Kirja-arvio: Agneta Ullenius opastaa puutarhaviljelyyn – näillä helpoilla kasveilla puutarhuri pääsee alkuun ja säästää rahaa
On mukava kuulla toisten tekemistä virheistä: silloin omatkin tuntuvat siedettävämmiltä ja vinkit jäävät paremmin mieleen.
Yrttimaa ja Keittiöpuutarhurin käsikirja kertovat selvästi, kuinka eri lajien kasvattaminen onnistuu parhaiten. Kuva: Juho LeskinenRuotsalainen Agneta Ullenius opastaa kotipuutarhuria yrttien ja vihannesten kasvatukseen kahdessa oppaassaan.
Yrttimaa ja Keittiöpuutarhurin käsikirja kertovat selvästi, kuinka eri lajien kasvattaminen onnistuu parhaiten. Toimittajataustaisen Ulleniuksen teksti on helppolukuista ja innostavaa.
Erityiskiitos Ulleniukselle kuuluu hifistelyn välttämisestä ja kantapään kautta saatujen opetusten jakamisesta. On mukava kuulla toisten tekemistä virheistä: silloin omatkin tuntuvat siedettävämmiltä ja vinkit jäävät paremmin mieleen.
Yrttien kasvattaminen on Ulleniuksen mukaan helpointa puutarhassa, joten aloittelijan kannattaa tarttua ensin Yrttimaa-kirjaan.
Kun ottaa huomioon, että kaupasta otettu yrttiruukku on kilohinnaltaan korkea ja osa jää yleensä syömättä, saattaa kyseessä olla myös kotipuutarhurin taloudellisesti kannattavin kasvatusala.
Kirjassa esitellään myös harvinaisempia yrttejä, kuten tarhamaltsaa, curry-yrttiä, talvikynteliä ja kääpiösamettikukkaa.
Keittiöpuutarhurin käsikirjassa perehdytään aiheeseen perusteellisesti. Esimerkiksi kylvöön Ullenus vinkkaa, että ruukusta kolme neljäsosaa kannattaa täyttää kukkamullalla ja loput kylvömullalla.
Silloin siemen siirtyy luonnollisesti alkuvaiheen jälkeen ravinteikkaampaan multaan, mutta päällä oleva vähäravinteinen multa ei homehdu. Kun ruukut ovat orgaanista ainetta kuten turvetta, ei juuria tarvitse istutusvaiheessa häiritä.
Kirjassa kerrotaan myös, onko jatkuvassa kalkitsemisessa mitään järkeä. Osansa saavat myös vuoroviljely ja oikea kasvatus.
Myös Keittiöpuutarhurin käsikirjassa perehdytään eri lajikkeisiin, niiden historiaan ja niihin liittyviin tarinoihin. Ensimmäiseksi tästä kirjasta menevät kevään koittaessa testiin raparperin kasvatusvinkit.
Aion istuttaa jotain ihastuttavaa lajiketta suureen ruukkuun ja katsoa, mitä tapahtuu!
Agneta Ullenius: Yrttimaa, 128 sivua ja Keittiöpuutarhurin käsikirja, 128 sivua. Minerva-kustannus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
