Kantri

Iniössä on erikoinen museo, jollaista ei löydy muualta maailmasta

Iniöläisen Jukka Torikan ploki-intohimosta on vuosien saatossa kehittynyt ainutlaatuinen ­museo.
Tuomo Kesäläinen
Museon kokoelmasta löytyy yli 400 plokia sekä 600 muuta meriaiheista esinettä. Uusia aarteita löytyy jatkuvasti.

Suuret köysivyyhdet roikkuvat punaisen aitan seinällä. Terva tuoksuu. Aitan matala ovi on raollaan. Pian oven takana odottavasta hämärästä kuuluu iloinen tervehdys.

”Tervetuloa Iniöön!” Plokimuseota saarella pyörittävä Jukka Torikka virnistää valkoisen parran takaa.

Miehestä huokuu saaristolaisuus. Juttutuokion lomassa selviää, että tuuheapartainen, saaristolaisneuleeseen pukeutunut isäntä ei merikarhumaisesta olemuksestaan huolimatta ole vanha merimies.

”Meri, saaristo ja veneily ovat puhutelleet minua aina, mutta joudun tunnustamaan, että olen auton ja lautan saarelle tuoma”, Torikka kertoo. ”Päädyin saarelle vapaa-ajan asukkaana, mutta nyt olen asunut tällä paikalla jo yli 20 vuotta.”

Intohimoiseksi keräilijäksi tunnustautuva Torikka on keräilyt laivoissa käytettyjä väkipyöriä eli plokeja ja muita merenkulkuun liittyviä esineitä jo yli 30 vuotta.

Mittavan kokoelman ympärille rakentui museo, joka aukesi yleisölle kesällä 2014.

”Tärkein tavoitteeni oli saada plokit luetteloitua ja järjestettyä samaan paikkaan. Sen työn jälkeen museon avaaminen oli selkeä jatkumo.”

Kokoelma on kasvanut tasaisesti ja kesällä 2020 museon näyttelyssä oli esillä 410 plokia.

Esillepanossa näkyy keräilijän rakkaus esineitä kohtaan sekä vahva estetiikantaju – jokainen yksityiskohta kiinnitysnaruista hyllynkannattimiin on mietitty tarkkaan ja valittu huolella.

”Minua on aina puhutellut plokien muoto. Ne ovat hyvin kauniita, huolella ja ajatuksella valmistettuja esineitä”, Torikka sanoo.

”Kokoelman karttuessa yllätyksenä tuli myös se, kuinka erilaisia nämä ovat. Vaikka käyttötarkoitus on kutakuinkin sama, ei kahta samanlaista plokia juuri löydy.”

Poikkeuksen muodostavat kokoelmaa koristavat plokiparit, jotka ovat tarkoituksella samanlaisiksi tehtyjä pareja.

”Ploki on vanha keksintö, varmasti jo pyramideja rakennettaessa ovat tämän tyyppiset apuvälineet olleet käytössä.” Torikan kiinnostus suuntautuu kuitenkin vain laivaplokeihin.

Tuomo Kesäläinen
Jukka Torikka avasi plokimuseonsa yleisölle ensi kertaa vuonna 2014.

Suuri osa kokoelman plokeista on jo yli sata vuotta vanhoja, osa luultavasti myös paljon tätä vanhempia.

”Yksittäisille esineille ei ole pystytty tekemään tarkkaa iänmääritystä. Jotain voi päätellä esineen rakennustavasta ja kuluneisuudesta, mutta jos esineen historiaa ei tunneta, ovat ne vain arvauksia”, Torikka kertoo.

Monen esineen historia olisi varmasti värikäs, jos se tunnettaisiin. Valitettavasti useimman esineen tarina on vaipunut historiaan.

”Kun esineet päätyvät museoon, ne ovat jo kulkeneet niin monien käsien kautta, että historia on unohtunut matkanvarrella”, Torikka harmittelee.

Joitakin toki tiedetään, ja joistakin laivoista on plokien lisäksi myös näytillä muuta esineistöä, kuten upea ja todella ainutlaatuinen Helga-laivan puinen nimikyltti. Kiehtovia ovat myös merenpohjassa makaavista hylyistä nostetut plokit.

Näyttelyssä on esillä myös nykyaikaisia, metallisia väkipyöriä, mutta suurin osa esineistä on puisia.

”Tammi on plokipuu”, Torikka kertoo. ”Jos ottaisimme kokoelmasta sadan esineen otannan niin varmasti vähintään 95 niistä olisi tammea.”

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta museon plokit ovat suomalaisia. ”Jonkin verran esineitä on esimerkiksi Virosta, Ruotsista, Tanskasta ja Iso-Britanniasta, mutta 95 prosenttia on kotimaisia esineitä.”

Plokien lisäksi museon kokoelmissa on noin 600 muuta merenkulkuun ja laivanrakennukseen liittyvää esinettä, kuten purjehanskoja ja muita purjeentekijöiden työkaluja, köysiä, nimikylttejä ja lyhtyjä.

”Yksi museon helmistä on iniöläinen, 1800-luvulla puusta valmistettu köydentekokone, joka on kaikessa alkeellisuudessaan hyvin uniikki esine”, Torikka iloitsee.

Plokimuseo sijaitsee Iniön Norrbyssä, Saariston rengastien varrella. Museon ovet aukeavat sopimuksen mukaan.

Tuomo Kesäläinen
Plokimuseo sijaitsee sijaitsee Iniössä Saariston rengastien varrella.

Iniön Pieni Plokimuseo

Maailman ainoa laivaplokeihin erikoistunut museo.Sijaitsee Iniössä Saariston rengastien varrella.Kokoelmassa on yli 400 plokia ja kokoelma kasvaa edelleen. Plokeista käytetään myös nimityksiä väkipyörä, pylpyrä ja rissa.Pihapiirissä toimii myös jääteiden historiasta ­kertova jäätiemuseo.

Lue lisää

Tunnetko jo kotiseutusi paikallismuseot? Päivitetyllä listalla on lähes tuhat kotimaanmatkailun helmeä

Soini suomii perussuomalaisia: "Puolue heitti kesällä kaiken vaikutusvaltansa ikkunasta ulos ja laulaa punaviherköörissä"

Koverra komea kurpitsalyhty pihaa valaisemaan! Led-valot tuovat koristeluun uusia mahdollisuuksia

Ison leivinuunin teko on muurarin onnellisinta aikaa – sen sijaan byrokratia uuvuttaa: "Työtä on hirveästi vaikeutettu"