"25 senttiä heti lisää sianlihaan ja kymppi possulle"
Ilmajokelainen Tero Ojala: Sianlihantuottajien saama hinta ei ole nyt missään suhteessa markkinatilanteeseen.
Välitysporsaan hintaan tarvitaan vähintään kymppi lisää ja sianlihaan 25 senttiä kilolta, jotta tuotanto alkaisi joten kuten kannattaa, sanoo Tero Ojala Ilmajoelta. Kuva: Timo AaltoSianlihan hinnan pitää nousta heti 25 senttiä kilolta ja possun 10 euroa, jotta viljelijöiden ahdinko helpottuu edes vähän. Ei sillä silti henskeleitä paukutella, mutta saataisiin edes kulut peittoon, jyrähtää yhdistelmäsikalaa Ilmajoella pitävä Tero Ojala.
Ojalalla on yhdistelmäsikala Ilmajoen Koskenkorvalla, Altian tehtaan kupeessa.
Ojala kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja, jossa ihmetellään tuottajahintojen mataluutta. Vuoden aikana sianlihan tuottajahinta on noussut vaivaiset 4 senttiä kilolta, viimeksi pari viikkoa sitten 2 senttiä.
Tilat ovat ahtaalla ja rehut joudutaan ostamaan velaksi. Kahden sentin korotus kattaa nipin napin eläintautivakuutuksen uusimman korotuksen, ei muuta, Ojala sanoo.
Keski-Euroopassa sianlihan tuottajahinnat alkavat jo monissa maissa kakkosella, kun täällä ollaan 1,67 euron tuntumassa kilolta. Hintaerosta kertyy noin viisi miljoonaa euroa kuukaudessa. Sen verran jää nyt saamatta.
Sianlihan markkinatilannetta on Ojalan mukaan vaikea ymmärtää. Vienti vetää erinomaisesti etenkin Kiinaan, missä hinnat ovat nousseet jyrkästi. Tuontikin Suomeen lienee loppunut, kun muualla lihan hinnat ovat nousseet paljon ohi Suomen eikä halpoja eriä ole kaupan.
Samaan aikaan tuottajien saamat hinnat polkevat paikoillaan. Kaiken kukkuraksi lihaa jalostava teollisuus puhuu vakavasta markkinahäiriöstä ja sianlihapulasta.
Ojala on huolissaan alkuvuodesta. Teurastamot ovat perinteisesti alentaneet hintoja silloin, kun joulun kysyntäpiikki on ohi. Käytetäänkö sitä taas verukkeena, ettei hintoja tarvitse nostaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
