Tämä kukkakaali pitää sisällään salaisuuden – poikkeuksellinen mauste tuo lisämakua
Rapeat leipäkuutiot ja kurpitsansiemenet lisäävät vaniljaisen kukkakaalikeiton herkullisuutta.
Muutama pieni peruna tai maa-artisokkaa antavat keitolle samettisen pehmeän rakenteen. Kuva: Kari SalonenYllätys piilee keiton mausteessa. Makeista leivonnaisista tuttu vanilja maustaa keittoa. Vaniljatangosta raaputetut siemenet ja kuori saavat kiehua keitossa mukana. Kuoret otetaan pois ennen soseutusta, mutta maku jää.
Vaniljainen kukkakaalikeitto
6 annosta
Ainekset
- 1 (noin 500 g) kukkakaali
- 200 g purjoa, valkoinen osa
- 4 (200 g) pientä maa-artisokkaa tai perunaa
- 1 rkl voita
- 1 kasvisliemikuutio,
- 5 dl vettä
- ½ vaniljatankoa
- 1 prk (2½ dl) ruokakermaa
Krutongit
- 24 g voita
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 3 viipaletta vaaleaa paahtoleipää tai tummaa maalaisleipää
Pinnalle
- krutonkeja
- kurpitsansiemeniä
Valmistusohje
- Paloittele huuhdeltu kukkakaali. Kuori maa-artisokat tai perunat. Halkaise ja huuhdo purjo. Hienonna valkoinen osa.
- Sulata voi kattilassa ja raaputa puolikkaasta vaniljatangosta siemenet kattilaan. Lisää myös puolikkaan vaniljatangon kuoret ja hienonnettu purjosipuli. Kuullota purjo pehmeäksi. Lisää pilkottu kukkakaali sekä maa-artisokat tai pilkotut perunat.
- Kaada vesi kattilaan ja murustele kasvisliemikuutio joukkoon. Käytä kasvisliemikuutioita, joihin ei ole lisätty arominvahventeita. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä.
- Ota vaniljatangon puolikas kattilasta, sekoita ruokakerma joukkoon ja soseuta keitto monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
- Leikkaa leipä kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja purista valkosipuli joukkoon. Paahda leipäkuutiot valkosipulivoissa rapeiksi.
- Kuumenna keitto ja lisää lautasella annosten päälle krutonkeja sekä kurpitsansiemeniä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
