Rehun kallistuminen pienentää broilerin tuotantoa
Siipikarjatiloilla on mennyt alkuvuoden ajan hyvin sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä. Tuotanto- ja vientimäärissä on rikottu ennätyksiä.
Sen sijaan Euroopassa kasvu on hidasta, ja ala painiskelee jo vaikeuksissa ennätyskalliin rehun vuoksi.
Myös Yhdysvaltain broileritiloille vaikeampien aikojen ennustetaan koittavan loppuvuoden aikana.
Alkuvuoden aikana broilerituotanto on Yhdysvaltain maatalousministeriön (Usda) mukaan kasvanut maassa hienoisesti edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Samaan aikaan broilerin kulutus jatkaa hidasta vähenemistään.
USA on kasvattanut voimakkaasti broilerin, kalkkunan ja ankan vientiä. Kiloissa mitaten vienti kasvoi 12 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan, kertoo World Poultry -verkkolehti.
Huomattavasti enemmän kasvoi viennin arvo, sillä se oli peräti 25 prosenttia vuodentakaista suurempi.
EU-alue ei tällä hetkellä kuulu Yhdysvaltain tärkeisiin vientimaihin. USA vei siipikarjanlihaa eniten Venäjälle, Kuubaan, Angolaan ja Meksikoon.
Myös Venäjällä broilerin tuotantomäärät ovat olleet alkuvuonna voimakkaassa kasvussa, kertoo Uutistoimisto Bloomberg. Venäjän tilastokeskuksen tietojen mukaan maassa tuotettiin broileria heinäkuussa lähes neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin.
Heinäkuun tuotantomäärä oli 285 miljoonaa kiloa.
Vaikeammat ajat ovat kuitenkin koittamassa. Nopeasti kohoavat soija- ja maissirehun hinnat ajavat yhdysvaltalaistuottajia pienentämään tuotantoa, ennustaa maan maatalousministeriö Poultry Production News -verkkolehden mukaan.
Tuotannon laskun ennustetaan alkavan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Viennin kasvu on Usdan mukaan tyhjentänyt myös Yhdysvaltain pakastebroilerivarastoja.
Euroopassa kallis rehu tuntuu tiloilla jo voimakkaasti.
Uutistoimisto Reutersin mukaan saksalaiset broilerintuottajat vaativat pikaista korotusta lihan tuottajahintaan. Ennätyskorkeat rehukustannukset ovat ajaneet monet tilat niin ahtaalle, että odotettavissa on vararikkoja, ennustaa Reutersin siteeraama broileriteollisuuden etujärjestö ZDG.
Järjestö vaatii, että lihaa ostavat välittäjät nostavat pikaisesti broilerin ja kalkkunan tuottajahintaa vastaamaan kohonneita tuotantokustannuksia.
”Ilman korotuksia tuottajat joutuvat leikkaamaan tuotantomääriä”, ZDG ennustaa.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
