Kantri

Kari Hotakainen kyllästyi maalaisten pilkkaamiseen Helsingin Sanomissa – uusin romaani on hervoton kauhutarina yhteen kaupunkiin ahdetusta Suomesta

"Nämä Triplat on rakennettu ajatuksella, että ihminen on yhtä kuin kuluttaja. Sehän ei pidä paikkaansa", 63-vuotias kirjailija sanoo.
Carolina Husu
Kari Hotakaisen uudessa Tarina-romaanissa Helsingin Triplan kaltaiset jättimäiset kauppakeskukset ovat menneet konkurssiin. Maaseutu on muutettu virkistysalueeksi ja Kaupungeissa ylijäämäväestö sullotaan asumaan tyhjentyneisiin kauppakeskuksiin.

Kari Hotakainen sai taustaidean uuteen romaaniinsa lukiessaan Helsingin Sanomia, jota hän kutsuu Helsingin paikallislehdeksi. Kirjailijan mukaan Hesarissa on ilmestynyt kymmenen viime vuoden aikana paljon maaseutua loukkaavia kirjoituksia.

Helsingin Pakilassa asuvalla Hotakaisella on vahvat juuret maaseudulla. Hän on kotoisin Pohjois-Savosta Rautalammilta, kirjailija mökkeilee Rengossa, ja perheen rakkaat ystävät asuvat Kajaanissa.

Hotakaisella iski raivo päälle, kun hän aukaisi Helsingin Sanomat juuri Kajaanissa. Talvivaaran kaivos Sotkamossa oli ajautunut ympäristöongelmiin, ja Hesarin kolumnisti kuittaili siitä ylimielisesti kainuulaisille.

"Paikallislehden viesti oli, että jättäkää kotiseutunne ja tulkaa tänne Helsinkiin. Tuli kirjoitettua vähän palautettakin asiasta. Mietin miltä tuntuu ihmisistä, jotka eivät ole millään lailla syyllisiä Talvivaaran asioihin ja jotka ovat asuneet ikänsä siellä."

Hotakaisen vaimo Tarja sanoi lopulta miehelleen: älä meille paasaa, vaan kirjoita tästä kirjaasi. Niin tapahtuikin. Kari Hotakaisen uudessa Tarina-romaanissa laaja Maaseutu on muutettu virkistysalueeksi ja kaikki asuvat Kaupungissa. Se on kirjan iso maisema, johon lukijat houkutellaan ensimmäisten sivujen aikana.

Kari Hotakaisen Tarina on hervottoman hauska romaani, mutta kirjaa lukiessa tuntee myös suuttumusta ja surua. Työttömien syyllistäminen, urbaani pintaliito ja konsulttihöpinä, tämä maailmahan on jo keskuudessamme.

Hotakaisen satiirisessa romaanissa dystopia on viety äärimmilleen. Sian henki leijuu Kaupungin yllä, Muumipeikko yrittää brändätä supikoiraa ja entinen maanviljelijä asuu lehmänsä kanssa kauppakeskuksen tyhjässä Taco Bell -ravintolassa.

"Toivottavasti tämä on räväkin romaanini. Tarina on kirjoitettu ajatuksella, että nyt ei sitten olla kohteliaita ja pikkusieviä", Hotakainen sanoo.

Vuonna 2002 ilmestyneessä Finlandia-palkitussa Juoksuhaudantiessä päähenkilö Matti Virtanen tavoittelee pakkomielteisesti omakotitaloa helsinkiläiseltä pientaloalueelta. Hotakaisen uudessa romaanissa kaikille ei riitä enää edes vuokra-asuntoja.

Alkaa raaka pudotuspeli. Vain parhaat tarinoiden kertojat saavat asunnon, muut joutuvat parakkiin tai tyhjentyneisiin kauppakeskuksiin rakennettuihin väliaikaistiloihin.

Hotakaisen vanhemmat rakensivat vuonna 1975 omakotitalon Rautalammille pappilan pellolle. Kun poika oli lähdössä opiskelemaan, isä sanoi Karille: "Tästä talosta sinä ja siskosi saatte hyvät rahat meidän kuoltuamme".

"Kun minä ja viisi siskoani myimme viime vuonna Rautalammin kotitalon, sen arvo oli tipahtanut niin, että sillä rahalla saa Helsingin Eirasta vessanpöntön. Tosin sellaisen, jossa ei ole kantta. Näin isän ja äidin elämäntyön arvo on sulanut. Tämä on nyt se yleinen tarina maaseudulla."

Kirjailija juo appelsiinimehua Helsingin Pasilassa sijaitsevassa jättimäisessä Mall of Tripla -kauppakeskuksessa. Hotakaisen romaanissa Triplan kaltaiset ostosparatiisit ovat menneet konkurssiin.

Ulkomaan työmatkoillaan Hotakainen vieraili muutamassa samankaltaisessa kauppakeskuksessa. Liikkeiden kylttien perusteella oli mahdotonta sanoa, ollaanko Pariisissa vai Pälkäneellä.

"Nämä Triplat on rakennettu ajatuksella, että ihminen on yhtä kuin kuluttaja. Sehän ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi minun aikuiset tyttäreni ovat kauhuissaan, kun heidän pitää ostaa jokin uusi vaate."

Kari Hotakaisen kirjailijanura on kestänyt 38 vuotta, eikä hän muista yhtäkään syksyä, jolloin ei olisi puhuttu kirjallisuuden kriisistä. Äänikirjaa hän pitää alan suurimpana mullistuksena sitten painokoneen keksimisen

"Fyysinen kirja voi muuttua jatkossa vinyylilevyn kaltaiseksi keräilykappaleeksi. Minä olen väistyvän sukupolven ihminen. Kotini on täynnä kirjoja, ja kuuntelen myös edelleen musiikkia cd-levyltä ja vinyyliltä."

Pitääkö kirjailijan miettiä jatkossa kirjoitusprosessin aikana, millainen teksti soveltuu kuunneltavaksi äänikirjana?

"Se on pahin pelkoni. Kirjailijan pitää vain kirjoittaa niin hyvin ja vilpittömästi kuin osaa. Mutta se on selvää, että kuunneltuna ei monimutkaisempi teksti aukea."

Kari Hotakaisen kanssa jutellessa Triplan kahvilassa ei heti uskoisi, että hän vaikeni käytännössä ensimmäiset 40 vuotta. Nyt vastapäätä istuu avoimesti puhuva ja hersyvästi naurava mies.

Hotakainen korostaa, että kirjamessut ja haastattelut vaativat häneltä edelleen huomattavaa ponnistelua. Ujous on seurannut aikuisuuteen asti.

"Kun pääsen tästä kotiin, minun pitää ottaa päiväunet. Juttelu vie voimia, koska haluan helpottaa työtänne ja vastata kysymyksiin järkevästi. Tai ainakin niin hyvin kuin osaan."

Nuorempana Hotakainen oli sairaalloisen estynyt. Kirjailija hämmästelee edelleen, miten hän onnistui hurmaamaan vaimonsa Tarjan. Pari meni naimisiin heti kahden viikon seurustelun jälkeen.

"Sanat ovat tietenkin vain yksi kommunikaation muoto. Kun vaimo esitteli minut ensimmäistä kertaa kavereilleen, en puhunut heille mitään."

Mikä oli sitten luonteva ammatinvalinta mykälle kirjallisuuden opiskelijalle? Hotakainen kokeili siipiään Savon Sanomien kesätoimittajana. Lahjakas tarinankertoja sai kiitosta henkilöjutuista ja reportaaseista, mutta uutisnenä häneltä puuttui täysin.

Hotakainen soitteli kesällä toimituksen iltavuorossa läpi rutiininomaista poliisikierrosta. Kiuruveden poliisi kertoi, että mig-hävittäjä tippui pellolle. Nuori kesätoimittaja kysyi, loukkaantuiko kukaan. Poliisi vastaisi kieltävästi.

"Minä sanoin, että onpa kiva kuulla ja löin luurin kiinni. Savon Sanomilta jäi valtakunnan ykkösuutinen julkaisematta aamun lehdessä", Hotakainen purskahtaa nauramaan.

Kun uusin romaani on julkaistu, Hotakainen ei tiedä koskaan, mitä hän kirjoittaa seuraavaksi. Se on kuitenkin varmaa, että kesällä hän mökkeilee Rengossa ja käy mustikassa Kajaanissa.

"Mustikka- ja sienisadosta näyttää tulevan tavallista parempi."

Kari Hotakainen: Tarina. Siltala, 12.8.2020, 268 sivua.

Lue lisää

Häräntappoase päivitettiin 2020-luvulle – "Miehekkyys korostuu nyt ihan eri tavalla, kun päähenkilö on joku muu kuin poika"

Risto Rasa nousi lukijoiden suosikiksi pelkistetyllä luontolyriikallaan – 1970-luvulla runoilijaa moitittiin poliittisen sanoman puutteesta

Mies maakunnasta – saa nauraa

Eeva Joenpellon piti syntyä sukutilalle, mutta kohtalo puuttui peliin – kirjailijan syntymästä on kulunut 100 vuotta