Kantri

Näin teet kauniin kukkakimpun siitä, mitä luonto kulloinkin tarjoilee

Kukkatarhuri Anna-Maija Niittynen neuvoo, miten kaunis kimppu syntyy.
Sanne Katainen
Anna-Maija Niittyselle kukkakimput tarjoavat luovaa tekemistä, jossa yhdistyvät visuaalisuus, kädentaidot ja ilon tuottaminen muille.

Maisemasuunnitteluhortonomi Anna-Maija Niittynen kasvattaa Salon Perniössä kukkia avomaalla lapsuudenkotinsa mailla.

Hän on lapsesta asti rakastanut kukkakimppujen tekemistä, ja hän kannustaakin aikuisia unohtamaan kouluarvosanojen antamisen omalle tekemiselleen.

Niittynen toivookin, että yhä useampi aikuinen löytäisi uudelleen sen ilon ja vapauden, jota kimppujen tekeminen tuotti lapsena.

Hän neuvoo Maaseudun Tulevaisuuden lukijoille, miten kimpun voi koota hyödyntämällä esimerkiksi tuoreita ja kuivattuja kukkia sekä muuta luonnonmateriaalia, kuten oksia, heiniä ja ikivihreitä kasveja, kuten varpuja ja havuja.

1. Laita kaikki kimppuainekset esille. Vain mielikuvitus on rajana: voit käyttää tuoreita ja kuivattuja kukkia, ikivihreitä kasveja ja muita luonnon tarjoamia materiaalia.

Sanne Katainen
Puhdista kasvit ja leikkaa ylimääräiset alalehdet sekä kuivat oksat pois ennen kimpun kokoamista.

2. Valitse pääkukka, eli yksi pitkä ja tukeva kukka, jonka ympärille alat spiraalimaisesti koota muita kasveja.

3. Yhdistele rohkeasti erilaisia ja erivärisiä kasveja. Vastavärit, kuten keltainen ja violetti, tuovat särmää kimppuun.

Sanne Katainen
Kimppuun voi yhdistellä tuoreita ja kuivia kukkia, heiniä ja ikivihreitä kasveja.

4. Jos maljakko ei tue kimppua riittävästi, sido se langalla.

Lue myös:

Lapsuuden haave toteutui, kun Anna-Maija Niittynen kasvatti unelmiensa kukkatarhan – avomaan leikkokukista kehittyi nopeasti yritys

Sanne Katainen
Maljakkoa pyörittelemällä näet, pitääkö jotain vielä nappaista pois tai lisätä.

Lue lisää

Oletko kuullut hitaista kukista? Kukkatarhuri: "Osa on pelännyt ostavansa ulkomailta tuotuja leikkokukkia, joten he ovat jättäneet kukkaostokset kokonaan väliin monena vuonna"

Lapsuuden haave toteutui, kun Anna-Maija Niittynen kasvatti unelmiensa kukkatarhan – avomaan leikkokukista kehittyi nopeasti yritys

Satoja eri lajeja kasvavan kukkameren viljely on kaukana romantiikasta: "Minä en ole mekko päällä kukkien keskellä käyskentelijä"

Näin saat kesän kukat talteen kuivaamalla ja glyserolilla – trendikkäin kimppu syntyy sekoittamalla kuivaa ja tuoretta