ABC-ketju lupaa siirtyä täysin kotimaiseen lihaan
ABC-ketju on tehnyt kotimaisuuslupauksen: joulukuuhun mennessä kaikki sen käyttämä liha tulee Suomesta. Kysymys on yli miljoonasta kilosta lihaa vuosittain.
Heikki Toikko ja Pekka Rantanen nauttivat lounasta Forssan ABC:llä tiistaina. Forssan toimipiste on jo siirtynyt kotimaisiin lihatuotteisiin. Muut ketjun ravintolat seuraavat pian perästä. Kuva: Ville-Petteri MäättäAiemmin pääosin ulkomaista lihaa tuotteissaan käyttänyt ABC-ketju siirtyy kokonaan kotimaiseen raaka- aineeseen.
Asia ilmeni MT:n tekemässä kyselyssä, jossa se selvitti lihan, juuston, kalan ja maidon alkuperää huoltoasemaketjuilta. Mukana olivat ABC:n lisäksi Shell Helmisimpukka, Teboil, SEO, St1 ja Neste Oil.
Teboil- ja Shell Helmisimpukka -ketjuissa myytävästä lihasta suurin osa on kotimaista.
Neste Oil-, St1- ja SEO-ketjuissa hankinnoista päättävät itse huoltamoyrittäjät.
Satoja tuhansia kiloja lihaa
ABC siirtyy kotimaiseen lihaan joulukuuhun mennessä. Se tarkoittaa noin 700 000:ta kiloa nautaa ja sikaa sekä 400 000:ta kiloa broileria vuosittain.
Kuningaskuluttaja-ohjelman tekemän selvityksen mukaan vielä viime vuoden huhtikuussa S-ryhmän omistamien ABC-ketjuravintoloiden lihasta valtaosa tuli ulkomailta.
Naudasta reilu viidennes tuotettiin Suomessa. Sianlihasta vain 12 prosenttia tuli suomalaisilta tuottajilta.
Vuosi sitten yhtiö teki strategisen linjauksen kotimaisiin lihatuotteisiin siirtymisestä. Tällä hetkellä sian ja naudan lihasta jo reilu kolmannes tulee suomalaisilta tuottajilta.
”Sadan prosentin kotimaisuusaste oli inspiroiva tavoite, ja sillä haluamme myös näyttää esimerkkiä”, ABC:n kehitysjohtaja Antti Erikivilinjaa.
Tarpeeseen ei voida vastata vain yhden lihatalon voimin.
”Mukana ovat kaikki isot toimijat, volyymit ovat niin isoja.”
Erikiven mukaan asiakkaat arvostavat kotimaista ruokaa, joten isona kotimaisena toimijana ketju halusi vastata kysyntään.
Kala tulee rajan takaa
Raaka-aineiden hankintansa keskittäneillä ketjuilla myös maito on suomalaista.
Kala tulee useimmiten rajan takaa: vain noin joka kymmenes eväkäs on peräisin Suomen vesistä.
Huoltoasemilla nautittujen aterioiden osuus kaikesta ravintolaruuasta on noin kuusi prosenttia.
Mukaan ei ole laskettu esimerkiksi huoltoasemien tiloissa toimivia pikaruokaketjuja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

