Heijastimien käyttö alkaa syksyn hämärtyessä - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Heijastimien käyttö alkaa syksyn hämärtyessä

Uusi tieliikennelaki vaatii myös polkupyörään takavalon pimeällä, mutta pyörän valot voi kiinnittää myös pyöräilijän kypärään.
Jaana Kankaanpää
Heijastinliivi erottuu kaukaa, mikä parantaa turvallisuutta.

Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki tienkäyttäjät tekevät itsensä näkyväksi. Siksi heijastimet kannattaa kaivaa esiin heti iltojen hämärtyessä.

Syksy lähestyy ja illat pimenevät, mikä tuo omat haasteensa liikenteeseen. Autoilijoiden kannattaa varmistaa, että myös takavalot palavat. Uuden tie­liikennelain mukaan takavalo on pakollinen myös polkupyörässä, kun on hämärää.

Jalankulkijoiden näkyvyyttä parantavat heijastimet.

Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on käytettävä aina ajovaloja tai huomiovaloja. Pimeässä tai näkyvyyden ollessa muuten huono, huomiovalot eivät riitä. Tuolloin on käytettävä ajovaloja sekä takavaloja.

”Takavaloja olisi hyvä käyttää kaikissa olosuhteissa, vaikka laki ei siihen velvoittaisikaan”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

”Kuljettajan on syytä tutustua käytössään olevan auton valojen toimintaperiaatteeseen ja selvittää, missä valokatkaisimen asennossa autossa palavat sekä ajovalot että takavalot.”

Polkupyöräilijän valaisimien ei tarvitse välttämättä olla kiinnitettyinä pyörään, vaan ne voi kiinnittää myös pyöräilijään, esimerkiksi kypärään.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Nyt onkin syytä huolehtia, että heijastin löytyy vaatteista pimeän tai hämärän aikaan.

Heijastinliivi ja heijastavat vaatteet ovat erinomaisia näkyvyyttä parantavia varusteita. Myös perinteinen roikkuheijastin on toimiva ratkaisu.

”Heijastimen narun toisen pään voi kiinnittää taskun sisäpuolelle, sen pohjaan. Näin heijastimen voi valoisaan aikaan kuljettaessa laittaa taskuun piiloon ja se on sieltä taas helposti otettavissa hämärällä käyttöön. Sopiva korkeus narun päässä roikkuvalle heijastimelle on noin käyttäjänsä polven kohdalla”, Vesalainen opastaa.

Lue lisää

"Heijastimien käyttö on taas ajankohtaista", muistuttaa Autoliitto

Koirakin tarvitsee heijastimen – näin parannat lemmikkisi näkyvyyttä pimeässä

Oletko lähdössä etelänlomalle? Kotimaan valoisiin kesäiltoihin tottunut unohtaa helposti matkalaukustaan elintärkeän esineen

Liikenneturva muistuttaa: Heijastavat käsineet eivät korvaa oikeaa heijastinta