Nokkoselle ryöppäys ennen ruokapöytää ‒ näin saat ravintopommista helposti lisäsatoa
Pisteliäs kasvi taittuu moneen käyttötapaan ruuanlaitossa.
Nokkonen on Suomen tärkein luonnonyrtti. Nokkosen keitinvettä voi hyödyntää tuhohyönteisten torjunnassa ja lannoitteena. Kuva: Carolina HusuAlkukesän nuori nokkonen on parhaimmillaan keittiön hyötykäytössä, kun kasvi on vaaleanvihreä väriltään.
Kasvin satoa voi hyödyntää pitkin kesää tällä helpolla konstilla: Mikäli poimii nokkosta usein ja leikkaa kasvista latvan, se tuottaa uusia pieniä lehtiä ja nokkosesta saadaan kesän aikana useampi sato.
Sellaisenaan pisteliästä kasvia ei pidä käyttää. Paras tapa hyödyntää kasvi on ryöpätä se ensin.
Ryöppäyksessä nokkosen versot kastetaan kiehuvaan tai lähes kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Tällöin vaaleanvihreä väri muuttuu tummanvihreäksi.
Ryöppäys ja kuivaus taittavat pois poltinkarvojen pistävyyden. Ryöppäys alentaa nokkosen runsasta nitraattipitoisuutta, mutta samalla häviää myös kasvin hyödyllisiä ravinteita.
Versot huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuivaksi. Ryöpätyt nokkoset pyöritetään rullaksi, joka leikataan pieniksi paloiksi.
Nokkospalat ovat irtonaisia ja helposti käytettävissä myös pakasteina, kun ne pakataan riittävän ohueksi kerrokseksi, neuvoo Artktiset Aromit.
Nokkonen on hyvä kalsiumin lähde myös kasvisruokavalion käyttäjälle.
Nokkosessa on pinaattiin verrattuna runsaasti muun muassa proteiinia ja ravintokuitua. Kasvi sisältää runsaasti myös kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa.
Nokkonen on hyvä kalsiumin lähde myös kasvisruokavalion käyttäjälle. Vitamiineista korostuvat erityisesti C ja B.
Nokkosen käyttö keittiössä on kiinni kokin mielikuvituksesta: kasvi sopii ruokiin pinaatin tavoin esimerkiksi paistoksiin, muhennoksiin, keittoihin, piiraisiin, pannukakkuihin, risottoon ja leipiin.
Kuivattu nokkonen käy mainiosti viherjauheeksi ja yrttijuoman -ainesosaksi. Syksyllä voi ottaa lisukekäyttöön nokkosen siemensadon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







