Snellmanin Maatiaispossun ruokinta soijattomaksi
Soijattomuus jatkaa Snellmanin ja Hankkijan vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä sianlihantuotannon kestävyyden parantamiseksi.
Snellman arvioi, että Maatiaispossu-ketjussa säästetään lihasikojen ruokinnassa noin 160 rekallista soijarouhetta vuodessa lähtötilanteeseen verrattuna. Kuva: Saara OlkkonenLihasikojen ruokintamalli muuttuu Snellmanin Maatiaispossu-ketjussa soijattomaksi syksystä lähtien.
Soijaton lihasian kasvatus on seuraava askel kohti Snellmanin tavoitetta, soijasta riippumatonta sianlihan tuotantoa.
Soijan käytön vähentämiseksi on työskennelty jo kymmenisen vuotta. Tavoitteena on parempi lihan laatu ja se, että ulkomailta tuodusta soijasta pystytään luopumaan kokonaan.
Uusi, kahteen soijattomaan valkuaistiivisteeseen perustuva Maatiaispossu Superior-ruokintamalli mahdollistaa erityispanostuksen lihasian alkukasvatukseen.
Tilatestissä uusi soijaton, energiapitoinen alkukasvatustiiviste yhdessä kotoisten viljojen kanssa on antanut lihasioille hyvän startin kasvuun, Snellman kertoo tiedotteessaan.
”Soijan käytön vähentäminen pienentää sikojen ruokinnan ilmastovaikututusta eli hiilijalanjälkeä”, sanoo kehityspäällikkö Johanna Daka Hankkijalta.
Snellmanin Lihanjalostus ja Hankkija ovat vuodesta 2017 lähtien tehneet yhteistyötä sianlihantuotannon kestävyyden parantamiseksi. Soijan käyttöä on saatu vähennettyä merkittävästi ja lisäksi sikojen vaiheruokintaan on kehitetty uusia ratkaisuja.
”Tuloksemme osoittavat, että hernettä ja härkäpapua sisältävä soijaton loppuruokinta on parantanut sianlihan laatua entisestään”, kertoo kehityspäällikkö Kirsi Partanen Snellmanilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






