Pukitko kaalimaitten vartijoina ruokaketjussa?
Miksi tuottajien itsensä omistamat osuuskunnat eivät maksa tuottajille riittävää hintaa?Suomen maatalous on kriisissä, näin toistaa media yhä painokkaammin. Ruokaketjun alkutuottaja ei saa riittävää korvausta tekemälleen työlle, ihmiskunnan tärkeimmälle työlle.
Miten tämä on meidän maassamme mahdollista? Pääosa koko elintarvikeketjusta, ainakin maidon ja lihan osalta, on suomalaisten alkutuottajien osuuskuntien omistamia ja hallitsemia. Miksi siis osuuskunnat, Valio, Atria, HKScan ja muut, eivät maksa omistajilleen riittävää hintaa maidosta ja lihasta?
Syyttävä sormi osuu yleensä virheellisesti vähittäiskauppaan, mutta eihän kauppa määrää tuottajahintaa.
Laadukas elintarvike on hintansa väärti, niin se on muissakin tuotteissa. Meistä elintarvikkeiden ostajistahan se tietenkin on viime kädessä kiinni, ostammeko kotimaisia laatutuotteita, joista tuottajakin on saanut ansaitsemansa korvauksen. Tältä osalta olen luottavainen.
Viimeaikaiset Venäjän valtiomafian toimet ovat viimeistään osoittaneet, kuinka tärkeää on myös mahdollisimman korkea elintarvikeomavaraisuus, kotimaisin tuotantopanoksin sen kaikilta osin.
Jouko Mäkinen
Hamina
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


