Uudet erikoismallasohrat maustavat viskit ja voileivät
Pohjoismaiden suurin maltaiden valmistaja Viking Malt ja suomalainen kasvinjalostaja Boreal Kasvinjalostus ovat yhdessä kehittäneet kolme uutta erikoismallasohralajiketta.
Viking Malt halusi kehittää perusmaltaan rinnalle uusia erikoiskäyttöön soveltuvia mallasohria. Kuva: Viking Malt / Matti ImmonenMallasohrankin on nykyään erikoistuttava. Tai oikeammin jalostajan on osattava ilman kristallipalloa arvioida, millaisille maltaille on kysyntää.
Viking Maltilla ennakoitiin, että maailmalla tarvitaan monikäyttöisiä erikoismallasohria - sellaisia, joita voidaan käyttää erikoisoluissa, viskeissä ja elintarviketeollisuuden raaka-aineena.
Uusia lajikkeita alettiin kehittää Borealin kanssa vuonna 2009. Työn tuloksena syntyneet Repekka, Popekka ja Vipekka on nyt hyväksytty siemenluetteloon.
Viking Malt alkaa viljelyttää pekkoja sopimusviljelijöillään ensi vuoden keväästä alkaen. Yhtiö myös vastaa sadon markkinoinnista.
Erikoismaltaille uskotaan olevan kysyntää erityisesti ulkomailla, kertoo busines unit manager Timo Huttunen Viking Maltilta.
"Meillä on ollut aikamoisia ideariihiä", kuvaa kasvinjalostaja Reino Aikasalo Borealilta yhteistyötä Viking Maltin kanssa.
Mallastajan toiveiden tynnyri voi olla pohjaton, ja jalostajien tehtävä on selvittää, mitä käytännössä voidaan toteuttaa.
Aikasalo kertoo taustaselvityksien osoittaneen, että pohjoismaisen ohran geeneistä ei löydy tarvittavaa perinnöllistä muuntelua. Siksi osa pekkaohrien erityisominaisuuksia haettiin kaukaisista ohran luonnonvaraisista sukulaisista, villiohrista.
Nimensä uutukaiset ovat saaneet Viking Maltin pitkäaikaisen tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastanneen johtajan Pekka Reinikaisen mukaan.
Uutista tarkennettu 8.2.2016 klo 10:41: uutuuslajikkeiden viljelyttäminen alkaa keväästä 2017 alkaen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
