
Kiteellä vanha kyläkoulu saa uuden elämän pienteurastamona – moduuliteurastamo nostettiin koulun kylkeen
Bonus Carnis Oy:n yrittäjien tavoitteena on aloittaa teurastaminen Kiteellä helmikuun alussa.
Kauhajokelaisen Kometoksen toimittama moduuliteurastamo nostettiin maanantaina paikoilleen. Moduulin kotimaisuusaste on noin 80 prosenttia.
Veli Pekka Uimonen ja Jari Paakkunainen (oik.) tilasivat Pekka Paloniemeltä moduuliteurastamon viime vuoden lokakuussa. Vanhaan kyläkouluun rakennettava leikkaamo, pakkaamo ja kylmiö teettävät vielä töitä.Purujärven kylän vanhalla kyläkoululla aivan 6-tien vieressä Kiteen Kesälahdella on maanantaina kuhinaa. Kauhajokelaisen Kometos Oy:n valmistamaa moduuliteurastamoa asennetaan paikoilleen kyläkoulun kylkeen.
Teurastamon perustaneet ylämaankarjan kasvattaja Jari Paakkunainen ja Veli Pekka Uimonen seuraavat asennustöitä tarkkaavaisina Kometoksen myyntipäällikön Pekka Paloniemen kanssa.
Paakkunainen ja Uimonen kertovat pyöritelleensä ajatusta pienteurastamon perustamisesta jo parin vuoden ajan.
”Tiedossa on, että pienteurastamon palveluille on kysyntää. Tiedossa oli myös, että lähialueella sijaitseva toinen pienteurastamo aikoo lopettaa”, Uimonen taustoittaa tilannetta. Hän työskentelee toimintansa lopettavassa yrityksessä teurastajana vielä tovin.
Purujärven kylällä sijaitsevaa koulua miehet havittelivat teurastamon paikaksi alusta alkaen. Sijainti 6-tien vieressä on erinomainen ja sisätilat hyödynnettävissä lihankäsittelyn tarpeisiin.
”Emme pelkää asiakkaiden puutetta. Pelkona on lähinnä, mihin meidän aika ja resurssit riittävät”, toteavat miehet.
Toiminta alkaa nautojen ja lampaiden rahtiteurastuksella. Ruhot leikataan asiakkaiden toiveiden mukaan.
Moduuliteurastamon jäähdytyskapasiteetti riittää maksimissaan kahdeksan naudan käsittelyyn päivässä.
Työntekijöitä tulee 2,5. Uimosen työpariksi on tulossa oppisopimuksella teurastajaksi opiskeleva nuori mies Purujärven kylältä, Paakkunainen tekee sen minkä ehtii.
Heti toiminnan alkaessa toiminta keskittyy rahtiasiakkaisiin, eikä kuluttaja-asiakkaille myydä.
Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mahdollisesti myymälän avaaminen. Myymälän paikkaa on jo katsottu vanhan kyläkoulun tiloista.
Paloniemi on tyytyväinen, että miehet ottivat häneen yhteyttä viime vuoden lokakuussa ja teki kaupat teurastamosta. Kometoksen moduuliteurastamoja on tähän asti mennyt pääasiassa vientiin, muun muassa Venäjälle, Baltian maihin ja Pohjoismaihin.
Muita moduuliteurastamoiden valmistajia ei Suomessa ole. Uimonen ja Paakkunainen tutustuivat myös venäläisiin merikontteihin rakennettuihin ratkaisuihin, mutta ne eivät vakuuttaneet.
”Meidän tuotantolaitokset on sertifioitu Venäjän vaatimusten mukaisesti, eli niissä käsitelty liha kelpaa suoraan itänaapurin markkinoille”, Paloniemi kertoo. Tämä on tärkeä juttu tuoreille teurastamoyrittäjille, joiden pienteurastamo sijaitsee lähellä itärajaa.
Uuden pienteurastamon moduuliosassa teurastetaan, ja kyläkoulun puolella sijaitsevat leikkaamo, pakkaamo ja kylmiö.
Investointi on noin 500 000 euroa. Moduuliteurastamon osuus investoinnista on noin 300 000 euroa.
Toinen vaihtoehto teurastamoksi olisi ollut rakentaa se alusta loppuun paikan päällä. Se olisi saattanut olla rahallisesti jopa hieman edullisempi mutta tuskin helpompi vaihtoehto.
”Moduuliteurastamo tarjoaa yhdessä paketissa valmiin suunnittelutyön sekä sähkö- ja lvi-työt asennuksineen. Moduuli valmistetaan tehdashallissa säältä suojassa ja kuljetetaan paikan päälle valmiina. Asennustöihin menee paikan päällä noin viikko”, kertoo Paloniemi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
