuvuuksien aikaa. Sellaiselle ihmiselle, jolla on alttiutta riippuvuuteen, on kaikki kiusaukset hipaisun päässä", hän lisää.

Vaikka monet ongelmat ovat yhteisiä riippumatta siitä, mitä ihminen sattuu tekemään työkseen, on ihmisryhmien välillä erojakin. Vaarasen mukaan erityisesti maatalousyrittäjät kärsivät siitä, että heillä on todella vähän yksityisyyttä hoitaa omia asioitaan esimerkiksi oman kuntansa alueella.

"Haluttaisiin apua, mutta ei viitsitä mennä sinne ihan tutuimpaan paikkaan, jossa kaikki tutut istuvat", Vaaranen täsmentää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tilan ­tärkein ­kalusto

Ammattilaiset antavat parisuhdeneuvoja Vauva.fi-sivustolla – kommunikaatio-ongelmat ja erokysymykset ovat yleisimpiä syitä hakea apua

Pahoinpitelyn jäljet Marianne Heikkilän kasvoilla auttoivat puhumaan vaietusta aiheesta – "Uhrin täytyy elää varpaillaan ja tasoittaa toisen puoliskon tietä"