
Unohda ulkomainen valkosipuli – viljelijän vinkit valkosipulin käyttöön, säilytykseen ja kokkaukseen
Kotimaisen valkosipulin aromi on paljon makeampi ja pehmeämpi kuin tymäkän ulkolaisen.Kouvola
Heti noston jälkeen tuoreena syöty valkosipuli ei haise hengityksessä niin paljon kuin kuivattu ja varastoitu. Kuva: Säde AarlahtiValkosipulia kouvolalaisella Harjun tilalla viljelevät Eija ja Esko Sorsa ovat valkosipulin suurkuluttajia. Ihan parasta Eijan mielestä on, kun pistää kokonaisen valkosipulin grilliin hautumaan. Leikkaa sipulista lakin pois, lisää vähän öljyä ja suolaa, paistaa ensin kovalla liekillä ja nostaa sitten yläritilälle hautumaan.
”Kun kypsien kynsien sisus tulee pehmeänä tahnana ulos, se on vain niin hyvää”, Eija hehkuttaa.
Hän on huomannut, että moni asiakas, joka on maistanut vain ulkomaisia valkosipuleita, on muuttanut kantansa, kun on saanut maistaa kotimaista. Sen makua Eija luonnehtii vahvaksi, pehmeäksi ja makeaksi.
Jos valkosipulia tarvitsee enemmän kuin pari kynttä, Eijalla on kuorimiseen hyvä niksi: erottele sipulista kynnet ja laita ne kuumaan veteen likoamaan puoleksi tunniksi. Kuori pehmenee, minkä jälkeen voit puristaa sisukset ulos niin, etteivät kynnet mene rikki.
Valkosipulipuristinta Eija ei suosi, sillä siinä sipuli menee mehuiseksi ja osa jää hukkaan.
”Itse leikkaan ohuita siivuja leivän tai paistetun munan päälle juuresveitsellä. Jotkut raastavat raastimella valkosipulia leivän tai ruuan päälle. Kuivattu rouhe on myös kätevää käyttää”, Eija vinkkaa.
Säilytä valkosipuli ilmavasti korissa, niin se säilyy pisimpään. Myös kuivattu rouhe on hyvä vaihtoehto, sitä voi säilyttää lasipurkissa.Valkosipulia ei Eijan mukaan kannata säilyttää tiiviissä purkissa, ei edes keraamisissa, joissa on sipulin kuva ja muutama reikä. Kun ilma ei pääse kunnolla kiertämään, sipulit homehtuvat.
”Paras olisi säilyttää sipulit huoneenlämmössä korissa tai verkossa, missä ilma kiertää joka puolelta. Näin ne säilyvät pisimpään.”
Jos käyttää tosi vähän valkosipulia, kannattaa ostaa pieniä sipuleita tai yksikyntisiä. Tai kuivattua rouhetta, joka säilyy pitkään.
Sorsat ovat huomanneet, että keväällä heti noston jälkeen tuoreena syöty valkosipuli ei haise hengityksessä niin paljon kuin kuivattu ja varastoitu. Mutta syksyllä valkosipulin hajun huomaa pihallakin, kun sipuleita käsitellään paljon.
Valkosipulin hajua hengityksessä ei voi oikein ehkäistä muuten kuin että ottaa kaverin mukaan valkosipuliaterialle, Sorsat virnistävät.
Sorsan perheessä valkosipulia käytetään joka päivä, lähes kaikkeen ruokaan. Koska Eija kokkaa työkseen pitopalveluun ja asiakkaille, Esko hoitaa isolta osin perheen arkiruokailun.
”Hän tekee äärettömän hyvää grilliruokaa. Meillä ei avata grillikautta koskaan, sillä Esko grillaa ympäri vuoden. Kotona pihan grillikatoksessa kaasugrillissä, mökillä hiiligrillissä. Kummassakin tulee hyvää”, Eija kiittää.
Eija lempiruokaa ovat valkosipuliperunat, kun taas Eskon suosikki on valkosipulikeitto. ”Eijalla on loistava resepti siihen.”
Eijan loistava valkosipulikeitto
4–6 hengelle
– 250 g kuorittuja valkosipulinkynsiä
– 4 rkl rypsiöljyä
– 1 tl suolaa
Laita kuoritut valkosipulinkynnet uunivuokaan ja ripottele pinnalle suola ja öljy. Paahda uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes kynnet ovat kullanruskeita.
– 500 g keltasipulia
– 4 rkl voita
– 2 tl timjamia
Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota ne pannulla voissa läpikuultaviksi. Lisää timjami ja kuullota vielä hetki.
– 250 g kuorittuja valkosipulinkynsiä
– 2 l kasvislientä (2–3 liemikuutiosta)
– 400 g tuorejuustoa
– 2 tl suolaa
– 2 tl mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
– krutonkeja
– juustoraastetta
Laita kattilaan kasvisliemi, uunissa paahdetut valkosipulit, kuullotetut keltasipulit ja kuoritut valkosipulit. Keitä kypsiksi.
Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää tuorejuusto, suola ja mustapippuri ja anna hautua vielä hetki.
Tarjoiltaessa annostele keiton päälle krutonkeja ja vahvaa juustoraastetta.
Vinkki: kun käytät kotimaista valkosipulia, saat herkullisen ja pehmeän makuisen keiton.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








