Tutkija Ylellä: Liha on liian halpaa – "koskee erityisesti jauhelihaa ja broilerisuikaleita"
Suomalaiset kuluttavat haitallisen paljon lihaa terveytensä ja ympäristön kannalta, sanovat Ylen haastattelemat tutkijat.Suomen ympäristökeskus Syken tutkimusprofessori Minna Kaljosen mukaan lihan edullinen hinta ei vastaa tuotantokustannuksia eikä huomioi ympäristövaikutuksia.
"Kulutus on ihan turhanpäiväisesti noussut yli ihmisten ja ilmaston tarpeen. Lihasta on onnistuttu tekemään meille vähän liian helppoa ja halpaa arkiruokaa. Tämä koskee erityisesti halvimpia lihatuotteita eli jauhelihaa ja broilerinsuikaleita", Kaljonen sanoo Ylelle.
Kaljonen korostaa, ettei lihasta tarvitse kokonaan luopua, vain liiallisesta määrästä.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo Ylen jutussa, että lihan liikakulutus on erityisesti miesten ongelma. Neljä viidestä miehestä syö joka viikko punaista lihaa, naisista vain viidennes.
Runsas punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden syöminen altistaa muun muassa paksusuolen syövälle.
Lihan vähentäminen ruokavaliosta ei Fogelholmin mukaan haittaisi lainkaan, sillä nykyruokavaliossa on muutenkin tarpeeksi proteiinia.
Myös tuottajat pääsevät Ylen jutussa esille. Naudanlihantuottaja Eero Pekkalan mukaan kymmenen viimeisintä hintamuutosta ovat olleet miinusmerkkisiä. HK Scanin Suomen liiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Leija vahvistaa tiedon.
Leijan mukaan koronapandemia on painanut lihan hintaa, koska ravintolakauppa on kärsinyt.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


