Koneet & autot

Tunnethan uudet säännöt: Talvirenkaiden käyttöpakko muuttuu

Uusi tieliikennelaki muuttaa renkaiden käyttösääntöjä. Uusi laki tulee voimaan 1.6.2020.
Johannes Tervo
Jarmo Huhtala vaihtaa kesärenkaita Lapuan Kumi ja Kone Oy:n tiloissa.

”Uudessa laissa talvirenkaiden käyttöpakko sidotaan keliin. Tähän asti meillä on ollut kalenteriin sidottu käyttöpakko”, johtava asiantuntija Jussi Pohjonen tiivistää keskeisen muutoksen. Pohjonen työskentelee liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa.

Kalenteriin sidottu käyttöpakko ei ole ottanut huomioon käyttöoloja.

”Joulukuun alusta helmikuun loppuun on pitänyt käyttää talvirenkaita riippumatta siitä, millainen keli on. Ja toisaalta laki on sallinut kesärenkaiden käytön marraskuussa, vaikka tiellä olisi ollut 20 senttiä lunta ja sen alla jäätä”, Pohjonen sanoo.

Nykylain mukaan nastarenkaiden käyttö on sallittu ”toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin”.

”Määrittelyä on syystä ihmetelty, koska pääsiäisen paikka vaihtelee vuosittain", Pohjonen sanoo. Tänä vuonna toisen pääsiäispäivän jälkeinen maanantai on 20. päivä huhtikuuta. Nastarenkaita voi käyttää myöhemminkin, jos ajokeli vaatii.

"Uudessa laissa ei ole pääsiäiseen sidottua ajankohtailmaisua. Talvi- ja nastarenkaiden käyttöaika ilmaistaan selkeästi kuukausina. Lisäksi laissa on maininta kelin huomioon ottamisesta.”

Uusi tieliikennelaki

  • Uusi tieliikennelaki astuu voimaan kesäkuun 2020 alussa.
  • Uuden lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.
  • Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.
  • Renkaiden kulutuspintaa koskevat säännöt ovat samat kuin nykyisin. Moottorikäyttöisen ajoneuvon kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden pitää olla vähintään 1,6 millimetriä. Talvirenkaissa pääurien syvyys on oltava vähintään kolme millimetriä.

Lue lisää

Suomalaiset autoilijat arvostavat rengasostoksilla ennen kaikkea renkaan talviturvallisuutta

Turku poistaa uuden sateenkaarisuojatien Poliisihallituksen lähettämän sähköpostin takia – "Kun näin selkeä kannanotto tulee, emme lähde vääntämään"

Talvirenkaiden käyttöaika alkaa tänään – kesärenkaita voi käyttää, jos keli sen sallii

Hätävilkun käyttöön höllennys – Lakimuutoksen myötä hätävilkulla voi varoittaa muita autoilijoita myös auton ollessa liikkeessä