Heikosti onnistunut viljakauppa heikensi Apetitin kannattavuutta – pieni viljasato jätti vain niukasti mahdollisuuksia vientiin
Ruuan vähittäiskauppakysyntä jatkui vahvana.Ruokatalo Apetitin kannattavuutta heikensivät viime vuoden lopulla erityisesti energiakustannusten nousu ja öljykasviraaka-aineen kesästä saakka jatkunut kallistuminen, yhtiö kertoo tilinpäätöstiedotteessaan.
Koko vuoden liikevoitto oli 2,8 miljoonaa euroa, kun se vuosi aiemmin oli 3,9 miljoonaa. Liikevaihto oli 283,9 miljoonaa euroa, yhdeksän miljoonaa edellistä vuotta vähemmän.
"Vuositasolla liikevoittomme jäi edellisvuodesta johtuen Viljakauppa-liiketoiminnan heikosta kannattavuudesta", sanoo toimitusjohtaja Esa Mäki.
Viljakaupan tulosta heikensi kansainväliseen vehnäkauppaan liittynyt vaikea markkinatilanne alkuvuodesta sekä epäonnistunut reagointi vaikeasti ennakoitaviin markkinamuutoksiin.
Loppuvuonna kannattavuutta paransi edellisvuoteen verrattuna kaupalliset onnistumiset osassa viljoista, yhtiön tiedotteessa sanotaan.
Syksyn viljasato oli 2000-luvun pienin ja jätti vain niukasti mahdollisuuksia viljan vientiin.
"Öljykasvituotteiden kannattavuutta rasitti ennätyskorkealle noussut raaka-aineen hinta ja kohonneet logistiikkakustannukset", Mäki kertoo.
Apetit on onnistunut Kantvikin öljynpuristamon tehokkuuden parantamisessa. Puristamolla saavutettiin ennätykset sekä rypsin puristamisen että öljyn puhdistamisen osalta.
"Kotimaisten öljykasvien viljelyn lisääntyminen tavoitteemme mukaisesti tukee työtämme öljykasvituotteiden kannattavuuden parantamiseksi uudella satokaudella", Mäki sanoo.
Apetit-konsernin tytäryhtiö Avena Nordic Grain sopi joulukuussa Viljakauppa-liiketoiminnan Baltian toimintojen myymisestä Scandagra-konsernille, joka on johtava maatalousalan toimija Baltian maissa.
Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.
Ruuan vähittäiskauppakysyntä jatkui vahvana vuoden loppuun saakka.
Kysyntä Food service -kanavassa jatkoi myös palautumistaan.
"Ruuan viennissä vahvistimme asemaamme erityisesti Ruotsin vähittäiskaupassa uusien asiakkuuksien myötä", Mäki kertoo.
"Vaikka hernesato jäi merkittävästi tavoitteesta, mikä teki loven viennin volyymeihin loppuvuodesta, kasvoi viennin kokonaisarvo vuositasolla 5 prosenttia."
Öljykasviliiketoiminnassa Apetit on jatkanut työtä uuden rypsipohjaisen kasviproteiinin kaupallistamiseksi kuluneen vuoden aikana.
BlackGrain from Yellow Fields -nimellä kulkevan kasviproteiinin pientuotanto käynnistyi lokakuussa.
Pientuotannon käynnistyttyä asiakkaat pääsevät testaamaan BlackGrainia omassa tuotekehityksessään.
Apetitilla BlackGrainia on kokeiltu kaupallisessa tuotteessa ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022 HoReCa-markkinoille lanseerattavissa uusissa Apetit Minijauhispyöryköissä.
Kantvikin bioenergialaitos otettiin tuotannolliseen käyttöön loppuvuodesta. Laitos pienentää merkittävästi sekä konsernin hiilidioksidipäästöjä että energiakustannuksia.
"Saamme hyödynnettyä bioenergialaitoksessa myös tuotannon sivujakeet, kuten siementen mukana tulevat oljet, täysimääräisesti", Mäki sanoo.
Sivujakeiden osuus polttoaineiden kokonaismäärästä on noin 10 prosenttia. Investoinnin kokonaisarvo oli noin 7 miljoonaa euroa.
Vaihteleva koronatilanne on edellyttänyt meiltä joustavuutta ja kyvykkyyttä erilaisten poikkeusjärjestelyjen läpiviennissä, Mäki sanoo.
"Kaikesta huolimatta olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme turvata henkilöstömme terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa. Tästä suuri kiitos koko henkilökunnallemme."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


