Oletko vuokraamassa asuntovaunua kesäreissua varten? Asiantuntija varoittaa vakuutusturvan sudenkuopasta, joka voi aiheuttaa ikävän yllätyksen - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Koneet & autot

Oletko vuokraamassa asuntovaunua kesäreissua varten? Asiantuntija varoittaa vakuutusturvan sudenkuopasta, joka voi aiheuttaa ikävän yllätyksen

Tien päällä voi nyt olla runsaasti karavaanarielämään ensimmäistä kertaa tutustuvia matkalaisia.
Kari Salonen
Jos on vuokraamassa asuntovaunua, on hyvä muistaa, ettei auton vakuutus korvaa vaunun vahinkoja. Kuvituskuva.

Matkailuautojen ja -vaunujen vuokraus on koronakesänä huipussaan ja tien päälle on lähdössä monia ensi kertaa karavaanarielämään tutustuvia matkalaisia. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE antaa tiedotteessaan vinkkejä siihen, mitä asioita matkailuautojen- tai vaunujen vuokraajan kannattaa ottaa vakuutusturvan näkökulmasta huomioon.

FINE:n vakuutusasiantuntija Hanna Salo kannustaa ensimmäisenä tarkistamaan, mitä ajoneuvon vuokraussopimuksessa on sovittu vakuutuksista. Yleensä ajoneuvon omistaja huolehtii vakuutuksista.

"Selvitä myös toimintaohjeita yllättävien tilanteiden varalta ja tarkista vuokraussopimukseen sisältyvän omavastuun suuruus”, Salo neuvoo tiedotteessa.

Vakuutusasiantuntija varoittaa myös yhdestä sudenkuopasta, johon lankeaminen voi aiheuttaa ikävän yllätyksen.

”Jos vuokraat asuntovaunun, niin huomaa, että oman auton vakuutus ei korvaa vuokratulle asuntovaunulle aiheutuvia vahinkoja, jos vaunuun tulee esimerkiksi lommoja tai se varastetaan", Salo kertoo.

Hän ohjeistaa tarkistamaan oman auton vakuutuksista myös sen, mitä kuluja hinaustapauksessa korvataan. On hyvä muistaa, että eri vakuutukset poikkeavat toisistaan.

"Laajimpiin kaskovakuutuksiin sisältyvät sijaisauto- tai keskeytysvakuutukset saattavat korvata myös vuokra-autokuluja”, Salo jatkaa.

Samalla on hyvä tarkistaa myös euromääräiset rajoitukset sekä enimmäiskorvausmäärät, sillä joskus hinaus- ja matkanjatkamiskulut voivat olla euromääräisesti suuriakin.

"Hinausvakuutus korvaa yleensä auton hinauksen lähimmälle korjaamolle tai kotiin sekä kulut, jotka aiheutuvat matkustajien joutuessa jatkamaan matkaa määränpäähän tai takaisin kotiin. Sen sijaan polttoaineen loppumisesta aiheutuvaa hinausta ei yleensä vakuutuksesta korvata”, vakuutusasiantuntija muistuttaa.

Kun lähtee reissuun, kannattaa ottaa mukaan myös vakuutusyhtiön hätäpalvelun yhteystiedot.

”Sitä kautta on helppoa tilata hinausauto tai muuta apua, jos matka jostakin syystä katkeaa”, Salo vinkkaa.

Lue lisää:

Asuntovaunuun mahtuu isompikin perhe - matkailuauto sopii maisemien vaihtumisesta nauttivalle

Tyhjillä tuotantorakennuksilla voi maalla tehdä rahaa: "Ei tämä mitään huippubisnestä ole, mutta saa katettua ylläpitokuluja"

Karavaanareiden määrä Suomessa on vähentynyt

Lue lisää

Jos olet lähdössä ensimmäistä kertaa reissuun matkailuautolla tai edellisestä reissusta on jo pitkä aika, nämä vinkit kannattaa lukea – ensikertalainen voi kohdata yllätyksiä ainakin parissa asiassa

Millä kulkupelillä lomalle ja tien päälle?

Tyhjillä tuotantorakennuksilla voi maalla tehdä rahaa: "Ei tämä mitään huippubisnestä ole, mutta saa katettua ylläpitokuluja"

Asuntovaunuun mahtuu isompikin perhe - matkailuauto sopii maisemien vaihtumisesta nauttivalle