Erikoistomaattien ja tulppaanien tuotanto nousussa
Puutarhatuotteita kasvatti viime vuonna yhteensä 3 631 yritystä.Erikoistomaattien tuotanto jatkoi viime vuonna kasvuaan ja tulppaaneita tuotettiin ennätysmäärä, Luonnonvarakeskuksen tuoreet puutarhatilastot kertovat.
Tavallinen tomaatti sekä kurkku ovat kuitenkin edelleen kasvihuoneiden päätuotteet.
Tomaattia tuotettiin viime vuonna 41 miljoonaa kiloa, josta erikoistomaattien osuus oli neljä miljoonaa kiloa. Kotimaista kasvihuonekurkkua tuli markkinoille 39 miljoonaa kiloa.
"Tomaatin ja kurkun tuotanto on vahvasti keskittynyt Pohjanmaan elykeskuksen ja erityisesti Närpiön seudulle. Tuotannosta noin 70 prosenttia tulee tuolta seudulta", kertoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Kaikkiaan vihanneksia viljeltiin kasvihuoneissa 219 hehtaarin alalla, josta osa oli avomaavihannesten varhaisviljelyä.
Koristekasveja kasvihuoneissa tuotettiin 121 hehtaarilla.
Kesäkukkien tuotantomäärät kasvoivat lievästi edellisvuotisesta, 38 miljoonaan kasviin. Suurin yllättäjä oli kuitenkin tulppaani, joita tuotettiin 81 miljoonaa kappaletta.
"Tulppaanista on viime vuosina tullut kaupan sisäänvetotuote, jota myydään kukkakauppojen ohella huoltoasemilla ja marketeissa. Helppo saatavuus ja runsas ja värikäs lajikekirjo on lisännyt tulppaanin suosiota", Jaakkonen arvioi.
Parin huonomman vuoden jälkeen viime kesä kasvatti hyvän avomaavihannessadon. Kokonaistuotanto oli 174 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 73 miljoonaa kiloa.
Avomaavihannestuotanto on keskittynyt Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan, joiden alueilla tuotettiin 60 prosenttia Suomen avomaavihanneksista.
Omenasta on jo useamman vuoden ajan odotettu ennätyssatoa, sillä tarhoja on uudistettu ja viljelytekniikkaa kehitetty. Viime kesänä pölytys- ja kasvuolosuhteet olivat otolliset ja satoa saatiinkin uusi ennätys, 6,5 miljoonaa kiloa.
Valtaosa tuotannosta tulee ilmastollisesti otolliselta Ahvenanmaalta.
Myös vadelmasta saatiin ennätyssato, 1,3 miljoonaa kiloa.
Sen sijaan mansikan sato jäi tavanomaista alemmaksi varsinkin Itä-Suomessa, jossa vähäluminen talvi aiheutti talvituhoja. Mansikkaa korjattiin 12 miljoonaa kiloa.
Marjojen kokonaistuotanto oli 15 miljoonaa kiloa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

