Koneet & autot

Näin toimit ohittaessasi onnettomuuspaikan – utelias vilkuilu voi pahimmillaan aiheuttaa lisäonnettomuuden

Osaan Suomea on luvattu paljon lunta ja erittäin huonoa ajokeliä.
Sanne Katainen
Tälle viikolle on luvattu runsaasti lunta. Teillä kannattaa liikkua varovaisesti.

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että ajoneuvon kuljettajien keskittymisen herpaantuminen onnettomuuspaikoilla on huolestuttava ilmiö. Se voi pahimmillaan johtaa lisäonnettomuuksiin.

Etelä- ja Länsi-Suomeen on luvattu tänään runsaasti lunta ja ajokeli on paikoin erittäin huono. Autoilua kehotetaan mahdollisuuksien mukaan välttämään.

Onnettomuuspaikkojen ohituksessa kannattaa muistaa palopäällystöliiton tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja Tommi Luhtaniemen ohjeet.

Jos pelastustyöt ovat jo alkaneet onnettomuuspaikalla:

1. Pidä katse edessä olevassa liikenteessä ja keskity ohittamaan onnettomuuspaikka turvallisesti. Hiljennä rauhallisesti ajonopeutta jo hyvissä ajoin ennen onnettomuuspaikkaa. Huolehtimalla riittävästä turvavälistä muihin autat välttämään ylimääräiset törmäykset.

2. Älä kuvaa onnettomuuspaikalla. Kuvaaminen ja onnettomuuspaikan tarpeeton vilkuilu kasvattaa lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä niin autoilijoille kuin pelastushenkilöstöllekin.

3. Aja onnettomuuspaikan ohi poliisin tai pelastushenkilöstön ohjaamaa reittiä.

Erityisesti vilkkaalla tiellä onnettomuus havaitaan usein hyvin lähellä onnettomuuspaikkaa tai jopa vasta sen kohdalla. Jos osut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä:

1. Hiljennä ja pysäytä ajoneuvo pientareelle onnettomuuspaikan jälkeen.

2. Siirry onnettomuuspaikalle piennarta pitkin.

3. Soita hätänumeroon 112.

4. Tee nopea tilannearvio ja aloita mahdolliset akuutit pelastustoimet.

5. Muista aina varmistaa oma turvallisuutesi.

Lue lisää

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja kertoo, millaisilla taustoilla suuronnettomuuksia tutkitaan – lento-onnettomuuden tutkinnasta ei vastaa neljä lentäjää

Linja-auto suistui tieltä Porissa – lumipyry haittaa liikennettä suuressa osassa maata

Kun juna suistuu raiteilta tai useita ihmisiä kuolee liikenteessä, hälytetään paikalle Onnettomuustutkintakeskus – johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, miten tutkittavat tapaukset valitaan

Lunta tulossa runsaasti Rauma–Lahti-linjan eteläpuolelle – Helsingin pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä autoilua