Lihaa tuotettiin Suomessa viime vuonna ennätysmäärä – Huittinen suurin sikapitäjä, Kuopio suurin naudanliha-alue ja Salo lampaanlihan
Kokonaistuotannon siivitti kasvuun siipikarjanliha.Lihaa tuotettiin viime vuonna ennätysmäärä, vajaa 410 miljoonaa kiloa. Se on reilu kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.
Siipikarjanlihan ja sianlihan tuotanto kasvoivat, kun taas naudanlihan ja lampaanlihan tuotanto väheni edellisvuodesta.
Sianlihaa on aiemmin 2000-luvulla tuotettu joinain vuosina yli 200 miljoonaa kiloa vuodessa, joten ennätystä ei siinä tullut. Sen sijaan siipikarjanlihan 145 miljoonan kilon määrä on ennätys.
Tiedot selviävät Luonnonvarakeskus Luken tilastoista.
Sianlihaa tuotettiin noin 176 miljoonaa kiloa vuonna 2020, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tuotanto lisääntyi useilla alueilla, määrällisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla.
Eniten sianlihaa tuotettiin Huittisissa, 12,9 miljoonaa kiloa. Loimaalla tuotettiin 12,4 miljoonaa kiloa ja Seinäjoella 9,8 miljoonaa kiloa.
Naudanlihaa tuotettiin 87 miljoonaa kiloa, mikä on noin prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Tuotanto väheni useiden Ely-keskusten alueilla. Eniten naudanlihaa tuotettiin Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Määrällisesti eniten tuotanto kasvoi edellisvuodesta Etelä-Pohjanmaalla.
Naudanlihaa tuotettiin eniten Kuopiossa, 3,4 miljoonaa kiloa. Kiuruvedellä tuotettiin 3,3 miljoonaa kiloa ja Kurikassa 2,2 miljoonaa kiloa.
Lampaanlihan tuotanto väheni edellisvuodesta kolme prosenttia ja tuotanto oli noin 1,4 miljoonaa kiloa.
Eniten lampaanlihaa tuotettiin Salossa, 90 200 kiloa. Somerolla tuotettiin 36 800 kiloa ja Kauhavalla 25 300 kiloa.
Siipikarjan kuntakohtaisia tuotantomääriä Luken tilastossa ei ole.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


