Kantri

Rautavaaralla askarreltiin joulukortteja ikäihmisille – kunnan järjestämään korttipajaan osallistuivat niin eskarit kuin eläkeläisetkin

Korttipaja kutsuttiin koolle Simot ja Siskot ry:n järjestämän Joulupostia ikäihmisille -kampanjan innoittamana.
Lari Lievonen
Hyvää joulua Sinulle, toivoo Siskot ja Simot ja Marika Hartikainen, Minea Riekkinen, Severi Tuominen, Sofia Miettinen, Marko Hartikainen, Väinö Pursiainen ja Helmi Smolander.

Rautavaaran kunnantalon valtuustosalissa on jouluinen, sydämellinen ja jopa harras tunnelma. Tunnelmavalot palavat ja joululaulut helkkäävät rytmittäen sekä pienten ja näppärien sormien että varttuneempien käsien joulukorttiaskartelua.

Valtuustosalin toisella laidalla istuvat Rautavaaran esikoululaiset ja toiselle laidalle ovat asettuneet aikuiset.

Korttipaja kutsuttiin koolle Simot ja Siskot ry:n järjestämän Joulupostia ikäihmisille -kampanjan innoittamana. Kampanja järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Rautavaara osallistui ensimmäistä kertaa.

Ideana on, että kortteja tehdään kampanjaan osallistuvan kunnan kotihoidon asiakkaille ja asumispalvelujen ikääntyneille asukkaille. ”Tämä on aivan ihana asia”, kiteyttää Arja Lievonen kortteja askarrelleiden tuntoja.

Jollekin kampanjan kautta saatu kortti voi olla se ainoa.

Kampanjaan on tänä vuonna ilmoittautunut 117 kuntaa mukaan, kertoo Simot ja Siskot ry:n joulukorttikampanjan koordinaattori Sari Turpeinen.

Yksinkertaisimmillaan ideana on, että kunta järjestää keräyspaikan, minne joulukortteja voi ­toimittaa. Kortit jaetaan ennen joulua kunnan ikä­ihmisille.

”Korttipajoja järjestetään joissakin kunnissa, missä koronatilanne ei järjestämistä rajoita. Mutta pajat eivät ole mikään vaatimus. Itse asiassa joulukorttien askartelu kotona on oikein mukavaa ajanvietettä näin korona-aikaan. Aivan kuten polttopuiden tekeminen, korttien askartelu lämmittää mieltä monta kertaa.”

Rautavaara on ainakin vielä korttipajan aikaan, marraskuun lopussa koronatartuntojen suhteen nollakunta. Mutta virus kyllä kuuluu puheissa ja näkyy maskeina kasvoilla.

”Ei sitä oikein uskalla mennä läheisten luokse tai lähteä mihinkään”, sanoo Rauha Partanen.

Korttipajaan osallistuneet Lievonen ja Partanen epäilevät, että moni yksinäisyyttä kokeva ihminen saattaa kokea tämän joulun erityisen yksinäisenä.

Sitä tärkeämmältä tuntui osallistua korttipajaan ja jakaa korttien muodossa joulumieltä.

Lari Lievonen
Sofia Miettinen tiputti askartelemansa kortin keräyslaatikko, Helmi Smolander odotti vuoroaan.

Joulukortteja lähetetään vuosi vuodelta vähemmän. Vanhan perinteen tilalle ovat tulleet tekstiviestit ja sähköpostit. Partanen toteaa, että viestit eivät lämmitä mieltä samalla tavalla kuin oikeat postikortit.

Kampanjakoordinaattori Turpeinen toivoo, että joulukorttikampanja osaltaan elvyttäisi joulukorttiperinnettä. ”Tämän vuoden tavoitteena on kerätä ja toimittaa 50 000 joulukorttia ilahduttamaan ikäihmisiä. Viime vuonna kortteja jaettiin 18 000.”

Ihmisillä on intoa ja halua tehdä yhteistä hyvää, hän iloitsee. Ainoa huoli on liittynyt koronarajoituksiin ja sulkuihin, jotka ovat hieman vaikuttaneet korttien keräyspaikkoihin. Ajantasaisin tieto keräyspaikoista löytyy kampanjan verkkosivuilta.

Pentti Kuivalainen on askarrellut joulukortteja edellisen kerran itse parikymmentä vuotta sitten omien lasten kanssa. Kunnan vapaa-aikaohjaaja Kirsi Karvinen oli innostanut Kuivalaisen verestämään askartelutaitoja.

Hanne Savolainen kertoo, että hänellä oli useamman vuoden tauko korttiaskarteluissa, mutta nykyään lasten kanssa tehdyt joulukortit ovat osa jouluvalmisteluja.

Kunnan korttipajassa pöydät notkuvat houkuttelevia askartelutarvikkeita, erivärisiä kartonkeja, kimaltavia kuusikuvioita, kauniita kiiltokuvia ja erilaisia tarroja. Moni varttuneempi askartelija pinnistelee kortti-ideansa kanssa lapsia kauemmin ja on omia askartelutaitojaan kohtaan kriittisempi.

Esikoululaisilla tuntuu olevan selvät sävelet, kortteihin ilmestyy muun muassa useita itse leikattuja ja koristeltuja joulukuusia sekä iloisia tonttujen naamoja.

Rautavaaralla on 1 748 asukasta. Kortteja tarvittaisiin vähintään 137, jotta niitä riittää kaikille kotihoidon asiakkaille ja Lepola-nimisen tehostetun asumisyksikön asukkaille, kertoo Karvinen.

Korttipajan lisäksi muutama koululuokka ja päiväkodin lapset olivat lupautuneet tekemään kortteja.

Esikoululaiset saavat ensimmäisinä korttinsa valmiiksi ja he tiputtavat ne keräyslaatikkoon. Heidän jälkeensä saliin tulee uusia askartelijoita maskit kasvoillaan ja kortteja syntyy lisää. Karvinen nappaa valmiit kortit käsiinsä ja alkaa laskea niitä.

”Näitä on jo nyt 164 kappaletta, vaikka kampanja-aika jatkuu 11. joulukuuta asti. Uskomattoman hienoa!”

Karvinen ei malta olla hehkuttamatta rautavaaralaisten välistä yhteisöllisyyttä. ”Paikkakunnilla, missä asukkaita on enemmän, voi yksinäisyyttä tuntea jopa enemmän kuin täällä”, hän pohtii.

”Täällä arkisia kohtaamisia syntyy luontevasti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Ei kaupassa kyllä pääse käymään ilman, että jonkun kanssa ei juteltaisi.”

Kunnantalon kahvilassa Karviselle tuodaan käteen vielä lisää askarreltuja kortteja. Jokainen osallistuu tavallaan, halu osallistua ja ilahduttaa on ilmeisen kova.

Kunnan erityisnuorisotyöntekijä ja koulukuraattori Tiia Hartikainen piipahtaa myös paikalla ja askartelee kortin.

”Toivoisin, että korona-ajan joulu opettaisi iloitsemaan lähimmäisistä ja heidän läsnäolostaan. Jospa tämä aika auttaisi ymmärtämään miten paljon meillä on jo kaikkea. Materian haaliminen ei tuo onnea.”

Lue lisää

Suomalaiset viettävät enemmän aikaa yksin – omissa oloissa vietetty aika lisääntyi jo ennen koronaa

Ikäihmisten yksinäisyys

Yksinäisyys sairastuttaa monta ikäihmistä

Koirat ja kissat saattavat yleistyä ikääntyneiden hoivakodeissa – eläimet torjuvat yksinäisyyttä ja niistä on muitakin hyötyjä