Suomalaisesta mustaherukasta on moneen
Suomessa suosittuna mehu- ja hillomarjana käytetylle mustaherukalle kehitettiin uusia käyttömenetelmiä Turun yliopiston biokemian laitoksen tutkimushankkeessa. Mustaherukasta uutettiin talteen kallisarvoisia bioaktiivisia yhdisteitä muun elintarviketeollisuuden käyttöön.Tutkimuksessa kehitetyistä tuotteista esimerkkinä ovat terveelliset mustaherukka-aamiasmurot. Niiden tuotekehittelyssä kiinnitettiin erityishuomiota tuotteen makuun. Apuna käytettiin riippumatonta makuraatia. Tavoitteena oli mahdollisimman herkullinen tuote.
Hankkeessa kehiteltiin myös menetelmä, jolla mustaherukasta saadaan puristettua tavallisen mehun lisäksi myös tavallista mehua terveellisempää ”extra virgin” -mehua.
Hanke jatkoi aiempia tutkimuksia mustaherukan terveyttä edistävistä vaikutuksista. Mustaherukka on tällä hetkellä maailmalla melko hyvin tunnettu. Tutkijat uskovat, että tieteellinen tutkimus lisää marjan arvostusta, kun siitä löydetään uusia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
AARNE SANTAMÄKI
Kirjoittaja oli tet-harjoittelussa (työelämään tutustuminen) MT:ssä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

