
Katso video: Varhaiskaalia nostetaan käsin Sulkavalla
Pyrimme olemaan ensimmäisten joukossa markkinoilla, koska silloin varhaisvihanneksista saa parhaan hinnan, kertoo vihannesviljelijä Martti Repo.
Varhaiskaalin sadonkorjuu on alkanut Sulkavalla Revon tilalla. Martti Repo kantaa täyttä kaalilaatikkoa. Kuva: Saara LaviVarhaisvihanneskausi alkoi maanantaina keräkaalin nostolla Revon tilalla Sulkavalla. Keräkaalin jälkeen valmistuvat erikoissalaatit, kuten rapea romaine, roomansalaatti, jääsalaatti ja sydänsalaatti. Niiden korjuu alkaa näillä näkymin viikon päästä.
Tilalla on viljelyssä myös punasikurisalaattia ja lehtiselleriä.
Satoa oli maanantaina nostamassa koko perhe, Anna-Liisa, Martti ja Pekka Repo. Sadonkorjuuapuna on tänä vuonna kolme ukrainalaista sekä muutama suomalainen työntekijä.
Koronasta huolimatta tämä vuosi on Revon tilalla melko normaali viime vuoteen verrattuna, sillä muuttuvaan koronatilanteeseen on osattu varautua etukäteen.
Tilalle on saatu ulkomaalaista työvoimaa Ukrainasta.
Ukrainalaisvahvistukset saapuivat Suomeen jo kaksi viikkoa sitten ja viettivät ensimmäisen viikon karanteenissa.
"Korona on hankaloittanut ulkomaalaisten työntekijöiden saapumista, mutta työvoimaa on saatu tavalliseen tapaan. Koronatestit ja karanteenit toki lisäävät kustannuksia", Martti Repo kertoo.
Vihannessato korjataan tilalla kokonaan käsityönä.
Sato nostetaan käsin ja vihannekset pakataan heti laatikoihin. Martti Repo kertoo, että näin pienellä tilalla ja peltoalalla ei kannata käyttää koneita.
Laatikot pakataan tilalla valmiiksi myyntiä varten. Ne punnitaan ja pannaan kuljetuslavettiin.
Istutus päästiin aloittamaan tänä keväänä jopa hieman normaalia aikaisemmin. Sato on kuitenkin noin viikon normaalista aikataulusta myöhässä toukokuisten sateiden ja kylmien säiden vuoksi.
"Viikon myöhästyminen lyhentää varhaisvihannesten myyntiaikaa", kertoo Martti Repo. Tuholaisongelmiin ei ole tänä vuonna törmätty.
Tilalla on peltoalaa reilut 30 hehtaaria, joista noin 10 on vihanneksia. Tilalla keskitytään varhaisvihanneksiin. "Pyrimme olemaan ensimmäisten joukossa markkinoilla, koska silloin varhaisvihanneksista saa parhaat hinnat", kertoo Martti Repo.
Viljelykierto on vihannestiloilla erityisen tärkeää, ja vihanneksia viljellään samalla lohkolla vain joka kolmas vuosi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

